Indoor Soccer Centre in Groningen verwijdert omstreden rubbergranulaat: ‘GEZONDHEID GAAT BOVEN ALLES!’

Geschreven door Eisse-Reint Dallinga op . Geplaatst in Prietpraat

Het Indoor Soccer Centre in de stad Groningen verwijdert nog deze week het omstreden SBR-rubbergranulaat uit zijn drie kunstgrasvelden. Het materiaal wordt vervangen door het synthetische TPE dat boven alle twijfel is verheven.
Logo
De eigenaren van het overdekte voetbalcomplex aan de Ulgersmaweg,  Eisse-Reint Dallinga en Erwin Bloeming, nemen hiermee het voortouw. Zij wachten niet op de uitkomst van een hernieuwd RIVM-onderzoek naar de gezondheidsschade, die dit SBR-rubbergranulaat mogelijk teweegbrengt.

Zoals bekend loopt dat onderzoek naar aanleiding van een alarmerende tv-uitzending (5 oktober jl.) door het NPO-programma ‘Zembla’. Sindsdien maken veel voetbalverenigingen tot nader order geen gebruik van kunstgrasvelden met SBR-rubbergranulaat. Dallinga en Bloeming: ‘Wij houden er een helder standpunt op na: de gezondheid van onze gebruikers gaat boven alles. Het zou best zo kunnen zijn dat het RIVM-onderzoek positief oordeelt over dit granulaat, maar in de beleving van onze gasten zal er altijd twijfel blijven bestaan. En dat willen wij niet.’ ER-Sportprojecten/ERMA Sport uit Almelo gaat donderdag aan de slag bij Indoor Soccer Centre om het omstreden SBR-rubbergranulaat te vervangen door het synthetische TPE.
Wij maken haast met de vervanging omdat wij tijdens de kerstvakantie het jaarlijkse Milk Boarding Voetbaltoernooi houden, waaraan 220 jeugdteams uit Groningen, Friesland, Drenthe en Flevoland deelnemen. De clubs en de ouders van deze voetballers moeten de garantie hebben, dat hun kinderen hier zonder enig gezondheidsrisico kunnen spelen.’ De vervangingsoperatie betekent een flinke schadepost voor Indoor Soccer Centre, dat pas een jaar geleden werd geopend. ‘Normaalgesproken schrijf je deze kunstgrasvelden in circa tien jaar af. Wij vervangen nu al na één jaar. Het kost ons vele duizenden euro’s, maar desondanks twijfelen wij geen moment aan ons besluit. Dit moet gewoon gebeuren!’

Voor meer info: Eisse-Reint Dallinga, 06 – 21 87 45 14 (www.indoorsoccercentre.nl )