Geen derby maar wel grote belangen op het spel in Leens

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Prietpraat

Dit weekend staat er weer een volledig competitieronde op het programma. Dat betekent dat er weer twee wedstrijden zijn waar ik namens de OC bij aanwezig ben.
logo
Op zaterdag staat voor mij het duel tussen FC LEO en SIOS op het programma. Een wedstrijd uit een klasse, 4C, waar dit duel eigenlijk niet in thuishoort. FC LEO en SIOS hadden namelijk prima met Be Quick en Amicitia VMC kunnen ruilen zodat alle ploegen uit de stad Groningen in 4C waren geplaatst en de zaterdag vierdeklassers van het Hogeland zich in een poule hadden teruggevonden. Het waarom dat niet is gebeurd zal voor altijd wel een raadsel blijven zoals er veel zaken binnen de KNVB gebeuren die altijd een raadsel zullen blijven. Zaterdag staat daarom de enige ‘Groninger derby’ in zaterdag 4C op het programma hoewel dit duel natuurlijk geen echte derby is. Een Ommelander-derby gaat nog net maar meer is het niet. Maar wel of geen derby, er staat zaterdag wel wat op het spel in Leens. Willen de Leensters namelijk niet in zwaar weer komen dan moet er gewonnen worden. Wil de ploeg uit Sauwerd de teams onderin niet dichterbij laten komen dan moeten ook zij met de volle buit van drie punten van het veld stappen.

FC LEO staat met acht punten uit 9 duels op een twaalfde plaats en dat is niet goed. De Leensters degradeerden vorig seizoen nog uit de derde klasse en moeten uitkijken dat ze niet in een neerwaartse spiraal terecht komen. FC LEO zou namelijk niet de eerste club zijn die twee jaar achtereen degradeert. Er is nog geen reden tot paniek in Leens maar het rustig achteroverleunen en wachten op de dingen die gaan komen is ook niet verstandig. Voor de gasten uit Sauwerd staan er ook duidelijke belangen op het spel. Wanneer de formatie van Erwin Molog in Leens weet te winnen dan sluit het duidelijk aan bij de bovenste helft van de ranglijst. Bij verlies wordt het echter naar beneden kijken voor SIOS wat niet nodig moet zijn. De jonge formatie uit Sauwerd heeft potentie genoeg maar wat ook geldt voor de thuisploeg. Vier keer eerder stond het duel FC LEO-SIOS in competitieverband op het programma. Twee keer wist de thuisploeg te winnen en twee keer waren de gasten de sterkste. De CIX-prognose op live-uitslagen geeft voor deze editie een 2-3 eindstand aan. Een stand die prima zou kunnen maar ook andersom kan zijn. Beide teams hebben namelijk een topschutter in de gelederen. Waar FC LEO Rowan Rozema heeft is Stefan Bultena bij SIOS een belangrijke pion. Maar toch is inderdaad SIOS licht favoriet omdat men bij de thuisploeg duidelijk van Rozema afhankelijk is terwijl bij de gasten naast Stefan Bultena nog vier spelers zijn die deze competitie al twee of meer goals hebben gescoord.