Omlandia treft VHK op weg naar spannende seizoenclimax

op . Geplaatst in Prietpraat

Juichende Omlandianen vielen elkaar dinsdagavond in de armen op het sportcomplex van Rouveen. Omlandia had zojuist een even belangrijke als knappe 0-2 zege geboekt bij concurrent SC Rouveen en dat mocht iedereen op dat moment even weten. Hierdoor zijn de kansen op nacompetitie voor promotie weer iets gestegen en lijkt men zich in Ten Boer op te mogen maken voor een verlenging van het voetbalseizoen. Zaterdag komt VHK, dat haar laatste twee wedstrijden wist te winnen, op bezoek in Ten Boer.

aaaom

Omdat Omlandia vorig seizoen een stroef seizoen in de Eerste Klasse draaide en uiteindelijk roemloos degradeerde, is er al een poosje geen reden meer geweest voor een mooi voetbalfeest in Ten Boer. Omlandia bestaat dit jaar echter 60 jaar en dat zal in juni uitgebreid gevierd gaan worden. Hoe mooi zou het zijn als het eerste elftal van Omlandia binnenkort extra glans aan dit feest kan geven door de nacompetitie te behalen en hier eventueel succesvol in te zijn? Na dinsdagavond kan het nog steeds allemaal. Omlandia moest op deze doordeweekse avond exact honderd kilometer afleggen om bij de grootste concurrent voor de 3e plek, SC Rouveen, een inhaalduel te spelen. Eigenlijk stond deze wedstrijd al tweemaal eerder op het programma, maar in februari zaten de weersomstandigheden niet mee en op 31 maart kwam de scheidsrechter niet opdagen. Driemaal is scheepsrecht, zo moesten diverse Omlandianen gedacht hebben. Het is dan ook geweldig om te constateren dat het vlaggenschip van Omlandia in Rouveen werd gesteund door een kleine dertig supporters, die allemaal de moeite hadden genomen om de reis naar Overijssel te ondernemen. Ze werden uiteindelijk niet teleurgesteld.

Overtuiging

In Rouveen startte Goedkoop opnieuw met Harmsma tussen de palen en met Rijzenga op de plek van Sodjo, die met een lichte rugblessure kampte. Verder kende de opstelling weinig verrassingen en keerde Oosterbeek dus weer terug in de basis, na een duel schorsing tegen SVN ’69. Omlandia en Rouveen begonnen om 19.30 uur aan het duel en deden dit vol overtuiging. Ondanks een beginfase zonder kansen vergoedde de strijd veel en omdat beide ploegen het tempo hoog wilden houden, bleef de wedstrijd boeiend om naar te kijken. Na ruim een kwartier spelen leek Rouveen qua felheid, en tegen de zin van Goedkoop en Schuil jr. in, de bovenliggende partij te worden. De thuisploeg leek dan ook de overhand te nemen, maar juist op dat moment nam Omlandia plotseling het heft in handen. Eerst zag Henk van der Wolde een vrije trap stranden op de Rouveen-doelman en daarna schoot Iven Nienhuis schuin voor de goal net over, maar poging drie was raak. Een door Jan Oosterbeek opgezette aanval belandde na een één-tweetje met Nienhuis wederom bij de middenvelder en diagonaal voor het vijandelijke doel, schoot Oosterbeek via de verste paal hard binnen: 0-1. Ondanks enig aandringen van Rouveen in het restant van de eerste helft, waarbij het enkele hoekschoppen kreeg, werd de minimale voorsprong voor Omlandia ook de ruststand. De ploeg van Arjen Plessen moest door de achterstand meer risico nemen en zo geschiedde na rust. Met enkele schoten uit de tweede lijn was Rouveen wel gevaarlijk, maar meer ook niet. Toch was het billenknijpen voor de Omlandianen, want hoe meer druk de thuisploeg uitoefende op de Ten Boerster defensie, hoe groter de spanning werd. Rouveen is echter een moeilijk scorende ploeg en de hechte Omlandia-verdediging stond voortdurend goed opgesteld. Zo kwamen de groenhemden niet tot uitgespeelde aanvallen en zag Omlandia kansen op een tweede treffer. Nadat ook Jeroen Haan en Bram Betsema kansrijk waren geweest, viel de tweede goal tòch. Henk van der Wolde mocht op de linkerflank een hoekschop nemen en mikte deze precies op het hoofd van aanvoerder Martin Oudman: 0-2. Rouveen moest hierdoor nog meer risico’s nemen, maar Omlandia bleef in tegenstoten veel gevaarlijker. Zo liet Betsema na om het duel te beslissen nadat hij door Nienhuis vrij voor het Rouveen-doel werd gezet. Rouveen was niet bij machte om er een echt slotoffensief uit te persen, waardoor het zich met de laatste minuten in aantocht leek neer te leggen bij een nederlaag. De vreugde na het laatste fluitsignaal was dan ook erg groot aan Omlandia-zijde en Rouveen toonde zich een sportief verliezer. De busreis terug naar Ten Boer was uiteindelijk erg gezellig en de buschauffeur deed alle inzittenden ook nog eens een groot plezier door Bayern München – Real Madrid op de tv’s te doen verschijnen.

