Omlandia naar Glimmen in jacht op koppositie

Geschreven door Merijn Slagter op . Geplaatst in Prietpraat

Een dubbelslag, zo mag de zege van afgelopen weekend op De Weide (3-0) worden getypeerd. In Ten Boer kwamen, zoals verwacht, twee voetballende ploegen aan de aftrap en Omlandia trok uiteindelijk terecht aan het langste eind. Niet zozeer omdat men beter was dan De Weide, maar omdat de Ten Boersters wel veel beter met de ruimte en de kansen omsprongen. Met de belangrijke zege werd een concurrent voor de bovenste plaatsen op achterstand gezet en reist Omlandia komende zaterdag met een goed gevoel naar promovendus Glimmen.

OmlandiaA

Met een bijna geheel fitte selectie kon Omlandia zich goed voorbereiden op de clash tegen De Weide en dat hield de A-selectie van de Ten Boersters blijkbaar scherp. Toch lijkt de uiteindelijke 3-0 zege op De Weide makkelijker dan daadwerkelijk het geval was. De bezoekers uit Hoogeveen voetbalden de gehele wedstrijd namelijk niet slechter dan Omlandia. Sterker nog, voetballend was de equipe van Arthur van der Veen misschien wel iets de bovenliggende partij in Ten Boer. De Weide, dat bij Omlandia aantrad zonder het prachtige tenue met de horizontale groen-witte banen en in het zwart speelde, begon ook beter aan de wedstrijd dan de formatie van Goedkoop en Schuil jr. Omlandia, dat pas in de warming-up had besloten dat centrale verdediger Rene Hovenkamp fit genoeg was bevonden om te starten, werd door De Weide vanaf het eerste fluitsignaal ietwat teruggesommeerd op haar eigen helft. Vooral over de linkerflank zochten de Hoogeveners hun heil, waar Marlon Luchtenberg het vuur aan de schenen van Roelof Lode probeerde te leggen. Bij de bezoekers was er ook weer een basisplaats ingeruimd voor Jeffrey Pot, die na drie duels schorsing dus ook weer acte de présence gaf. Omdat ook spits Frank Benjamins niet uit de basisopstelling was verdwenen, kon Omlandia een offensief De Weide verwachten. Na een weifelend begin had het eerste wapenfeit van De Weide plaatsgevonden naar zo’n tien minuten spelen. Na een voorzet van links, kopte Benjamins terug op Pot, die echter net over het doel van Devon Harmsma schoot. Toen Mitchell Luchtenberg hierna ook een riante mogelijkheid om zeep had geholpen, kreeg Omlandia eindelijk het besef dat er uit een ander vaatje getapt moest worden.

Ongenadig

Terwijl Omlandia de strijd om het middenveld in haar voordeel probeerde te beslissen, was één van de eerste goede mogelijkheden meteen raak. Waar de defensie van De Weide net even niet bij de les was, werd Jeroen Haan door een steekbal van Iven Nienhuis richting de goal van de tegenstander gelanceerd. De aanvaller bleef in het doelgebied uiterst rustig en schoof het leer beheerst in de verre hoek: 1-0. Nienhuis had enkele minuten later zelf ook de mogelijkheid om te scoren met flink wat ruimte voor zijn neus, maar de Damster had een lob van 30 meter in gedachten, die jammerlijk mislukte. Omdat De Weide na de openingstreffer tijd nodig had om zich even te herpakken, werd de rust met een 1-0 voorsprong voor de Ten Boersters bereikt. Kennelijk was de interne preek van Goedkoop aan zijn manschappen krachtiger dan die van collega Van der Veen aan zijn ploeg, want Omlandia begon sterker aan de 2e helft dan De Weide. Na goed voorbereidend werk van Jeroen Dijkhuizen werd Jeroen Haan bediend, die wegdraaide bij tegenstander Pothof en de bal ongenadig hard achter doelman Henri van der Weide schoot: 2-0. Net als na de 1e goal kreeg Iven Nienhuis ook na deze goal van Haan een mogelijkheid om wederom zelf te scoren. Na een sprint over de linkerflank moest de aanvaller zijn meerdere echter erkennen in de sluitpost van de bezoekers. Ook de rebound voor Thijs Sonneveld leverde geen succes op. Opvallend was wel dat De Weide, ondanks dat het zoveel kansen weggaf, helemaal niet zo slecht voetbalde. Ook dit is de verdienste van Omlandia, dat in de persoon van wederom Jeroen Haan voor de derde keer tot scoren wist te komen. Na een mooie solo bleef de goalgetter verdediger Mitchel Nijstad de baas en het lepe afronden van Haan via een halve stift, was ook doelman Van der Weide te machtig: 3-0. Door zijn hattrick mag Haan zich met zeven goals niet alleen eenzaam topscorer van Omlandia noemen, maar ook van de gehele 2e Klasse J. In het restant van de wedstrijd had Omlandia overigens nog een aantal keer tot scoren kunnen komen, maar door het missen van deze kansen bleef De Weide een afgang bespaard. Het had misschien ook niet helemaal recht gedaan aan de voetballende intenties van de Hoogeveners, die uiteindelijk terug konden blikken op een ronduit ongelukkige wedstrijd.

