Omlandia gaat huid duur verkopen tegen Noordscheschut

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Prietpraat

Ondanks dat de uitslag anders doet vermoeden, wist Omlandia afgelopen zaterdag vrij probleemloos de volle winst te pakken bij buurman Loppersum (2-3). Een mooie opmaat naar de nacompetitiewedstrijden, waar op zaterdag 19 mei mee gestart zal worden. Eerst volgt nog het laatste competitieduel in 2J, die vooral voor tegenstander Noordscheschut van groot belang is. De Schutters hebben slechts één punt voorsprong op The Knickerbockers en hopen op een kampioenschapsfeestje in Ten Boer.

1336674433Nomlnoo

Door: Merijn Slagter

In de loop van vorige week was er eventjes sprake van dat Omlandia, met het oog op de nacompetitie, enkele spelers rust zou geven tegen SC Loppersum. Dat zijn keuzes die soms goed uitpakken, maar ook nog wel eens in het nadeel kunnen werken met enkele belangrijke wedstrijden voor de boeg . Casper Goedkoop en Simon Schuil jr. kozen er echter voor om gewoon met een ‘normaal’ basisteam op de proppen te komen in Loppersum. De keepers Martijn Swaagman en Devon Harmsma staan, zoals de laatste tijd het geval is, om de week onder de lat bij Omlandia 1 en ditmaal was het de beurt aan Swaagman. Verder kende de opstellingen weinig bijzonderheden, al deed de geschorste Peter Zwart niet mee in Loppersum. Hij werd in de basis vervangen door John Rijzenga.

Vooraf gezien had de wedstrijd in Loppersum eigenlijk weinig om het lijf. Nadat Omlandia een week eerder tegen The Knickerbockers een nacompetitieplek had veiliggesteld, waren de overige twee competitiewedstrijden slechts voor de statistieken. Wie Loppersum-Omlandia heeft bekeken, zal misschien beamen dat Omlandia inderdaad niet dezelfde scherpte etaleerde als tegen The Knickerbockers. Het zal waarschijnlijk door niemand kwalijk genomen worden. Loppersum had theoretisch nog een hele kleine kans om zowel in de nacompetitie voor promotie als voor degradatie te belanden, maar gaandeweg het duel bleek dat ook dit niet meer tot de mogelijkheden zou behoren. De eerste helft aan Sportpark Bosweg is snel nabeschouwd, want deze kende weinig hoogtepunten. Het enige doelpunt in deze 45 minuten met voetbal was dat overigens wel. Jeroen Haan mocht van 25 meter aanleggen voor een vrije trap en pegelde deze snoeihard in de rechterbovenhoek achter doelman Datema, die het overbodig had gevonden om een muurtje te plaatsen.

Domineerde

Met een 0-1 stand gingen beide ploegen dan ook de kleedkamers in. Loppersum zette in het begin van de tweede helft aan om wat aan deze achterstand te veranderen, maar balverlies van de thuisploeg leverde juist het tegenovergestelde op. Jeroen Haan profiteerde en kwam oog in oog met Datema wederom als winnaar uit de bus: 0-2. Loppersum wist na 72 minuten weer terug in de wedstrijd te komen door Rudolf Hidskes, maar amper twee minuten later was de marge alweer teruggebracht naar twee doelpunten. Bram Betsema hoefde bij de tweede paal alleen maar een tikje te geven en de stand was weer 1-3. In de tijd die volgde liet Omlandia na om de score op te voeren, waarna Loppersum de stand in blessuretijd nog een draaglijker aanzien gaf door een late goal van Willem Hidskes. Niet veel later blies arbiter Hooijenga uit Bergum voor de laatste maal deze middag. Ondanks de nipte zege was de overwinning meer dan terecht, want Omlandia domineerde vrijwel negentig minuten lang.

Respect

Omdat SC Loppersum eerder dit seizoen met 7-1 onderuit ging in Ten Boer, wist Omlandia in totaal dus liefst tien keer tegen de Lopsters te scoren. Dat houdt in dat Omlandia dit seizoen verantwoordelijk was voor zo’n 30% van de tegengoals van Loppersum. Met deze statistiek in het achterhoofd, zal Omlandia zich gaan voorbereiden op het laatste competitieduel van dit seizoen. Komende zaterdag komt koploper Noordscheschut op bezoek en dat is een tegenstander die met respect benaderd dient te worden. Sinds 3 december 2011, toen de ploeg van Eric Prins met 2-1 verloor bij Lycurgus, wonnen de Schutters dertien wedstrijden op een rij. Hier zat ook een 3-0 overwinning tegen Omlandia bij. Op 10 december 2011 waren de Ten Boersters het eerste slachtoffer van de immense overwinningsreeks van Noordscheschut. Anders dan de 3-0 doet vermoeden had Omlandia toen wel degelijk kansen op Sportpark De Meulewieke, maar sprong Noordscheschut er een stuk beter mee om. Vooral de 2-0 van Dave de Boer, een bewuste doelpoging van de eigen speelhelft, oogstte applaus. Door een rode kaart voor John Rijzenga, speelde Omlandia deze wedstrijd lang met een man minder, maar ook in deze fase was men zeker niet de mindere van Noordscheschut. Die verhoudingen geven in ieder geval perspectief voor een mooie krachtmeting in Ten Boer komende zaterdagmiddag.     

