Omlandia moet genoegen nemen met gelijkspel tegen Heerenveense Boys

Geschreven door Merijn Slagter Omlandia op . Geplaatst in Prietpraat

Op een zonovergoten Sportpark De Akkers heeft Omlandia in de 1e ronde van de nacompetitie met 1-1 gelijkgespeeld bij de Heerenveense Boys. Het was na afloop een beetje gissen of de remise wel terecht was of dat Omlandia meer had verdiend. De Ten Boersters hadden het betere van het spel, maar kwamen vlak voor rust op een 1-0 achterstand. Een late goal van Jeroen Haan voorkwam echter een nipte nederlaag, waardoor de return van dinsdagavond in Ten Boer nog alle kanten op kan.

 1337575700Nomlhee4

  Spelmoment uit Heerenveense Boys- Omlandia

Sinds het een feit was dat de nacompetitie bereikt was, werd er bij Omlandia volop naartoe geleefd. Zonder kleerscheuren werd het einde van de competitie uitgespeeld en afgelopen zaterdag stond dan eindelijk de eerste nacompetitieronde op het programma. In een tweeluik met de Heerenveense Boys zou Omlandia de eerste grote stap willen zetten voor een terugkeer naar de 1e Klasse. Een tegenstander die op voorhand onbekend was, maar via diverse bronnen wisten Casper Goedkoop en Simon Schuil jr. aan nuttige informatie te komen, zodat de Friezen zo goed mogelijk bestreden konden worden.

Teleurstelling

Nadat de spelersbus van Omlandia rond 12.00 uur vanuit Ten Boer vertrok, leek er een kleine teleurstelling te bespeuren. Er waren op het oog weinig supporters mee om Omlandia in Heerenveen te steunen. Deze kleine deceptie werd, bij aankomst in Heerenveen, weer helemaal teruggedraaid. Vele Ten Boersters waren namelijk op eigen gelegenheid naar Sportpark De Akkers gekomen, waardoor Omlandia zich gesteund zag door in totaal zo’n vijftig supporters. Eén van hen was overigens ex-Omlandia-trainer Kees Bouma, die met zijn eigen ploeg De Pelikanen een week eerder net naast een vervangende periodetitel greep in de 4e Klasse en dus een vrije zaterdag had. Nadat Omlandia en de Heerenveense Boys het veld betraden aan de hand van de kersverse kampioenen van de Heerenveense Boys E1, begon de bal om 14.30 uur voor de eerste keer met rollen.

Dominant

Omlandia speelde in de vertrouwde opstelling van de laatste weken en kende dus geen verrassingen in de basiself. De thuisploeg begon iets zorgvuldiger aan de wedstrijd, maar het was Jeroen Haan die het eerste kansje van de wedstrijd mocht noteren. Een vrije trap van twintig meter werd door de aanvaller echter hoog over het doel van de tegenstander geschoten. Zo kansloos als Omlandia tijdens de laatste ontmoeting bij de Heerenveense Boys was, (5-0 verlies in ‘07/’08) zo optimistisch startte de ploeg aan deze wedstrijd. De Ten Boersters zochten nadrukkelijk naar het initiatief in de wedstrijd en probeerden dit met dominant voetbal te bewerkstelligen. Dit veel niet altijd mee, want de Friezen hadden met enkele fysieke spelers een goed wapen en hiernaast was het lastig om op het hobbelige veld echt goed voetbal op te mat te leggen. Niettemin mocht Omlandia zich de bovenliggende partij noemen en zag het een fraaie pegel van Jan Oosterbeek ternauwernood langs de verkeerde kant van de paal vliegen.

