Omlandia wil Olympia alvast mentale tik uitdelen

op . Geplaatst in Prietpraat

Ooit gaf een naar Brazilië geëmigreerde voetballiefhebber uit Nederland tijdens een interview eens treffend antwoord op de vraag wat de grootste verschillen waren tussen het amateurvoetbal in Nederland en Brazilië. ‘In Nederland vinden we het normaal dat bijvoorbeeld scheidsrechters op komen dagen tijdens wedstrijden. Zoiets is in Brazilië altijd maar afwachten’. Afgelopen zaterdag ondervonden Omlandia en SC Rouveen wat er gebeurt als die vanzelfsprekendheid ook in Nederland eventjes wegvalt. Er werd niet gevoetbald, waardoor Olympia‘28 zaterdag in Ten Boer een uitgerust Omlandia treft.

 omloly
Door: Merijn Slagter

 

De wedstrijd die Omlandia in Rouveen zou spelen was uitermate belangrijk. Niet alleen zijn beide ploegen hevig verwikkeld in de strijd om de derde plek, Omlandia maakt ook nog altijd kans op de tweede periodetitel. De inhaalwedstrijd leefde dan ook in Ten Boer en dat was duidelijk te merken. De spelersbus die naar het protestantse dorp zou afreizen vervoerde niet alleen Omlandia-spelers en de technische staf, maar was ook tot aan de laatste plek gevuld met supporters. De vaste supporters reisden hondstrouw – en zoals gewoonlijk - per auto het vlaggenschip van hun favoriete club achterna. Eenmaal aangekomen in Rouveen maakten de bezoekers zich op voor de warming-up, net als de thuisploeg. Maar terwijl de tijd verstreek, vroeg men zich bij SC Rouveen af waar de scheidsrechter bleef. Een vraag die geen overbodige luxe bleek te zijn, want de aangewezen scheidsrechter voor het duel wist van niets, zo verklaarde een gepleegd telefoongesprek. Dit was het sein voor beide partijen om een snelle oplossing te zoeken. Rouveen stelde voor om een clubscheidsrechter te laten fluiten, maar logischerwijs zag Omlandia dit vanwege de belangen die er op het spel stonden niet zitten. Omlandia stelde op haar beurt voor om bestuurslid en ex-scheidsrechter Michel Winter, die vorig jaar nog eredivisieduels floot, te laten fluiten. Maar dit voorstel zag Rouveen, uiteraard ook enigszins logisch, niet zitten. Een neutrale oplossing werd ook niet meer gevonden, waardoor de Omlandia-spelers, -staf en –supporters weer rechtsomkeert konden maken. Omlandia zal nog gaan bekijken in welke mate het door de KNVB schadeloos gesteld kan worden voor de opgelopen kosten. Inmiddels is bekend dat SC Rouveen – Omlandia op dinsdagavond 17 april ingehaald zal worden. Het aanvangstijdstip zal nog bekend worden gemaakt. Al met al een teleurstellende middag, waarbij iedereen uit Ten Boer 200 kilometer voor niets had afgelegd. De terugreis in de bus was overigens wel erg gezellig en later op de middag bereikte Omlandia ook het positieve nieuws dat tweede periode-concurrent Olympia ’28 in blessuretijd had verloren bij Noordscheschut (1-0).

Wetenschap

Omdat er voor Omlandia verder geen ingelaste duels meer op het programma stonden, kon de ploeg van Casper Goedkoop en Simon Schuil jr. dus in alle rust toewerken naar het duel tegen Olympia ’28. Komende zaterdag komen de Hasselters naar Ten Boer en dat doen de mannen van trainer Marcel Beumer voor de 3e keer, in de wetenschap dat men nog nooit won op bezoek bij Omlandia. Vier seizoenen geleden eindigde Omlandia-Olympia ’28, door een late goal van Martin Oudman, in 1-1 en twee seizoenen geleden won Omlandia in eigen huis met 4-3, door twee goals van zowel Iven Nienhuis als Jeroen Haan. Opvallend is dat al de genoemde doelpuntenmakers (M. Oudman, Nienhuis en Haan) ook dit seizoen weer de meeste goals achter hun naam hebben staan bij Omlandia. Samen trof het drietal al 28 keer doel en dat is net zoveel als bijvoorbeeld middenmoter Loppersum tot nu toe in z’n totaliteit wist te scoren. Eerder dit seizoen won Omlandia in de laatste minuut met 2-3 bij Olympia ’28, door een late treffer van Henk van der Wolde, die een indirecte vrije trap in het doelgebied van de gastheren benutte na tijdrekken van de doelman. In Hasselt hadden Martin Oudman (penalty) en Iven Nienhuis die middag ook al het net gevonden en kwam Olympia met tien man nog terug van een 0-2 achterstand.