Vloek

Een veertiende overwinning op rij zal voor titelkandidaat Noordscheschut betekenen dat men het kampioenschap in de 2e Klasse J heeft binnengehaald. Concurrent The Knickerbockers volgt op één punt achterstand en richt haar prille hoop dan ook op de sportieve plicht van Omlandia. Waar de studenten zich aan vast kunnen houden is het laatste resultaat van de Schutters op Ten Boerster bodem. Vorig seizoen ging Noordscheschut met liefst 5-2 ten onder tegen Omlandia, dat in Peter Oomkens (2x), Jop Smit (2x) en Martin Oudman haar doelpuntenmakers kende. Het betekende uiteindelijk slechts één van de vier Ten Boerster overwinningen in de 1e klasse, waardoor Omlandia aan het eind van de rit met een laatste plaats op zak terug moest keren naar de 2e klasse. Bovendien lijkt er een vloek te rusten tussen op de hoofdmacht van Noordscheschut en kampioenschappen. In de seizoenen ‘07/’08 (1e klasse E), ‘04/’05 (2e klasse L), ‘03/’04 (2e klasse L) moesten de Schutters steeds genoegen nemen met een tweede plaats in de race om het kampioenschap. Als we verder terug in de tijd gaan blijkt dat Noordscheschut ook in de seizoenen ‘91/’92 en ‘92/’93 runner-up in de titelrace was, waardoor men de Schutters haast wel weer eens een kampioensfeestje zou gunnen. Dit was in het seizoen ‘81/’82 voor de laatste keer het geval.

Ervaring

De huidige selectie van Noordscheschut barst van de ervaring en dat is een belangrijke eigenschap voor een ploeg die nog op de laatste speeldag strijdt om het kampioenschap. Doelman Harrald Brakel is met zijn 37 jaar de oudste van het stel en, afgegaan op de gegevens van Voetbalnoord.nl, Nick Koster is met 24 jaar de jongste speler. Bij titelconcurrent The Knickerbockers ligt de gemiddelde leeftijd van de hele selectie al ruim onder de 24 jaar. Bij Noordscheschut, dat afgelopen zaterdag vrij eenvoudig Lycurgus met 4-1 opzij zette, zijn de doelpuntenmakers ruim over de hele A-selectie verdeeld. Met liefst vijftien verschillende doelpuntenmakers hebben de Schutters in alles linies spelers met een neusje voor de goal en daarmee is de ploeg samen met TKB de meest scorende ploeg in 2J (67 goals). De beste ‘schutter’ van de Drenten zal aan het eind van de competitie voortkomen uit het trio Nick Koster (13 goals), Dave de Boer (11 goals) en Roy Hooijer jzn (10 goals), die in Ten Boer zullen uitmaken wie de titel van topscorer een jaar lang mag dragen in Hoogeveen-Oost.

Betekenis

Omlandia zal zaterdag met een redelijk fitte ploeg aantreden tegen Noordscheschut. Marcel Mooi en Ronald Oudman zullen helaas verstek moeten laten gaan met hamstringblessures, maar dit speelt al een langere tijd. Beide spelers hopen in de nacompetitie weer een rol van betekenis te kunnen. In deze nacompetitie zal Omlandia hoogstwaarschijnlijk duels moeten uitvechten met de Heerenveense Boys of SC Veenwouden. Zaterdag keert ook Peter Zwart weer terug van een schorsing, waardoor Zwart zo goed als zeker weer zijn vertrouwde plek op de rechtsbackpositie zal innemen. Zwart begint hiermee overigens aan één van zijn laatste duels in dienst van Omlandia, want ‘Black’ gaat vanwege zijn studie op zoek naar een club in Amsterdam. Omlandia heet alle supporters van Noordscheschut, die hun ploeg ongetwijfeld in grote getale naar een titel willen toeschreeuwen, alvast van harte welkom aan de Sportlaan. Hopelijk werken de weergoden ook mee en kan men genieten van een mooie voetbalmiddag voor beide ploegen, ongeacht de uitslag.

Omlandia – Noordscheschut zal in Ten Boer om 14.30 van start gaan en staat onder leiding van arbiter Schuring uit Meppel.