Omlandia wacht moeilijke confrontatie in en tegen Rouveen

op . Geplaatst in Prietpraat

Na een reeks van vijf opeenvolgende zeges, wist ZFC Zuidlaren afgelopen zaterdag een einde te maken aan de overwinningsreeks van de Ten Boersters. Op sportpark De Wenakkers speelde de thuisploeg ruim een helft lang met tien man, boog Omlandia een 1-0 achterstand om in een 1-2 voorsprong, maar moest het in de slotfase uiteindelijk nog een late gelijkmaker toestaan. Naaste achtervolger SC Rouveen verzuimde op Omlandia in te lopen, door 0-0 bij VHK gelijk te spelen. Komende zaterdag ontmoeten Omlandia en Rouveen elkaar in Overijssel, waar er veel op het spel zal staan.

       Omlandia 44732a                            Door: Merijn Slagter

Als je in een bepaalde ‘flow’ lijkt te zitten, komt er ooit een moment waarop de gewenste dadendrang even stokt. Dat moment vond voor Omlandia zaterdag jongstleden tegen ZFC Zuidlaren plaats. Na vijf overwinningen op een rij moest de ploeg van Casper Goedkoop en Simon Schuil jr. een puntendeling toestaan tegen de Zuidlaarders. En deze puntendeling kon na negentig minuten voetbal terecht worden genoemd. De thuisploeg had voor de rust het betere van het spel, terwijl Omlandia de lakens in de 2e helft uitdeelde. Omlandia startte vrij sterk in Zuidlaren en zag Nienhuis en Haan respectievelijk voorlangs en net naast schieten. Hierna nam Zuidlaren, dat door schorsingen liefst drie basisspelers miste, de regie van het duel iets over. Na ruim twintig minuten werd dat spelinitiatief voor de thuisploeg beloond met een terechte penalty. Roelof Lode werkte Jos Lamain in het zestienmetergebied naar de grond en Twan Boersma benutte het buitenkansje: 1-0. Nadat doelman Martijn Swaagman Omlandia met enkele goede ingrepen behoedde voor een 2-0 achterstand, leek de ommekeer in de wedstrijd aanstaande. Na een opstootje tussen doelpuntenmaker Boersma en Jeroen Dijkhuizen, stuurt arbiter Kampman Boersma met rood weg, terwijl geel voor beide kemphanen ook had volstaan. Een meevallertje voor Omlandia, zo vlak voor de theepauze

Overtalsituatie

Ook na de rust leek Zuidlaren aanvankelijk een taaie tegenstander, maar toch wist Omlandia – gesteund door een overtalsituatie – het spel naar zich toe te trekken. Waar de ploeg uit Ten Boer het vooral probeerde met schoten uit de tweede lijn, gokte Zuidlaren tussentijds op een counter. Ruim een kwartier voor tijd viel dan toch de verdiende gelijkmaker. Na een snelle tegenaanval wist Dijkhuizen op het randje van buitenspel doeltreffend af te ronden: 1-1. Niet veel later kwam Omlandia ook op voorsprong. Kees van der Wolde luisterde zijn invalbeurt op met een mooie passeeractie ten opzichte van verdediger Kremers, maar zag zijn inzet gekraakt worden. Bram Betsema was er echter als de kippen bij om de 1-2 alsnog aan te tekenen. Omlandia bleef niet achteruit lopen en zag een inzet van Jeroen Haan even later op de dwarsligger belanden. Toch ging het in de slotfase alsnog mis. De ingevallen A-junior Bob Venema verlengde in de 88e minuut met een mooie voetbeweging een steekpass van Jos Lamain, waardoor de 2-2 via de binnenkant van de paal achter Swaagman tegen de netten rolde. In de absolute slotfase zette Omlandia nogmaals aan. Haan was in dit tijdsbestek wederom onfortuinlijk met een pegel op de paal en ook twee hoekschoppen leverden niets meer op. Hierdoor moest Omlandia voor het eerst sinds 10 december 2011 (3-0 nederlaag bij Noordscheschut) weer puntverlies toestaan. Casper Goedkoop baalde van de puntendeling, temeer omdat de met veerkracht verkregen voorsprong nog uit handen gegeven werd tegen tien Zuidlaarders. Omlandia heeft niet veel tijd om na te treuren, want komende zaterdag zijn de belangen weer groot.

