Omlandia bij SC Scheemda op zoek naar 5e competitiezege op rij

Geschreven door Merijn Slagter op . Geplaatst in Prietpraat

Na zes speelronden in de 2e Klasse J tekent zich langzaam een duidelijke afspiegeling van de krachtsverhoudingen tussen de veertien clubs in deze competitie af. Ondanks de afgelopen speelronde, waarbij vier clubs niet in actie kwamen, kan al enigszins worden opgemaakt welke clubs bovenin, onderin en in de middenmoot zullen gaan spelen. Omlandia won afgelopen zaterdag met 0-3 van hekkensluiter Glimmen en mag zich voorlopig richten op de bovenste plekken. Komende zaterdag gaan de Ten Boersters op bezoek bij SC Scheemda, dat haar uiterste best doet om zich juist te handhaven.

 OmlandiaA

Een uitwedstrijd bij een rode lantaarndrager in de rangschikking is op voorhand altijd lastig in te schatten. Wat kan er precies verwacht worden? En kat in het nauw kan immers rare sprongen maken. Nu wist Glimmen in de winterstop van vorig seizoen al voor een verrassing te zorgen door Omlandia in een oefenduel met 5-3 aan de kant te zetten, maar ditmaal ging het wel om de knikkers. Gelukkig was Omlandia zich daarvan bewust, want zaak was om het gat met koploper Drenthina niet groter te maken dan deze momenteel (twee punten verschil) is. Omlandia leek op volle oorlogssterkte tegen Glimmen te kunnen aantreden, ware het niet dat Peter Wassing toch teveel last had van een hamstringblessure. Hierdoor speelde Jeroen Dijkhuizen op Wassing’s plek als verdedigende middenvelder en was er een basisplaats voor Bram Betsema ingeruimd op de rechtsbuitenpositie.

Concentratie

Omlandia had het niettemin lastig in Glimmen. Dit was echter meer vanwege het feit dat de ploeg van Goedkoop en Schuil jr. iets tegen zichzelf speelde, dan dat Glimmen roet in het eten gooide. De juiste concentratie leek achtergebleven te zijn in de kleedkamer, want Omlandia was beter dan de thuisploeg, maar wist er niet in te slagen om kansen te creëren. In zo’n geval moet je soms geluk hebben en het zat Omlandia in dit geval mee. Arbiter De Wit wees ongeveer vijf minuten voor de rust namelijk naar de stip, toen een Glimmenaar ongelukkig hands maakte in zijn doelgebied. Dergelijke buitenkansjes zijn vaak prooi voor Martin Oudman, die ook in dit geval niet faalde: 0-1. Blijkbaar was deze goal het wondermiddel waar Omlandia op zat te wachten, want enkele minuten later was het weer raak. Jeroen Haan werd ingespeeld, mocht wegdraaien bij zijn tegenstander en liet doelman Hommes kansloos met een rake knal: 0-2.

Hands

Of de scheidsrechter in de rust vond dat de penalty voor de formatie van Goedkoop en Schuil jr. wellicht toch iets te makkelijk was gegeven is onduidelijk, maar dat Glimmen vlak na de pauze ook een strafschop kreeg, leek een goedmakertje. Jan Oosterbeek, die in het doelgebied op de grond lag, zag dat het leer op zijn lichaam werd geschoten en arbiter De Wit zag er een handsbal in. Oosterbeek ontkent tot op de dag van vandaag nog steeds dat er van hands geen sprake was, maar Glimmenaar Tim Blaauw kreeg zo wel een mooie gelegenheid op de aansluitingstreffer. De verdediger mikte links van doelman Devon Harmsma, maar laatstgenoemde wist de strafschop knap te keren. Omdat Jeroen Haan na 78 minuten voor de 0-3 zorgde en daarmee de overwinning voor Omlandia veilig stelde, is de Omlandiaanse defensie inmiddels al 461 minuten zonder tegentreffer. De laatste speler die Harmsma wist te passeren was Zuidlaarder Bob Poorta, die in de 1e competitiewedstrijd na 79 minuten met een tweede doelpunt de zege van zijn ploeg bij Omlandia wist te bezegelen.

Godlinze

In de aanloop naar het volgende competitieduel in en tegen Scheemda, speelde Omlandia afgelopen dinsdagavond ook nog een oefenwedstrijd tegen Zaterdag-4e Klasser VV Godlinze van Ex-Omlandia trainer Peter Ernst. Deze wedstrijd stond vooral in het teken van de trainersopleiding van assistent-trainer Simon Schuil jr. en bovendien kregen enkele wisselspelers weer eens de kans om meer van zich te laten zien. Uiteindelijk zette Omlandia ook deze wedstrijd om in een overwinning. Voor rust scoorde Nick Akkerman, nadat drie Omlandianen de buitenspelval van de Glinzers hadden ontweken en Akkerman simpel kon binnenschieten. Na de rust wist Godlinze nog wel gelijk te maken middels een penalty, maar hierna stelden Henk van der Wolde (vrije trap), Jeroen Haan en Martin Oudman orde op zaken en werd de 4-1 eindstand definitief.

