Omlandia kan slag slaan in Veenwouden

Geschreven door Merijn Slagter op . Geplaatst in Prietpraat

Omlandia kan zaterdag een prachtige stap zetten richting lijfsbehoud in de Eerste Klasse E. Daarvoor moet er in een rechtstreeks duel met concurrent SC Veenwouden worden afgerekend. Omlandia zal door de Friezen als favoriet worden bestempeld, al was het alleen al omdat de Ten Boersters in een goede vorm steken. Zaterdag won Omlandia bijvoorbeeld knap met 3-1 van koploper Oranje Nassau. SC Veenwouden daarentegen leed op bezoek bij Balk (2-0) alweer de elfde opeenvolgende nederlaag.

Profielfoto van VV Omlandia
door Merijn Slagter

De zege die Omlandia op Oranje Nassau boekte was onder meer een gevolg van een tactisch sterk plan van trainer Robbie Wentink, waarvan vorige week bekend wordt dat hij volgend seizoen de trainer zal worden van competitiegenoot Groen Geel. Door de van een blessure teruggekeerde Dennis Loer op Ezra Schrijver te posteren, werd een belangrijke angel uit de ploeg van Patrick Zwart gehaald. Uiteraard hielp ook de vroege openingstreffer Omlandia in het zadel. Jeroen Haan – de meester van het afstandsschot op de noordelijke amateurvoetbalvelden – vond met een prachtig schot vanaf 40 meter al na drie minuten het net (1-0) en zetten Omlandia daarmee op rozen. Over het vervolg is al genoeg gezegd en geschreven. Oranje Nassau was in het vervolg de betere ploeg, wist vlak na rust via Kassim Bizimana ook terecht te scoren (1-1), maar ON-doelman Van Stralendorff groeide uit tot schlemiel bij de Stadjers. Op een moment waarop Oranje Nassau de 2-1 leek te gaan maken werkte hij na een klein uur spelen volledig onnodig Jan Oosterbeek in een luchtduel naar de grond, waarna arbiter Marije Deurling de zwaarst mogelijke straf toekende: rood en een strafschop. Jeroen Haan schoot deze feilloos achter inval-doelman Stephan Douma (2-1), waarna Jan Oosterbeek het duel later besliste door de 3-1 binnen te koppen.
De winst was een grote opsteker voor Omlandia, dat – op VIBOA na – al haar concurrenten zaterdag zag verliezen. Zo verloor ook Omlandia’s komende tegenstander, SC Veenwouden, met 2-0 in en van Balk. De supporters van SC Veenwouden zullen inmiddels moedeloos van de resultaten van de formatie van Jelke Nijboer worden. Zoals gezegd werden er al elf opeenvolgende competitieduels verloren. Uitgerekend tegen Omlandia pakten de Feanwâldsters hun laatste competitiepuntje, al dateert dat resultaat nog van november vorig jaar. Destijds voorkwam Manuel Noordhof met een intikker van dichtbij in blessuretijd (2-2) dat SC Veenwouden een driepunter mocht meenemen naar Friesland. Maar zoals het echte Friezen betaamt, blijft ook SC Veenwouden strijdbaar in de resterende vijf competitiewedstrijden. Daarvoor is een zege op Omlandia zaterdag echter wel cruciaal, want voor een ploeg die al zolang zonder zege is, wordt het wel erg lastig een gat van zeven punten nog te overbruggen. Wat SC Veenwouden echter sterkt in de missie om van Omlandia te winnen, is dat er dit seizoen tot dusver al drie zeges in eigen huis werden behaald. Hierbij is de hoop van de thuisploeg gevestigd op de scorende routiniers. De 34-jarige Albert-Jan van Zwol en 30-jarige Wietse Veenstra maakten dit seizoen respectievelijk 6 en 9 doelpunten voor SC Veenwouden, waarmee zij samen verantwoordelijk zijn voor meer dan de helft van de totale productie van hun ploeg.