Kraker

Met nog vier competitiewedstrijden in aantocht, wacht Omlandia een even zwaar als interessant competitieslot. Volgende week zaterdag (28/4) komt The Knickersbockers naar Ten Boer en wanneer de studenten aanstaande zaterdag de topper tegen Noordscheschut winnen, kunnen de bewoners van het Appleknockers Flophouse in Ten Boer het kampioenschap binnenhalen. Deze wedstrijd is ook voor Omlandia een absolute finale met betrekking tot een periodetitel. Het belooft dan ook een kraker van jewelste te worden op 28 april. Omlandia gaat ook nog op bezoek bij SC Loppersum en speelt op de slotdag van de competitie in eigen huis tegen Noordscheschut. Komende zaterdag zullen de Ten Boersters eerst nog moeten afrekenen met VHK. De ploeg uit het Overijsselse Sint Jansklooster won haar laatste twee duels van respectievelijk DZOH (1-3) en Lycurgus (4-2) en staat nu 10e, wat rechtstreekse lijfsbehoud betekent. De manschappen van hoofdtrainer Klaas Mijnheer blijken dit seizoen stugge tegenstanders en worden qua uitslagen dan ook zelden echt weggespeeld door de opponent. Dit was ook het geval toen Omlandia eind november op bezoek kwam in Sint Jansklooster, veel beter dan VHK voetbalde, maar de thuisploeg in de laatste minuut nog langszij kwam (1-1). Omlandia was in deze wedstrijd al na zes minuten op voorsprong gekomen door Iven Nienhuis. De lage klassering van VHK heeft vooral met de wisselvalligheid van de ploeg te maken. VHK wist, inclusief de resultaten van de laatste twee wedstrijden, slechts tweemaal twee wedstrijden achter elkaar te winnen. Een goede serie neerzetten bleek dus een te lastige opgave voor de equipe van Mijnheer. VHK is met een gemiddelde leeftijd van zo’n 28 jaar één van de oudere ploegen in deze competitie en dus is het opvallend dat juist de jongste van het stel, de negentienjarige Berry Heetebrij, de topscorer van het elftal is. De aanvaller was zaterdag jongstleden ook tweemaal trefzeker tegen Lycurgus. Ook VHK is zich er van bewust dat de uitwedstrijd bij Omlandia een lastig karwei wordt, maar gezien de overwinning die degradatiekandidaat DZOH afgelopen weekend bij hoogvlieger Olympia ’28 boekte (1-7), weten zij ook: niets is op voorhand onmogelijk. Bovendien moet Omlandia het tegen VHK stellen zonder de geschorste aanvoerder Martin Oudman en zal dus elke vierkante meter bestreden moeten worden voor een zege.

Kampioenswedstrijd

Naast het ontbreken van Martin Oudman, zal de confrontatie met VHK ook te vroeg komen voor verdediger Bert Zwart, die nog altijd kampt met een voetblessure. Hierdoor zullen Goedkoop en Schuil jr. iets moeten puzzelen met de defensie, waardoor de hoop ook groot is dat Richard Sodjo weer hersteld zal zijn van zijn rugblessure. Sodjo startte dinsdag in Rouveen nog op de bank, maar maakte wel speelminuten in de slotfase. Routinier John Rijzenga verving Sodjo overigens prima. Ook pinchitter Ronald Oudman werkt hard aan zijn herstel van een hamstringblessure. De aanvaller hoopt ook nog een rol van betekenis te gaan spelen in het seizoensslot. Voor de wedstrijd Omlandia – VHK zal om 12.30 uur overigens de wedstrijd Omlandia C1- Neptunia C1 gespeeld worden op het hoofdveld. Omlandia C1, dat onder leiding staat van Geert Bakkelo en Jaap Bosch, was dit seizoen zonder de twijfel de beste ploeg in de 2e klasse en werd vorige week officieel kampioen in de uitwedstrijd bij Gruno C1. Omdat deze wedstrijd echter een vervelend slot had, hopen de jongens van C1 in eigen huis alsnog op een waardig kampioensduel. Kom ze allen toejuichen vanaf 12.30 uur!

Omlandia – VHK staat zaterdagmiddag om 14.30 uur op het programma in Ten Boer en zal onder leiding staan van scheidsrechter Hof.