Interessante krachtmeting Omlandia tegen De Weide

Geschreven door Merijn Slagter op . Geplaatst in Prietpraat

Na een meer dan verdiende 0-2 zege op Olympia’ 28 is Omlandia met een 2e overwinning opgerukt naar de subtop van de 2e Klasse J. Een plek waar de Ten Boersters met de huidige selectie ook minimaal thuishoren. De 0-2 overwinning in Hasselt was meer dan verdiend, ook al viel de tweede treffer van Jeroen Haan pas ver in de blessuretijd. Omlandia liet na om het duel al veel eerder te beslissen en zal dit verbeterpuntje meenemen naar de derde thuiswedstrijd van de competitie. De Weide komt op bezoek in Ten Boer en deze confrontatie lijkt een zeer interessante te worden.

OmlandiaA

Na de 5-0 zege op VHK was de boodschap van Casper Goedkoop en Simon Schuil jr. aan hun manschappen, met het oog op de lastige uitwedstrijd bij Olympia ’28, eenvoudig: de stijgende lijn een passend vervolg geven. Op voorhand was duidelijk dat de Olympianen over een sterkere ploeg beschikken dan hun streekgenoten uit Sint Jansklooster, maar Omlandia hier ook zeker niet voor onder. Bovendien is het huidige basisteam sterker dan die van vorig jaar en hierdoor liggen bij elke tegenstander in deze competitie kansen op een overwinning. Olympia ’28 moest ten opzichte van vorig seizoen iets aan routine inleveren, maar kon tegen Omlandia wel weer beschikken over spelmaker Michel Klink, die een week eerder tegen De Weide nog afwezig was vanwege een vakantie. Omlandia reisde met een nagenoeg fitte selectie af naar Hasselt, waar de basisopstelling exact hetzelfde was als tegen VHK. Ditmaal waren Bram Betsema en Tim Faber, die vorige week op de bank begonnen, afwezig wegens werk- en familiare verplichtingen. Hun plekken werden in de dug-out opgevuld door Nick Akkerman en Marcel Mooi, die later bijval kregen van Henk van der Wolde (werk) en reservedoelman Merijn Slagter (wedstrijd Omlandia 2).

Luchtruim

Omlandia, in Hasselt gesteund door een kleine twintig supporters, ging vanaf het eerste fluitsignaal goed van start. De thuisploeg werd meteen met de rug tegen de muur gezet en dit leverde na drie minuten al een enorme kans op. Iven Nienhuis baande zich vanaf links behendig een weg door de Olympiaanse defensie, maar stuitte op doelman Van Til. Nadat enkele Ten Boerster doelpogingen nadien ook in schoonheid gestrand waren, was het na bijna twintig minuten wel raak. Roelof Lode wilde op de rechterflank voorzetten, maar raakte de bal dusdanig verkeerd, dat het leer heel hoog het luchtruim werd ingewerkt in plaats van dat er een strakke voorzet bij de tweede paal volgde. Terwijl Lode gal spuwde over zijn voorzet en alweer balend naar zijn eigen helft terugliep, zag de verdediger tot zijn verbazing dat doelman Van Til de hoge bal volledig verkeerd inschatte, waardoor de bal op het hoofd van Jeroen Haan plofte. Met een ferme boog verdween de doelpoging achter de doellijn, waardoor Omlandia de openingstreffer mocht aantekenen. Enkele minuten later had Jeroen Dijkhuizen de Ten Boersters zelfs al op een riante marge van twee goals kunnen zetten na een geboden kans door Thijs Sonneveld, maar de inzet was de slap en kon van de lijn gehaald worden door een verdediger. Voor de pauze was ook Olympia voor de eerste maal in het duel kansrijk via twee standaardsituaties, maar Devon Harmsma toonde zich in beide gevallen een betrouwbare keeper.

