Strijd om Hogelandsterbokaal met extra attractie

Geschreven door Ron Bolt op . Geplaatst in Prietpraat

Dat veel voetballers en oud-voetballers de biljartsport omarmen kan ik alleen maar bevestigen. Ik ben daar namelijk een van die graag een partijtje mag biljarten. Daarom heb ik er ook geen moeite mee om onderstaand bericht te plaatsen wat betreft de 38e editie om de Hogelandster Bokaal. 

In Kloosterburen wordt voor de 38ste keer het biljarttoernooi om de Hogelandster Bokaal georganiseerd, het oudste toernooi van Noord Groningen. Nog steeds is het voor de deelnemers uit Noord en West Groningen een eer mee te mogen doen aan dit invitatie toernooi, het enige wat nog in Noord Groningen wordt gehouden. Bij het uitnodigen wordt niet alleen gelet op spelniveau, maar ook het enthousiasme voor dit toernooi speelt een rol. Dit laatste is over het algemeen geen probleem, spelers kijken er naar uit om een uitnodiging te krijgen. Winnaar van de afgelopen editie was dhr. F. de Wildt. Tijdens dit toernooi wordt er gespeeld op twee biljarts. Dit jaar vindt dit evenement plaats van donderdag 27 tot en met zaterdag 29 oktober in de bovenzaal van café-restaurant-pizzeria Willibrord. Er wordt gespeeld in de spelsoort Libre, waarbij de deelnemers zijn ingedeeld in vier poules. In tegenstelling tot vorige edities gaan nu naast de nummers 1 van elke poule ook de nummers 2 naar de finaleronde. In deze finale spelen eerst de nummers 1 een halve finalepartij. De winnaars hiervan spelen om de 1e en 2e plaats en de verliezers om de 3e en 4e plaats. De nummers 2 van elke poule spelen om de plaatsen 4 tot en met 8. Er wordt ook een prijs toegekend voor de kortste partij.

De toegang voor het publiek is gratis en elke dag vindt er een verloting plaats, waarbij het publiek het totaal aantal caramboles moet voorspellen. De wedstrijden beginnen op donderdag om 17.30 uur, op vrijdag om 16.00 uur en zaterdag om 11.00 uur en staan onder leiding van officiële KNBB-arbiters.

Dit jaar heeft de organisatie gemeend iets extra’s te moeten doen voor biljartliefhebbers uit Noord Groningen.
Ze heeft men voor de pauze op zaterdagmiddag Erik Vijverberg uitgenodigd. Hij is Nederlands kampioen kunststoten en zal een demonstratie van zijn kunnen vertonen. Erik Vijverberg komt uit Almelo en was naast Nederlands kampioen in 2012 ook tweede tijdens het wereldkampioenschap in Turkije. In 2014 werd hij nogmaals Nederlands kampioen Deze demonstratie begint om 15.00 uur

De finalepartijen staan gepland op zaterdag vanaf 17.00 uur en aansluitend worden om ca. 21.30 uur de prijzen uitgereikt door de wethouder voor sport in de gemeente de Marne, de heer K. Berghuis. Het toernooi wordt elk jaar mogelijk gemaakt door de financiële bijdrage van een groot aantal sponsoren uit heel Noord Groningen.

Tijdens het toernooi worden de uitslagen en tussenstanden gepubliceerd op de website www.hogelandsterbokaal.nl. Op deze site worden natuurlijk ook de einduitslag en foto's geplaatst