Omlandia reist vol vertrouwen naar Heerenveense Boys

Geschreven door Merijn Slagter Omlandia op . Geplaatst in Prietpraat

Alle facetten die het spelletje voetbal zo mooi maken, waren afgelopen zaterdag te bewonderen op het sportcomplex van Omlandia. Tegenstander Noordscheschut kon in Ten Boer kampioen worden maar verloor met 2-0 van een zeer gedecideerd spelend Omlandia. Hierdoor werd ‘Skut’ plotseling van hoop naar vrees geslingerd, maar kon men door een nederlaag van concurrent The Knickerbockers tegen De Weide alsnog het kampioenschap vieren. Omlandia vond het allemaal prima en maakt zich na deze zege op voor de nacompetitie, waarin het Heerenveense Boys treft.

 1337256307Nheeoml

In de loop van de week bleek dat Ten Boer zich kon gaan opmaken voor een invasie van supporters uit Noordscheschut. Met nog één speelronde te gaan kon koploper Noordscheschut bij winst op Omlandia de champagne laten ontkurken. Dit leek in eerste instantie niet zo’n probleem te gaan worden, aangezien de ploeg van Eric Prins liefst dertien wedstrijden op een rij wist te winnen. Waarom zou het bij Omlandia dan wel mis gaan? De equipe van Casper Goedkoop en Simon Schuil jr. speelde - na het behalen van de 2e periodetitel - in het restant van de competitie slechts nog voor de sportieve eer. Omdat de Ten Boersters wel met de juiste vorm in de nacompetitie wilden stappen, moest er vanzelfsprekend wel volle bak tegen opponent Noordscheschut worden gespeeld. Een gegeven waar The Knickerbockers zich aan vasthield, want de achterstand van de studentenploeg op Noordscheschut was slechts één puntje. Wanneer de Drenten in Ten Boer puntverlies leden, kon men zich op TKBello opmaken voor een kampioensfeestje.

Confetti

Bij Omlandia werd er veel in het werk gesteld om de vele gasten uit Noordscheschut van harte welkom te heten in Ten Boer. Voor de gelegenheid werd er buiten een tent opgesteld, waar iedereen diverse versnaperingen kon halen. Op deze manier werden de kantinemedewerkers ietwat ontlast en aangezien er bij de aftrap zo’n 500 supporters geteld werden, was dit geen overbodige luxe. Vanuit Noordscheschut was het idee geopperd om de clubkleuren blauw en wit zoveel mogelijk uit te dragen, waardoor het een gezellige aangelegenheid werd aan de Sportlaan in Ten Boer. Omlandia’s clubkleuren zijn sinds jaar en dag ook blauw en wit, dus waren er hierover weinig wanklanken te horen. De fanatieke ‘B-side’ van Noordscheschut zorgden met een groot blauw doek in het vangnet, enkele trommels, luchthoorns en zelfs lichtfakkels voor een mooie sfeer. Toen beide ploegen het veld betraden werd er als kers op de slagroom bovendien een gigantische regen aan confetti in het luchtruim geschoten. Wat een sfeer, en dat terwijl de wedstrijd nog niet eens begonnen was.

Touwtjes

Ook op het veld sloeg de sfeer over op de spelers. Na het eerste fluitsignaal van arbiter Schuring uit Meppel was het in eerste instantie Omlandia dat de toon zette. Jeroen Haan dribbelde zich een weg door de as van Noordseschut, maar zijn schot werd na dertig seconden gekraakt door de Drentse defensie. De bezoekers namen na dit initiatief wat meer de touwtjes in handen en probeerden overduidelijk voor een snelle goal te zorgen. Namens de bezoekers uit Drenthe kregen Tim Pieters en Jeroen Meijers ook goede doelkansen, maar beide Schutters faalden in de afronding. Het was duidelijk dat Omlandia het prima vond dat Noordscheschut het spelinitiatief had, zodat de thuisploeg vanuit een gesloten organisatie op het juiste moment wachtte op een snelle tegenstoot. Voor Noordscheschut stond er immers meer op het spel dan voor Omlandia, waardoor de ploeg van Eric Prins ook wel moest aanvallen. Bijna hadden de vele meegereisde supporters van de bezoekers de handen al in de lucht, want uit een voorzet van De Boer kopte Meijers hard op doel. Devon Harmsma had echte een snelle reflex in huis en behoedde Omlandia hiermee voor een achterstand op slag van rust.

