Andries Kooi: Gorecht is een warme club met een duidelijk beleid

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Nieuwsflitsen

Andries Kooi trad in januari in dienst als Algemeen Technisch Jeugd Coördinator bij voetbalvereniging Gorecht. Een functie die hij inruilde voor zijn activiteiten bij GRC Groningen.
AndrieKooi

‘In december 2013 hoorde ik dat Gorecht iemand zocht voor de functie van Algemeen Technisch Jeugd Coördinator”, vertelt Andries Kooi. ‘Wat ik tijdens de eerste gesprekken direct merkte was dat Gorecht een club met een gezonde ambitie is. Een vereniging die in de gesprekken die we hadden liet merken dat het in alle geledingen bepaalde doelstellingen had. Er was al een duidelijke structuur aanwezig die ik later binnen de hele vereniging aantrof. Een structuur die liet zien dat men als vereniging stappen wilde maken. Het was geen vereniging die, zoals je vaak tegenkomt, al zijn pijlen op de prestaties van het eerste elftal richtte maar duidelijk breder keek. Ik moet zeggen, dat sprak mij direct enorm aan omdat ik dat anders gewend was. Bij GRC Groningen was dat anders. Daar was het eerste elftal meer het speerpunt. Dat is niet erg maar als jeugdafdeling loop je dan vaak tegen dingen aan die je graag anders zou zien. Bij Gorecht was dat toch anders. Daar was men bijvoorbeeld in 2010 met een beleidsplan begonnen. Daar stond in geschreven dat een van de doelstellingen was dat alle eerste jeugdteams in 2015 op minimaal hoofdklasseniveau zouden spelen. Dan is het vervolgens geweldig om te zien dat dat die doelstelling een jaar eerder al is gerealiseerd. Dat betekent dat het bestuur en kader uitstekend werk heeft geleverd door dit een jaar eerder dan de bedoeling was te realiseren. Dat betekent namelijk dat je nu een jaar eerder kunt doorbouwen wat onze jeugdafdeling betreft. Iets wat ook moet omdat er ondanks dat we een jaar winst hebben gepakt nog veel te doen is binnen de jeugdopleiding van Gorecht. “

Jeugdleden individueel beter maken

Jeugdige voetballers en voetbalsters beter maken opleiden ziet Andries Kooi als een belangrijk speerpunt binnen de jeugdopleiding van Gorecht. Kinderen opleiden die vervolgens als team zorgen voor nog betere prestaties. ‘Zo zien wij bij Gorecht de volgorde. Voetballers en voetbalsters beter maken zorgt er namelijk altijd voor dat ook een team beter gaat presteren. Te vaak zie je bij de jeugd dat trainers/leiders te prestatiegericht bezig zijn. Dat het behalen van een kampioenschap een hogere prioriteit heeft dan spelers individueel en als team beter maken. Uiteraard is het leuk als een team kampioen wordt maar wat in mijn ogen belangrijker is hoe de spelers zich individueel ontwikkelen. Dat vinden wij als technisch kader en jeugdbestuur belangrijk omdat je daar op de lange termijn meer mee weet te bereiken. Als we zorgen dat onze jeugdopleiding komt heeft dat ook een positieve invloed op het seniorenvoetbal. Als wij als jaarlijks een aantal spelers aan de 1e en 2e selectie kunnen leveren moeten we daar trots op zijn. En eigenlijk moet je als vereniging dat als een kampioenschap zien. Want dat is namelijk datgene wat je als jeugdafdeling trots moet maken. Dat het grootste gedeelte van je selecties uit eigen kweek bestaat.”

Uitstraling

De uitstraling van Gorecht als voetbalvereniging wordt door de 28 jarige Andries Kooi ook als erg belangrijk gezien. ‘Als ik voor januari op sportpark ‘De Koepel’ kwam viel het mij iedere keer weer op hoe rustig of het daar was. Geen rust in de zin van, dat het er allemaal wat lauw aan toe ging maar meer een rust van, respect voor elkaar. Nu ik hier een aantal maanden rond loop merk ik dat het bestuur van Gorecht daar heel veel aandacht aan besteed. Dat is iets waar veel verenigingen een voorbeeld aan kunnen nemen. Excessen gebeuren hier eigenlijk nooit wat mede komt omdat er op wedstrijddagen vrijwilligers rondlopen die onze clubscheidsrechters begeleiden. Een begeleiding die je moet zien als een vorm van bescherming maar ook als coach. Een clubscheidsrechter wordt binnen Gorecht namelijk begeleidt en niet aan zijn lot overgelaten.”

