Omlandia op haar hoede voor sterke thuisploeg SVN ‘69

op . Geplaatst in Prietpraat

De gedachten bij veel Omlandianen dwaalden na de wedstrijd van afgelopen zaterdag tegen Olympia ’28 (3-2 winst) nog eens af naar het seizoen ‘09/’10. Dat was een seizoen waarin Omlandia vaak niet eens beter dan de tegenstander was, maar uiteindelijk toch won. Zo was het ook tegen Olympia ’28. De bezoekers hadden het betere van het spel, de kansen èn de zege waren echter voor de Ten Boersters. Zaterdag gaat Omlandia op bezoek bij SVN ’69, dat alleen in thuisduels nog punten heeft weten te pakken.

svnoml

Door: Merijn Slagter

Voor de neutrale toeschouwer was het zaterdag jongstleden goed toeven. Met Omlandia – Olympia ’28 stond er een mooi affiche op het programma en niet onbelangrijk, beide ploegen maakten er een aantrekkelijk schouwspel van. In een gemiddeld wedstrijdverslag wordt nogal eens gesproken van een aftastende beginfase, maar daar was op het Sportcomplex van Omlandia allerminst sprake van zaterdag. Omlandia en Olympia ’28 wilden allebei voetballen en zorgden hiermee dat de wedstrijd voortdurend bleef boeien. Ten opzichte van de laatste wedstrijd tegen Zuidlaren, vond de grootste verandering plaats tussen de palen. Eerste doelman Martijn Swaagman was de hele week al door de griep geveld en hierdoor nam reservedoelman Devon Harmsma zijn plaats onder de lat tegen Olympia ’28 in. Zowel de Ten Boersters als de Hasselters lieten elkaar in de beginfase even goed schrikken. Eerst leek Bram Betsema Omlandia al gauw op 1-0 te zetten, maar zijn uithaal sprong via de paal weer terug het veld in en niet veel later teisterde Hasselter Michel Klink de dwarsligger door direct uit te halen na een voorzet vanaf de rechterflank.

Rianter

Het door blessures en schorsingen ietwat gemankeerde Olympia ’28 zag Omlandia na een krappe twintig minuten spelen wel scoren. De gelanceerde Jeroen Haan kwam oog in oog te staan met goalie Van Olst, passeerde deze ook, maar het laatste zetje werd nog gegeven door Iven Nienhuis: 1-0. Beide ploegen bleven in het vervolg aan elkaar gewaagd, maar tien minuten voor de rust maakte Jeroen Haan de uitgangspositie voor Omlandia nog rianter. De flankspeler sneed vanaf links behendig naar binnen en met een droge knal zette Haan de marge op twee doelpunten. Olympia ’28 bleef echter voetballen en kende in de minuten voor rust een sterke periode, waarin ook de aansluitingstreffer viel. Spelverdeler Klink legde een vrije trap op het hoofd van Robert Wursten, die het leer achter de kansloze Harmsma kopte. Ook na de onderbreking bleef het spelbeeld hetzelfde. Een open wedstrijd die alle kanten op kon, mede door het arbitrale trio, die de wedstrijd goed aanvoelde. Scheidsrechter Hamphoff , vergezeld door één Nederlandse en één Duitse assistent, floot ondanks zijn jonge leeftijd (het arbitrale trio was gemiddeld zo’n 18 jaar oud) een puike partij voetbal. Na een uur spelen leek Omlandia de wedstrijd naar zich toe te trekken. Na een razendsnelle counter bediende Jan Oosterbeek Iven Nienhuis op maat, waardoor de aanvaller zijn elfde seizoenstreffer kon noteren. In de 70ste minuut leek de wedstrijd weer spannend te worden toen Olympia ’28 in de persoon van Elco Wursten de stand na 3-2 wist te verkleinen, maar zover kwam het niet. Ondanks dat Omlandia nog enkele benauwde momenten achterin kende, maar haar resterende kansen ook niet wist te benutten, werd 3-2 uiteindelijk op het wedstrijdformulier ingevuld. ‘Olympia het balbezit, wij de kansen èn de zege’, zo verklaarde Omlandia-trainer Casper Goedkoop later.