Kippenhok

Na kwartiertje pauze, waarin de kantine van Omlandia meer weg had van een menselijk kippenhok, stormde iedereen weer naar buiten om de tweede helft te aanschouwen. Inmiddels had de B-side van Noordscheschut weer haar intrek genomen achter het doel van Harmsma, die ditmaal aan de kantine-zijde stond geposteerd. Omdat De Weide op slag van rust inmiddels wèl verrassend op voorsprong was gekomen bij The Knickerbockers, gingen de vele ‘Skut’-fans met een gerust hart de 2e helft tegemoet. Ook bij de spelers van Noordscheschut was deze tussenstand inmiddels doorgedrongen, wat wellicht voor een kleine opluchting zorgde. De Drenten begonnen ook aardig sterk aan de tweede helft, maar nadat Jeroen Meijers weer een enorme kopkans had gemist, leek de twijfel toe te slaan bij de Schutters. Omlandia rook bloed en kreeg plotseling ook kansen. Doelpogingen van Jeroen Haan en Iven Nienhuis misten ternauwernood doel en een kopbal van Martin Oudman uit een corner van Haan, werd op de paal gekopt.

Teleurstelling

Uiteindelijk gebeurde toch waar Noordscheschut zo voor had gevreesd. Vlak nadat bekend was geworden dat The Kickerbockers gelijk had gemaakt tegen De Weide, kwam Omlandia na 73 minuten op een 1-0 voorsprong tegen Noordscheschut. De voorzet was van Jeroen Haan en invaller Kees van der Wolde liet van dichtbij doelman Harrald Brakel kansloos en noteerde zo zijn 1e competitietreffer namens Omlandia. Een zucht van teleurstelling daalde neer op de supporters van Noordscheschut, die het gezang en het getrommel even lieten voor wat het was. Ook de invallers die Eric Prins bij de Drenten in de ploeg bracht om het tij te keren, konden de 1-0 achterstand niet ongedaan maken. Omlandia voelde zich als een vis in het water en scoorde in de laatste minuut zelfs de 2-0. Jeroen Haan dompelde met zijn 16e seizoenstreffer iedereen in rouw die Noordscheschut een warm hart toedroeg. Plotseling leefde de ploeg in een massale onzekerheid, wat voor veel vraagtekens zorgde bij de Schutters tussen de krijtlijnen. Op dat moment sijpelde echter ook door dat De Weide in de slotfase nog onverwachts met 1-2 had gewonnen bij The Knickerbockers. Hierdoor barstte er ineens een geweldig gejuich los bij Noordscheschut en feliciteerde menig Omlandiaan alsnog de terechte kampioen van de 2e Klasse J. Ook voor diverse Omlandianen was er reden voor een feestje. Nadat de enclave uit Noordscheschut weer massaal naar Drenthe was vertrokken, werd het sportpark gereed gemaakt voor de laatste speelronde van het traditionele Zomeravondvoetbal in Ten Boer. Ook hierbij was het, inclusief het slotfeest later op de avond, nog lang gezellig.

Afrekenen

Voor Noordscheschut zit het seizoen er dan misschien op, voor Omlandia rest nog het seizoenstoetje. Door het pakken van de 2e periodetitel zullen de Ten Boersters net als ‘Skut’ de gang naar de 1e Klasse willen maken. Afgelopen zaterdag werd ook bekend met wie Omlandia hiervoor moet afrekenen. Over twee wedstrijden zal de ploeg van Goedkoop en Schuil jr. namelijk gaan sparre met de Heerenveense Boys, waarvan de eerste ontmoeting komende zaterdag al in Heerenveen plaats zal vinden. De ‘HVB’ staat voor het tweede achtereenvolgende seizoen onder leiding van trainer Marius Hendriks, die het Groningse amateurvoetbal vooral bekendheid verwierf als trainer van Grijpskerk. Van 2007 tot 2010 stond Hendriks drie seizoenen lang aan het roer bij Grijpskerk en promoveerde in dit tijdsbestek van de 3e naar de 1e Klasse. De Heerenveense Boys eindigden in de Fries getinte 2e klasse I op de 3e plek, met één puntje achter VEV ’67 en zes punten achter kampioen Balk. De Friezen eindigden in de periodestanden geen enkele keer op een eerste plek, maar mogen de degens met Omlandia kruisen omdat de Heerenveense Boys de vervangende 1e periodetitel mocht opeisen omdat 1e periodewinnaar Balk uiteindelijk kampioen werd. De groenhemden kenden in tegenstelling tot Omlandia een slecht seizoenseinde, waarbij het in de laatste vijf wedstrijden geen enkele keer won en slechts twee punten pakte. Afgelopen zaterdag verloor de Heerenveense Boys in een slechte wedstrijd met 1-3 van VV Idskenhuizen.

