Omlandia boekte vorige eeuw pas laatste zege op VIBOA

Geschreven door Merijn Slagter op . Geplaatst in Nieuwsflitsen

Momenteel lijkt even helemaal niets fout te kunnen gaan in Ten Boer. Sinds het 2-0 verlies bij DZOH van 4 oktober won Omlandia driemaal en speelde het eenmaal gelijk en aan deze serie werd zaterdag weer een zege toegevoegd, toen BCV met 1-0 verslagen werd. Dat Omlandia momenteel in de hoek zit waarin het de klappen uitdeelt in plaats van ontvangt, bleek wel uit de uitslag. Het duel tegen BCV was niet om aan te zien, maar toch won Omlandia op curieuze wijze. Omlandia hoopt de positieve flow zaterdag voort te zetten bij angstgegner en hekkensluiter VIBOA. Omlandia wint namelijk zelden van de Winsumers.
Door: Merijn Slagter

Het duel tussen Omlandia en BCV had al voor de aftrap een ietwat bijzondere lading. Niet omdat de Friezen vorig jaar tweemaal te sterk waren voor Omlandia, niet omdat verdedigende middenvelder Peter Wassing ontbrak en van een vakantie in New York genoot en ook niet omdat de weergoden het kwik een flinke duw naar beneden hadden gegeven. Spraakmakend was vooral dat aanvoerder en centrale verdediger Martin Oudman door keuzeheer Robbie Wentink gepasseerd was, waardoor hij in de dug-out mocht plaatsnemen. ,,Mijn keuze voor de centrale posities in de defensie zijn definitief gevallen op Bert Zwart en René Hovenkamp. Dit zijn van nature meer verdedigend ingestelde spelers dan Oudman en ik wilde hen graag samen in de as hebben staan. Helaas voor Martin, die vooral in de opbouw vele kwaliteiten kent, ging dit ten koste van zijn basisplaats’’, verklaarde Wentink. Toch zou Oudman na afloop van het duel tegen BCV de meest besproken man van het veld zijn, bleek later. De eerste helft tussen Omlandia en BCV kende weinig hoogtepunten. Het spel kabbelde een beetje over en weer en schoten uit de tweede lijn zorgden voor het meeste gevaar. Dat men zich langs de lijn in de rust kon verwarmen aan een kop koffie betekende één van de spaarzame hoogtepunten in de eerste helft.

Onreglementair

Na rust werd het spelbeeld iets attractiever. Martin Oudman en Klaas Swiersema vervingen Niels Meier en Tim Faber en Omlandia leek wat meer aanstalten te gaan maken om een driepunter over de streep te trekken. Omdat de tegenstanders uit Bergum de punten echter nog harder nodig hebben, zou de attractiviteitswaarde na de pauze toch iets opgevijzeld moeten worden, zo was de algemene lezing. Toch viel dit enigszins tegen. Terwijl het duel naar het einde kabbelde, was er alom verbazing rond de 81e minuut. Een afgeslagen hoekschop kwam voor de voeten van Kees van der Wolde, die het leer wederom voor het doel slingerde. Hier poogde invaller Oudman met een kopbal te scoren, maar in een uiterste poging om het leer over te lijn te krijgen gebruikte hij zijn handen om te scoren. Uiteraard onreglementair, ware het niet dat arbiter Lips er dusdanig slecht voor stond, dat hij dit vergrijp niet kon constateren. Hierdoor werd de goal van ‘Diego’ Oudman goedgekeurd en daar maalde vanzelfsprekend niemand bij Omlandia om. Het was gerechtvaardigd als het duel in een gelijkspel was geëindigd, maar uiteindelijk mocht Omlandia de winst bijschrijven. Niettemin kwamen de Ten Boersters in blessuretijd nog goed weg, toen een BCV’er een prachtige volley op de lat zag belanden. ,,Het was een saaie wedstrijd voor het publiek’’, vond ook Wentink. ,,Beide teams creëerden nauwelijks kansen en het spel speelde zich vooral op het middenveld af. Positief is dan dat je niet of nauwelijks iets weggeeft tegen een goede ploeg met een sterke spits en bewegelijke aanvallende middenvelder. Minder goed is dat we weinig creativiteit toonden in ons aanvallende spel. Hierin konden we niet voor verrassingen zorgen. Dat die goal voor ons dan toch nog valt is natuurlijk fantastisch, al begrijp ik dat de manier waarop dit gebeurt extra zuur is voor BCV.’’

Trieste omstandigheden

In VIBOA treft Omlandia zaterdag een tegenstander waarin de statistiekenbalans duidelijk in Winsumer voordeel uitvalt. Van de vijf duels die deze eeuw tegen VIBOA gespeeld werden, gingen er vier verloren en werd er – vorig seizoen – één in eigen huis gelijkgespeeld. De laatste Omlandia-zege op VIBOA dateert van mei ’99, toen er in Winsum met 3-4 gewonnen werd. Dit seizoen troffen beide ploegen elkaar ook al in een officiële ontmoeting tijdens de poulefase van het bekertoernooi. Jeroen Scholma bracht Omlandia in Winsum nog wel op 0-1, maar goals van Kassim Bizimana en Bauke Hoekstra keerden het tij. Het bleek totnogtoe uiteindelijk één van de twee officiële zeges die VIBOA dit seizoen boekte. De overige bekerduels eindigden in een remise, terwijl de ploeg van trainer Zephnad Wattimury in competitieverband slechts eenmaal wist te winnen van DZOH (4-3). Tegen LTC werd in de eerste competitiewedstrijd gelijkgespeeld en daarna werd er liefst zevenmaal verloren. Dat heeft erin geresulteerd dat de geelblauwe brigade momenteel de laatste positie in de Eerste Klasse E bekleedt. Afgelopen zaterdag kwam VIBOA vanwege trieste omstandigheden niet in actie tegen PKC ‘83. Eerder die week stierf VIBOA-lid Ids Visser (15) namelijk na een noodlottig ongeval. In Winsum kwam de voetbalsport daardoor logischerwijs even op een zijspoor te staan. Voorafgaand aan het duel tegen Omlandia zal men in Winsum ongetwijfeld nog even stilstaan bij het heengaan van Visser.

Geluk

Ondanks het feit dat Omlandia in een goede vorm verkeert en in VIBOA de hekkensluiter treft, zal er van onderschatting allerminst sprake zijn. ,,VIBOA heeft een goede ploeg, dat hebben ze in de beker ook laten zien. We hebben het geluk de laatste weken redelijk aan onze zijde gehad, maar we zullen ook in Winsum een goede dag moeten hebben om met een goed resultaat naar Ten Boer terug te gaan. Het gaat dan ook een zware en interessante wedstrijd worden’’, denkt Robbie Wentink. Positief is dat Omlandia tegen VIBOA weer kan beschikken over de teruggekeerde Peter Wassing. Welke spelers er verder aan de aftrap zullen verschijnen bij Omlandia, kan men zaterdag in Winsum bewonderen.

VIBOA – Omlandia gaat zaterdag om 14.30 uur van start aan Sportcomplex Schouwerzijlsterweg. De heer Gils uit Winschoten is deze middag de arbiter van dienst. Mocht u de wedstrijd willen bezoeken en bent u aan de late kant, neem dan toch even de moeite om uw auto volgens de aangegeven borden op de juiste plek te parkeren. Een parkeerboete zo vlak voor de duurste maand van het jaar is immers niet zo prettig.