Hekkensluiter

Op papier lijkt de komende wedstrijd eenvoudiger te worden voor de Ten Boersters. Deze zaterdag reist de ploeg van Casper Goedkoop en Simon Schuil jr. namelijk af naar het Drentse Nijeveen, waar hekkensluiter SVN ’69 wacht. Afgelopen weekend verloren de Nijeveners met 2-1 bij Lycurgus en daardoor is de ploeg, zoals men het ook op haar eigen website omschrijft, in erg zwaar weer komen te zitten. De ploeg van Koos van der Galiën lijkt al haar pijlen te richten op het voorkomen van rechtstreekse degradatie, wat momenteel de hoogst haalbare kaart lijkt te zijn voor de Rood-Witten. Met 13 punten uit 21 wedstrijden bezetten de Nijeveners de laatste plaats in 2J, net onder DZOH (13 uit 20) en SC Bant (15 uit 21). VHK, dat met 22 punten op plaats 11 staat, is inmiddels al ver buiten bereik. De ploeg van Van der Galiën zal vooral op 21 april haar beste beentje voor moeten zetten, wanneer het op bezoek gaat bij lotgenoot DZOH. Ondanks de slechte klassering van SVN ’69, moet de ploeg het toch hebben van de wedstrijden op het eigen Sportpark De Tussenboerslanden. Alle 13 punten die totnogtoe zijn verzameld werden namelijk in eigen huis gepakt, wat tevens inhoudt dat SVN ’69 dit seizoen in competitieverband nog geen enkel punt op vreemde bodem wist te veroveren. SC Bant, SC Rouveen en Olympia ’28 wisten als enige ploegen te winnen in Nijeveen. Eerder dit seizoen was SVN ’69 op vreemde bodem ook al kansloos bij haar bezoek aan Omlandia. Door goals van Jeroen Haan (2x), Iven Nienhuis (2x) en Martin Oudman stapte Omlandia in november vorig jaar met een eenvoudige 5-0 zege van het veld af. SVN ’69 kan overduidelijk ieder puntje goed gebruiken in de strijd tegen degradatie, iets wat vorig seizoen nauwelijks ter sprake kwam. Toen stond de ploeg aan het eind van de competitie op een keurige 9e plaats en hadden de Nijeveners na 21 duels 26 punten verzameld. Dat het de ploeg van Koos van der Galiën momenteel niet voor de wind gaat blijkt wel uit het feit dat men dit seizoen na 21 duels op exact de helft van dat puntenaantal (13) staat. Ook is de scoringsdrift van de Drenten dit seizoen aanzienlijk minder dan vorig jaar. Zo was het drietal Lucas Bijker (15 goals), Florian Gijzen (14 goals) en Rene Been (10 goals) vorig seizoen goed voor in totaal liefst 39 doelpunten, terwijl datzelfde trio momenteel goed is voor een schamele tien doelpunten.

Onderschatten

Omlandia zit, met een aantal belangrijke wedstrijden in aantocht, echter niet in de positie om tegenstanders te kunnen onderschatten. In Nijeveen kunnen Goedkoop en Schuil jr. zaterdag bovendien geen beroep doen op de geschorste Jan Oosterbeek, die een zeer sterk seizoen doormaakt. Ook Bert Zwart staat met een voetblessure nog steeds langs de kant. Ook over goalgetter Jeroen Haan bestaan nog enkele twijfels, maar de verwachting is dat Haan zaterdag ‘gewoon’ aan de aftrap zal verschijnen. Supporters die Omlandia een hart onder de riem willen steken zaterdag, kunnen zich nog altijd opgeven om met de bus mee te reizen naar Nijeveen. Al men tweemaal ruim 90 kilometer met de Ten Boersters mee wil reizen, dient een ieder zich aan te melden bij Wim Kiel, zie hiervoor www.vvomlandia.nl.

SVN ’69 – Omlandia start zaterdag om 14.30 op Sportpark De Tussenboerslanden in Nijeveen en staat onder leiding van arbiter Arends.