Historie

In de historie van Omlandia kwam het de Heerenveense Boys tweemaal eerder tegen en dit betrof twee competitieduels uit het seizoen ‘07/’08. In dat seizoen speelde Omlandia een marginale rol in de 2e klasse J, waarin het uiteindelijk samen met VV Groningen degradeerde naar de 3e klasse. Op bezoek bij de Heerenveense Boys werd er dat seizoen kansloos met 5-0 verloren, terwijl er in Ten Boer met 1-1 werd gelijkgespeeld. Van de huidige A-selectie bij de Ten Boersters zijn er zes spelers die er destijds ook bij waren. Alleen Henk van der Wolde, Martin Oudman, Ronald Oudman, Roelof Lode, Jeroen Haan en Bram Betsema maken nu ook nog deel uit van Omlandia’s hoofdmacht. Overigens was de enige speler die namens Omlandia tegen de Heerenveense Boys wist te scoren, aanvoerder Martin Oudman. Op 27 oktober 2007 wist Oudman er met een rake vrije trap voor te zorgen dat Omlandia nog een punt overhield uit het thuisduel met de Heerenveense Boys.

Stempel

De Heerenveense Boys kan worden omschreven als een goede ploeg, waarbij de kracht vooral in de voorste linies is te vinden. Mark Homme van der Veen, Oane Hornstra, Nico de Jong en Gabe Teun Top wisten respectievelijk 13, 12, 12 en 11 keer het net te vinden in de competitie. Vooral Hornstra wist bij de Friezen een stempel op de ploeg te drukken, maar miste door een blessure de beslissende laatste weken van de competitie. Dit resulteerde onder meer in een mindere serie van de Feansters, die hierdoor de titel uiteindelijk aan VV Balk moest laten. Met Gabe Teun Top hebben de Heerenveense Boys bovendien een fysiek zeer sterke spits, die het Roelof Lode en Martin Oudman moeilijk moet gaan maken. Het middenveld van de Friezen herbergt daarentegen minder fysieke kracht, maar is met veel beweeglijke voetballers snel en behendig. Toch zullen de aanvallers van Omlandia ook aan haar kansen toekomen, aangezien doelman Ronald van Klinken in de laatste vier wedstrijden negen keer moest vissen. In tegenstelling tot de hechte dorpsploeg die Omlandia zaterdag tussen de lijnen zal brengen, haalde de Heerenveense Boys afgelopen zomer veel spelers (terug) naar de club toe. Zo kwamen Ronald van Klinken, Nutte Visser, Mark Homme van der Veen en Nico de Jong over van de Drachtster Boys, Oane Hornstra en Maurice Wemekamp kwamen van hoofdklasser ONS Sneek naar Heerenveen en Gabe Teun Top verliet FC Wolvega voor de Heerenveense Boys. Ondanks dat deze spelers dit seizoen hun waarde bewijzen voor de Feansters, was niet iedereen even blij met de komst van deze nieuwelingen. De spelers die vorig seizoen op een vierde plek eindigden met de Heerenveense Boys en door de komst van de nieuwelingen naar het 2e elftal werden gezet, waren allerminst blij met deze spelerscarroussel. Niettemin zullen de aanwinsten van de Heerenveense Boys tegen Omlandia graag laten zien dat het geen verkeerde keus was om hen op te stellen.

Resultaat

Omlandia zal zaterdag sowieso aantreden zonder Marcel Mooi (hamstringblessure) en Jop Smit (vakantie). Het meespelen van John Rijzenga is vooralsnog onbekend, aangezien de verdediger de voorbije dagen ziek was. Ondanks deze afwezigen zal de equipe van Goedkoop en Schuil jr. er alles aan doen om een goed resultaat in Friesland neer te zetten. De bus met spelers (en supporters) van Omlandia zal om 12.15 vanaf de Sportlaan in Ten Boer de gang richting Sportcomplex De Akkers in Heerenveen maken.

De wedstrijd tussen de Heerenveense Boys en Omlandia zal om 14.30 uur van start gaan en staat onder leiding van scheidsrechter Van der Meer.