Promotie

Net als tegen SC Rouveen zullen ook tegen Olympia ’28 de belangen weer groot zijn. Wanneer de Hasselters in Ten Boer weten te winnen, achterhaalt men Omlandia, weliswaar met een wedstrijd meer gespeeld, namelijk op de ranglijst. Olympia ’28 lijkt echter vooral hoop te putten uit haar kansen in de strijd om de tweede periodetitel. Afgelopen dinsdag zette de ploeg uit Overijssel weer een goede stap in de richting van een felbegeerde nacompetitieplaats om promotie. In Sint Jansklooster dienden de Olympianen nog een restant van 20 minuten uit te spelen bij VHK. Op 28 januari van dit jaar werd deze wedstrijd in de 70ste minuut gestaakt vanwege een hamstringblessure van de scheidsrechter. Met een 0-1 voorsprong (doelpunt Arend Palland) op zak, wist Olympia ’28 de zege uiteindelijk over de streep te trekken. In de resterende 20 minuten maakte Kjelt Bonhof na vier minuten al gauw 0-2, waarna Henry Vis het leed voor VHK in de slotfase nog wat wist te verzachten. Al zou de ploeg van Marcel Beumer ook haar laatste wedstrijd voor de 2e periodestand (thuis tegen Aduard op 28 april) winnen, dan nog is het alsnog afhankelijk van … Omlandia! De Ten Boersters zullen dan wel de inhaalwedstrijd bij SC Rouveen moeten winnen èn de ongeslagen koploper The Knickerbockers moeten verslaan. Olympia ’28 zal beide wedstrijden ongetwijfeld met meer dan gemiddelde belangstelling volgen.  

Duitsland

Omlandia en Olympia ’28 zijn ploegen die dit seizoen dus veel met elkaar te maken hebben. Niet geheel toevallig begonnen de Hasselters net als Omlandia qua resultaten ook niet best aan het seizoen, maar inmiddels is wel duidelijk dat dit allemaal nog rechtgezet kan worden. Gezien de statistieken zal Omlandia zaterdag een oogje in het zeil moeten houden bij de verrichtingen van spelmaker Michel Klink, die dit seizoen al 15 keer wist te scoren. Dat geldt ook voor spits Kjelt Bonhof (9 goals) en in een iets mindere mate Arend Palland (6 goals). De laatstgenoemde deed overigens niet mee in de heenwedstrijd. Omlandia kon afgelopen zaterdag, wanneer het wel tegen SC Rouveen had kunnen spelen, geen beroep doen op de geblesseerde Ronald Oudman (hamstring), Bert Zwart (voetblessure) en John Rijzenga (nekblessure). Ronald Oudman zal ook tegen Olympia ’28 waarschijnlijk niet in actie komen, maar Zwart en Rijzenga hebben nu extra tijd gekregen om te herstellen van hun blessures. Omlandia hoopt Olympia ’28 zaterdag te laten zien dat er maar één ploeg is die recht heeft op een periodetitel. Dit zal zaterdag om 14.30 uur in de praktijk moeten worden gebracht op het Sportpark van Omlandia. Deze wedstrijd staat door een uitwisselingsproject van de KNVB onder leiding van een scheidsrechter uit Duitsland. Marcel Hamphoff zal zaterdag de leiding hebben over het duel, terwijl hij ook twee onafhankelijke grensrechters (Sam Dröge en Andre Holthuis) zal meenemen naar Ten Boer. De vlaggenisten Wim Kiel (Omlandia) en Cor van der Klocht (Olympia ’28) hebben dus een vrije middag.