Wurgen

Door het nuttige midweekse oefenduel zal Omlandia met veel zelfvertrouwen uitzien naar het komende competitieduel bij SC Scheemda. De Scheemders promoveerden afgelopen seizoen net als VV Glimmen via de nacompetitie naar de 2e Klasse en verzamelden reeds twee punten. Eén hiervan werd vorige week zaterdag met hangen en wurgen verzameld in het thuisduel tegen Olympia ’28. De Hasselters hielpen enkele goede kansen om zeep en gingen, omdat Scheemda ook niet tot scoren kwam, zodoende met een doelpuntloos gelijkspel weer terug naar Overijssel. Afgelopen zaterdag kwam SC Scheemda niet in actie, omdat de velden bij tegenstander De Weide waren afgekeurd door de overvloedige regenval. Richting de wedstrijd tegen Omlandia kwam SC Scheemda wedstrijdmatig gezien niet meer in actie. Al kan het zijn dat enkele jongelingen van de Scheemder-hoofdmacht woensdagavond j.l. meespeelden met het onder-21 elftal van SC Scheemda, dat een oefenduel speelde bij haar leeftijdsgenoten van Poolster.

Aderlating

Ten opzichte van vorig seizoen is men het er bij SC Scheemda over eens dat handhaving in de 2e Klasse prioriteit nummer één is voor de Oost-Groningers. In eerste instantie leken er bij de groen-gele equipe weinig spelersmutaties plaats te vinden, waardoor de Scheemders met nagenoeg dezelfde spelersgroep als vorig jaar een goed figuur wilden slaan in de 2e Klasse. Eind juni onderging de ploeg echter een aderlating, toen Jupiler League-club SC Veendam topscorer Danny Blaauw bij de club probeerde los te weken. SC Scheemda misgunde Blaauw, die eerder ook al in de beloften van Veendam uitkwam, de overstap niet en leverde hiermee een flinke garantie op doelpunten in. In twee seizoenen tijd, waarbij Scheemda van de 4e naar de 2e Klasse promoveerde, wist Blaauw namelijk liefst 83 (!) competitietreffers te verzorgen. De overstap van Blaauw naar SC Veendam kon Scheemda logischerwijs niet opvangen met een gelijkwaardige speler. Trainer Cor Grozema, die dit seizoen voor het eerst bij de hoofdmacht van de Scheemders aan het roer staat en een echte clubman is, kon het vertrek van zijn topscorer slechts opvangen met vier naar de A-selectie doorgeschoven jeugdspelers. Daarmee was de selectie van SC Scheemda voor dit seizoen compleet

Eigen bodem

De laatste keer dat Omlandia en Scheemda elkaar in competitieverband troffen dateert alweer uit het seizoen ’05-’06, toen Scheemda begin april 2006 door twee treffers van Chris van Vegten met 1-2 won in Ten Boer. Destijds scoorde de huidige 2e elftal speler Peter Kamphuis de enige goal voor Omlandia. Eerder dat seizoen won Omlandia overigens wel in Scheemda, door de thuisploeg (goals: Ronald Bosker en Jeroen Haan) met 0-2 te verslaan. De enige drie spelers die toen meespeelden en momenteel nog steeds in de Ten Boerster hoofdmacht uitkomen, zijn Roelof Lode, Jeroen Haan en Bram Betsema. De laatste keer dat SC Scheemda op eigen bodem van Omlandia won, vond een seizoen eerder plaats. Toen wonnen de Scheemders, onder meer dankzij een goal van de huidige trainer Cor Grozema, met 3-2 van Omlandia, dat via Aalf Wichters en Merijn Slagter nog wat terugdeed. Eigenlijk zouden Omlandia en Scheemda vorig seizoen ook al de degens kruisen in het bekertoernooi. Omdat Scheemda echter verhinderd was en Omlandia het bekerduel niet kon verplaatsen naar een andere datum, zou deze wedstrijd nooit plaatsvinden.

Hamstringblessures

Omlandia zal in Scheemda zo goed als zeker aan de aftrap verschijnen met het vaste basisteam van de laatste weken. Peter Wassing en Rene Hovenkamp, die de laatste tijd ietwat sukkelden met hamstringblessures, lijken ook fit genoeg om komende zaterdag bij de eerste elf namen op het wedstrijdformulier te kunnen worden genoteerd. Of Omlandia ook zaterdag weer een clean sheet zal behalen, kan door iedere voetballiefhebber zelf worden aanschouwd op Sportpark d’Oosterd in Scheemda, waar er om 14.30 afgetrapt zal worden. De wedstrijdleiding zal dan in handen zijn van arbiter Werkhoven.