Periodetitel

Omlandia zal zaterdag in Rouveen moeten aantreden tegen de plaatselijke sportclub en dat is niet zomaar een affiche. Beide ploegen zetten namelijk alles op alles om de derde plek te bemachtigen, een plek die Omlandia momenteel inneemt met 34 punten uit 19 wedstrijden. Theoretisch staat Rouveen echter op deze plek, want de ploeg van Arjen Plessen heeft weliswaar 32 punten, maar heeft ten opzichte van de Ten Boersters nog één wedstrijd tegoed. Bovendien is Rouveen – Omlandia een inhaalduel, waardoor dit duel voor beide teams nog meetelt in de strijd om de 2e periode. Dit is voor de Rouveners niet meer zo interessant, maar voor Omlandia des te meer. Met 16 punten uit 7 wedstrijden zal Omlandia met Olympia ’28 (18 punten uit 7 wedstrijden) uit gaan vechten wie er met de 2e periodetitel aan de haal gaat. Olympia staat met een zware uitwedstrijd bij Noordscheschut óók een lastige middag te wachten. Op 28 april zal de beslissing in de 2e periode waarschijnlijk definitief gestalte krijgen. Dan neemt Omlandia het in eigen huis op tegen koploper The Knickerbockers en krijgt Olympia bezoek van Aduard 2000.

Integriteit

Rouveen en Omlandia hebben qua onderlinge duels een karige historie. Beide ploegen troffen elkaar dit seizoen in Ten Boer namelijk voor het eerst en sloten die wedstrijd met een 3-3 eindstand af. Dat was een eindstand waar vooral Omlandia zich mee tevreden mocht stellen, aangezien de gelijkmaker van Jan Oosterbeek pas in blessuretijd viel. Rouveen had enkele minuten hiervoor verzuimd om er 2-4 of zelfs 2-5 van te maken en trok ook de integriteit van Omlandia-grensrechter Wim Kiel bij deze situaties in twijfel. Feit was wel dat dit gelijkspel op 17 september van het vorige jaar het eerste puntje van Omlandia in de competitie betekende. In deze wedstrijd was er ook een hoofdrol voor invaller Jeroen Dijkhuizen, die met een goal en een assist een belangrijke rol in de wedstrijd had. Nadien veroverde Dijkhuizen een basisplaats in het elftal van Goedkoop en Schuil jr. Bij Rouveen is men dit seizoen voor een groot gedeelte afhankelijk van de scoringsdrift van de ‘youngsters’ Klaas Jan Poolman (19 jaar) en Robert Huisman (24 jaar), die respectievelijk al 11 en 7 keer het net wisten te vinden. Opvallend genoeg was geen van beide topscorers tijdens de eerdere 3-3 in Ten Boer trefzeker. In dat duel kwamen waren de goals afkomstig van Jarno Domine, Harmen Veerman en Theo Huisman. Ondanks het feit dat Omlandia en Rouveen elkaar op de ranglijst nauwelijks ontlopen is vooral het verschil in het aantal gescoorde doelpunten opvallend. Omlandia wist totnogtoe liefst 16 (!) keer vaker tot scoren te komen dan de mannen van Arjen Plessen, die slechts 31 treffers lieten noteren. Vanzelfsprekend kan Rouveen dan wel weer betere defensieve cijfers overleggen. Slechts koploper The Knickerbockers kreeg met 13 tegentreffers minder doelpunten om de oren dan de 13 van SC Rouveen. 

Breedte

Omlandia zal met een relatief fitte selectie afreizen naar Rouveen. Tegen Zuidlaren ontbraken Richard Sodjo en Ronald Oudman, maar door de terugkeer in de selectie van Kees van der Wolde, John Rijzenga en Marcel Mooi zijn de opties in de breedte weer iets gegroeid. Belangstellende Omlandianen die met de bus mee willen reizen naar Rouveen kunnen zich via de website van Omlandia verzekeren van een plekje. Omlandia en SC Rouveen trappen zaterdag om 14.30 uur af op Sportpark Rouveen, waar arbiter Beens de leiding zal hebben.