De derby in de Marne met als inzet .... wat eigenlijk niet

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Prietpraat

In het tweede weekend van oktober staat de zesde speelronde bij de amateurs in de standaardklasse op het programma. Een speelronde met ook deze keer weer twee voor mij mooie wedstrijden op het programma.
logo
Speelronde 6 staat in Zoutkamp en Ulrum al vanaf de dag dat de competitie-indeling bekend werd met rood omcirkeld. Op zaterdag staat namelijk de derby tussen Zeester en VVSV’09 op het programma. Een derby die voor de tweede keer in de historie in Zoutkamp op het programma staat. In het voorjaar van dit jaar, op zaterdag 23 april om precies te zijn, stond de return van 12 december 2015 op het programma. De allereerste derby werd toen in Ulrum een zege voor de thuisploeg. De Ulrumers wonnen toen verdiend met 3-2. In Zoutkamp werd het vervolgens een paar maanden later een 2-0 zege voor de thuisploeg. Na vijf speelronden staan beide teams nu op zeven punten wat gezien het puntenaantal van het seizoen eerder prima te noemen is. Toen kwam Zeester tot 18 punten en de Ulrumers kwamen met 10 punten ook nog net in de dubbele cijfers. Maar nu liggen de kaarten anders want bij winst doet de winnaar bij de bovenste helft van de ranglijst mee. Dat is voor beide teams duidelijk leuker dan het gerommel in de marge wat zowel Zeester als VVSV’09 vorig seizoen liet zien. Een situatie die men in Zoutkamp en Ulrum dit seizoen liever niet weer mee willen maken en gezien de start van zowel Zeester als VVSV’09 hoeft dat ook niet. Daarom is zaterdag voor beide ploegen een derby met belangen. Want weddenschappen kunnen nog zo mooi zijn, het gaat uiteindelijk om een mooie klassering en misschien wel meer. Zowel Zeester als VVSV’ 09 wist tot nu twee keer te winnen. De Zoutkampers wonnen uit van Ezinge en VVT uit Twijzelerheide en VVSV’09 deed dat ook in zijn twee uitduels. Op de eerste competitiedag ging Ezinge in Feerwerd onderuit tegen de formatie uit Ulrum en op 24 september werd uit van Jistrum gewonnen.

Dat zou in theorie betekenen dat de gasten met de zege huiswaarts zouden keren. Maar zo werkt dat natuurlijk niet. Want een balletje net langs de verkeerde kant van de paal of een ten onrechte gegeven strafschop kan een duel op zijn kop zetten. En daarnaast weet iedereen die een beetje bekend is met het voetbalspelletje dat een derby altijd op zichzelf staat. Dan spelen er andere belangen dan tegen bijvoorbeeld Kootstertille of Drogeham. Dat zal zaterdag in Zoutkamp niet anders zijn maar waar de conditie van de Zoutkampers weleens de doorslag kan geven in de strijd wie als eerste de dubbele cijfers gaat bereiken.