Spanning

Na een leuke openingsfase waarin niet gescoord werd, daalde de attractiviteit van het spel helaas. Voor beide doelen was het vaak rustig, al gaf dit ook aan dat beide ploegen goed geposteerd stonden. De spanning vergoedde ook één en ander, al was het wachten overduidelijk op een doelpunt. Dat het aanvallen niet helemaal liep zoals het moest, vrat blijkbaar ook aan Iven Nienhuis. De aanvaller zat niet in de wedstrijd en reageerde zijn frustratie na een onschuldig duel plotseling af op een speler van de thuisploeg. Nienhuis kreeg hiervoor een gele kaart voorgehouden van arbiter Van der Meer, terwijl een rode kaart ook tot de mogelijkheden had behoord. Nienhuis stond al op scherp en moest hierdoor dus sowieso een nacompetitieduel aan zich voorbij laten gaan. Trainer Casper Goedkoop had echter geen goed woord over voor de actie van Nienhuis, waardoor de oefenmeester meteen Kees van der Wolde liet warmlopen. Terwijl iedereen zich al min of meer had verzoend om met een dubbel blanke score de theepauze in te gaan, kreeg Omlandia onverwachts nog het deksel op de neus. Peter Zwart leed ongelukkig balverlies op de rechtsbackpositie, een Fries profiteerde, gaf voor en zag een ploeggenoot van dichtbij vallend raak koppen: 1-0.

Ongeduld

Een slechter moment om op achterstand te komen was haast niet denkbaar, maar moest de knop weer om. Zoals verwacht had Kees van der Wolde de plek van Iven Nienhuis tijdens de rust ingenomen en met als doel om een snelle gelijkmaker te produceren, ging Omlandia de 2e helft weer van start. Waar de Ten Boersters elkaar voor rust makkelijk vonden, zo stroef kwam het tweede bedrijf op gang. De bal ging minder makkelijk rond en vanuit de defensie was Martin Oudman vaak genoodzaakt om de lange bal te hanteren, waarmee de Friezen regelmatig in de kaart gespeeld werden. De technische staf zag het schouwspel trappelend van ongeduld aan. Omlandia leek een beetje tegen zichzelf te voetballen en zag bovendien dat de Heerenveense Boys een enorme kans op 2-0 om zeep hielp. De thuisploeg rook dan ook bloed en kreeg zo steeds meer het idee dat een tweede treffer meer in de lucht hing dan een gelijkmaker. Inmiddels was Bert Zwart de dug-out uitgestuurd om de Omlandianen te versterken. Juist toen Zwart klaarstond om in de ploeg te komen voor Jeroen Dijkhuizen, was daar het moment waar de meegereisde supporters uit Ten Boer op hadden gehoopt. Een mooie individuele actie van Jeroen Haan op de rechterflank, werd besloten met een harde knal van zo’n 16 meter, die hoog in het doel tegen de netten vloog. De gelijkmaker had voor Omlandia op geen beter moment kunnen vallen.

Buitenspelpositie

Met de 1-1 op het scorebord, kon de wedstrijd in het laatste kwartier nog alle kanten op. Als eerste was de thuisploeg erg dichtbij een nieuwe voorsprong, maar een aanval over vier schijven werd uiteindelijk via de vingertoppen van Devon Harmsma snoeihard op de dwarsligger geschoten. Aan de overzijde lukte het Omlandia wel om te scoren, al deed het dit volgens de grensrechter van de thuisploeg in buitenspelpositie. Een mislukt schot van Henk van der Wolde kwam voor de voeten van Jeroen Haan, die er van overtuigd was dat zijn intikker rechtsgeldig was. Scheidsrechter Van der Meer nam het vlagsignaal van zijn assistent echter over en voorkwam daarmee de 2e goal van Haan. Met nog enkele minuten speeltijd op de klok werd er niet meer gescoord en daarmee leken beide partijen wel te kunnen leven.

Ongedwongen

Komende dinsdag staat de return op het programma en door het gelijkspel kunnen beide ploegen weer ongedwongen aan de aftrap beginnen. In deze nacompetitie wordt er qua gescoorde doelpunten niet gewerkt volgens de ‘europacupmethode’. Wanneer Omlandia – Heerenveense Boys dinsdag bijvoorbeeld in 0-0 eindigt, is Omlandia niet automatisch door op basis van gescoorde uitdoelpunten. In dat geval zal er tweemaal een kwartier verlengd worden en volgen er eventueel strafschoppen. De winnaar van dit duel zal aantreden tegen de winnaar van de ontmoeting tussen Drenthina en SC Rouveen. Het eerste duel tussen deze ploegen eindigde afgelopen zaterdag met 2-1 in het voordeel van Drenthina.

De terugwedstrijd Omlandia – Heerenveense Boys staat dinsdagavond 22 mei om 19.00 uur op het programma en staat onder leiding van arbiter Gils uit Winschoten.