Vlaggetjesdag

De neutrale supporter kreeg in de eerste helft op Sportpark ’t Hoenbroek waar voor zijn geld en zag ook een levendig begin van de tweede helft. Rene Hovenkamp moest achter in de defensie twee vrije trappen aan de thuisploeg toestaan na onreglementair ingrijpen, maar Olympia wist hiervan niet te profiteren. Aan de overzijde hadden Jeroen Haan en Iven Nienhuis ook pech in de afwerking, waardoor de 0-1 tussenstand gehandhaafd bleef. Na ruim een uur leek de tweede treffer er toch te komen. Goed doorzetten van Iven Nienhuis tot aan de achterlijn zorgde voor een voorzet, die door Jeroen Dijkhuizen werd binnengewerkt bij de tweede paal. Terwijl Omlandia de goal vierde, hield de vlaggenist van de thuisploeg echter vlaggetjesdag. Een totaal onbegrijpelijke beslissing, aangezien iemand bij een voorzet vanaf de achterlijn nooit buitenspel kan staan en ten tweede omdat de beste man pas vlagde toen de inzet van Dijkhuizen al in het doel lag. Arbiter Beens haalde dan ook de woede van mening Ten Boerster op de hals door alsnog een vrije trap aan de thuisploeg te geven voor buitenspel. Omlandia bleef niettemin de bovenliggende ploeg en kreeg in de persoon van Jeroen Haan wederom een grote kans. Vlak voor het doel had Haan de hoek voor het uitkiezen, maar volgde er een schot recht door het midden, waar ook de doelman stond. Terwijl de slotfase was aangebroken en Marcel Mooi, Henk van der Wolde en Nick Akkerman inmiddels in het veld waren gekomen, deed Olympia toch nog een ultieme poging om de 1-1 op het bord te krijgen. De technische staf zag het schouwspel knarsetandend aan en sprak de hoop uit dat de gemiste kansen Omlandia uiteindelijk niet zouden opbreken. Dit gebeurde uiteindelijk niet. Omdat ook doelman Van Til de thuisploeg in de voorste linie wilde ondersteunen, viel toch de tweede treffer. Rond de middellijn ontfutselde Jeroen Haan het speeltuig van de doelman, waarna Haan van grote afstand het lege doel vond: 0-2. Meteen hierna floot Beens voor het eindsignaal en zegevierde het recht van de beste ploeg deze voetbalmiddag in Hasselt.

Aanwinsten

Met zeven punten uit vier wedstrijden kan Omlandia de matige competitiestart laten voor wat het is en kan er weer vooruit worden gekeken. Komende zaterdag staat er namelijk weer een interessant duel voor de deur, wanneer de hoofdmacht van De Weide te gast zal zijn in Ten Boer. De Hoogeveners wonnen afgelopen zaterdag met 0-1 in en tegen Glimmen, door een goal van verdediger Rick Mulderij. Door deze overwinning staat de ploeg van Arthur van der Veen net als Omlandia met zeven punten uit vier duels op een gedeelde 4e plek. Slechts het doelsaldo van Omlandia is iets beter. De Weide is de ploeg in de 2e Klasse J die afgelopen zomer de meeste spelersmutaties doorvoerde in de A-selectie. Men nam afscheid van zeven spelers, maar mocht liefst twaalf nieuwe versterkingen begroeten. Ter vergelijking, hier kon zelfs de A-selectie van studentenploeg The Knickerbockers niet aan tippen. Opgemerkt dient wel te worden dat van deze twaalf aanwinsten vier spelers uit de eigen jeugd werden gehaald en drie uit een lager elftal van De Weide. Van deze spelers was er tegen Glimmen voor vier aanwinsten een basisplaats weggelegd. Marlon Luchtenberg (Eigen jeugd), Mitchell Luchtenberg (HZVV), Remco Kat (lager team) en Frank Benjamins (Fit Boys) stonden afgelopen zaterdag allemaal aan de aftrap in Glimmen. Tegen Omlandia zal ook spits Jeffrey Pot weer volledig beschikbaar zijn voor keuzeheer Van der Veen. Pot kampte in de eerste wedstrijden van dit seizoen nog met de naweeën van een schorsing van drie duels en mocht tegen Glimmen al ruim een half uur invallen. Arthur van der Veen zal tegen Omlandia dan ook voor de keuze staan om Pot, die vorig jaar 19 keer scoorde in de 2e Klasse, te laten starten als diepe spits of toch te kiezen voor Frank Benjamins. De van Fit Boys overgekomen aanvaller wist reeds ook al twee competitietreffers te maken voor de Hoogeveners. Als Van der Veen beide aanvallers in de aanval posteert, zal dit vanzelfsprekend ten koste gaan van één van de middenvelders en zal er een ander spelsysteem gehanteerd worden.

Spannend

Omdat De Weide net als Omlandia een voetballende ploeg is, zal er naar verwachting een even spannend als open duel plaatsvinden aan de Sportlaan in Ten Boer. Omlandia kan ten opzichte van het duel tegen Olympia ’28 weer kunnen beschikken over Faber en Betsema, dus zullen de keuzes voor Goedkoop en Schuil jr. weer iets ruimer zijn. De wedstrijd tussen Omlandia en De Weide zal zaterdag om 14.30 uur starten en staat onder leiding van arbiter De Zeeuw.