Toeval

Door de zege heeft Omlandia zich inmiddels met tien punten op een tweede plek genesteld, met twee punten achterstand op koploper Drenthina. De Emmenaren willen na hun degradatie uit de 1e Klasse zo snel mogelijk weer terugkeren op dit niveau en gaven die ambities afgelopen weekend kracht bij, door Glimmen met een 6-2 nederlaag terug naar huis te sturen. Nu zullen de Glimmenaren zich komende zaterdag ongetwijfeld willen revancheren voor deze nederlaag en het toeval wil dat Omlandia zaterdag bij hen op bezoek zal gaan. In het seizoen ‘06/‘07 speelde Glimmen nog in de 6e klasse. Met een gedegen visie en vooral met eigen jeugd klom de ploeg uit Glimmen echter stilletjes naar de top van het zaterdag-amateurvoetbal. Vorig seizoen eindigde de formatie van trainer Gerrit Marsman op de 3e plek in de 3e Klasse C, waar vooral het aantal gemaakte doelpunten aanzien verwierf. Glimmen scoorde maarliefst negentig keer in competitieverband en wist in de Nacompetitie ZZVV en De Griffioen te verslaan, waardoor het momenteel uitkomt in de 2e Klasse J. In deze competitie hebben de roodhemden het vooralsnog moeilijk en wordt er nog altijd gewacht op de eerste competitiezege. Totnogtoe werd er slechts één puntje verzameld door een 1-1 gelijkspel in eigen huis tegen Olympia ’28. Twee nipte nederlagen tegen CSVH (4-3) en De Weide (0-1), alsmede twee ruime nederlagen tegen ONR (3-0) en die van afgelopen zaterdag tegen Drenthina (6-2), zorgen ervoor dat Glimmen momenteel rode lantaarndrager in de reguliere competitie is.

Plaaggeest

Reden voor onderschatting zal Omlandia echter allerminst hebben. De gedachten bij enkele Omlandianen zullen hierbij nog even uitgaan naar de meest recente winterstop, toen er in en tegen Glimmen werd geoefend. Op het kunstgras van Glimmen leek er in de eerste helft nog niet zo veel aan de hand. In de rust was de stand nog 0-0, maar na de theepauze vielen de doelpunten als rijpe appelen. Hierin leek Omlandia goede papieren te hebben toen Jeroen Dijkhuizen na rust de trekker als eerste overhaalde (0-1), maar hierna ging het faliekant mis voor de blauw-witten. Vooral Glimmen-aanvaller Tim Oosterhof toonde zich een plaaggeest voor ploeg van Casper Goedkoop en toen de kruitdampen na negentig minuten weer waren opgetrokken, stond er een 5-3 eindstand op het bord. In het voordeel van Glimmen welteverstaan, al moet wel gezegd worden dat er bij Omlandia enkele basisspelers ontbraken. Jeroen Haan en Iven Nienhuis waren verantwoordelijk voor de andere Omlandia-treffers. Inmiddels heeft Oosterhof ook alweer twee competitietreffers achter zijn naam staan. Zijn ploeggenoot Max Blaauw doet het met drie goals zelfs nog iets beter. Omdat Glimmen promoveerde, konden enkele versterkingen eigenlijk ook niet achterblijven. Zo werden enkele jeugdspelers overgeheveld naar de A-selectie en werden gelederen onder meer versterkt met Nick van Dongen (GVAV Rapiditas zondag) en Tom van Nieuwenhuijzen (Gorecht).

Gezien de huidige stand, zal Omlandia zeker voor de winst moeten spelen in Glimmen. Dit zullen de Ten Boersters doen met dezelfde selectie van de laatste weken, die gelukkig geen afwezigen meer heeft hoeven begroeten. Omlandia en Glimmen trappen komende zaterdag om 14.30 af op Sportpark De Groenenberg, waar de wedstrijd onder leiding zal staan van arbiter De Wit