Jeugdtrainers.

Dat laatste is ook iets wat op de diverse jeugdtrainers van toepassing is. Een taak die Andries zoveel mogelijk zelf voor zijn rekening neemt. ‘Het begeleiden van jeugdtrainers zit uiteraard in mijn takenpakket en ik moet zeggen dat we niet ontevreden zijn over onze kader. Natuurlijk moet er soms wel wat bijgestuurd worden. We moeten echter niet vergeten dat we vaak met beginnende trainers te maken hebben die soms fouten maken. Fouten maken mag bij ons maar als trainer moet je wel de bereidheid laten zien dat je van de gegeven adviezen iets wilt opsteken.”

Tweede teams

Duidelijke taal van Andries Kooi die in januari overkwam van GRC Groningen waar hij onder andere trainer van de A1-junioren was. ‘Ik heb bij GRC met heel veel plezier gewerkt maar zie wel een duidelijk verschil tussen GRC en Gorecht Waar, zoals ik al eerder vertelde bij GRC veel op het eerste elftal gericht is ben ik nu bij een vereniging actief waar dat beleid anders is. Uiteraard is het fantastisch dat het eerste elftal dit seizoen kampioen is geworden en naar de tweede klasse promoveert. De mogelijkheid bestaat dat ook het tweede team promoveert. Die zijn namelijk nog steeds in de race om een plaats in de reserve tweede klasse.”

Andries Kooi koppelt een eventuele promotie van het tweede team direct aan de doelstelling van de reserveteams in de bovenbouw van de jeugdopleiding. ‘In de bovenbouw, de C, B en A-junioren, moeten onze reserveteams ook zo hoog mogelijk spelen. Dat is gewoon een voorwaarde als je met je selectieteams op een hoog mogelijk niveau wilt uitkomen. Om een voorbeeld te noemen, we hebben komend seizoen een prima A1-team. Dan zou het ideaal zijn als de A2 daar qua niveau kort achter zit. Dat je bijvoorbeeld de rechtsback van de A2 moeiteloos in de A1 kunt opstellen.”

De als projectleider /sportcoach voor het huis van de sport in de gemeente Delfzijl werkzaam zijnde Andries Kooi weet echter ook dat Aken en Keulen niet in een dag gebouwd zijn. Toch is dat wel het plaatje zoals hij het in de toekomst graag bij Gorecht wil zien. ‘Dat is inderdaad ons volgend richtpunt, de twee hoogste selectieteams qua niveau dichter bij elkaar brengen. Dat kan hier ook omdat de uit 400 voetballers en voetbalsters bestaande jeugdafdeling kerngezond is. Dat aantal is natuurlijk geweldig maar waar we wel voor moeten waken is dat er ook zogenaamde recreatievoetballers en voetbalsters tussen zitten. Niet iedereen wil namelijk prestatiegericht bezig zijn. Daar ligt echter voor ons als kader wel een mooie taak weggelegd. Wat is er namelijk mooier dan iemand die over bepaalde talenten beschikt juist wel zo ver te krijgen dat hij of zij het recreatieve wil inruilen voor het prestatievoetbal.”

Samenwerken

Zo kan Andries Kooi uren praten over Gorecht, het voetbal in het algemeen maar ook over dat hij soms niet begrijpt dat clubs niet meer met elkaar samenwerken. ‘Ik werk als sportcoach/projectleider voor het huis van de sport in Delfzijl en zie dat verenigingen daar met elkaar samenwerken. Eems Boys en Neptunia gaan dit jaar samen onder de naam NEC Delfzijl verder. Dat is een prima zaak omdat beide verenigingen in de gaten kregen dat ze alleen richting de toekomst niet sterk genoeg zouden zijn. Maar helaas zie je nog te vaak dat fusies, of samenwerkingsverbanden tegen gehouden worden. Dan gaat emotie een rol spelen omdat vanuit een samenwerking vaak fusieplannen verschijnen. Dat betekent dat clubs van het toneel verdwijnen iets wat vooral bij de oudere leden vaak voor de nodige emoties zorgt.”

Met zijn mening over samenwerken kwam er een einde aan het gesprek met Andries Kooi die het na enkele maanden al prima naar zijn zin heeft bij de voetbalvereniging Gorecht. ‘Dat is absoluut het geval. Vaak hoorde je dat Gorecht als een ‘warm bad’ voelde. Ik moet zeggen, nu ik hier een aantal maanden actief ben voel ik dat ook zo. Gorecht is een warme vereniging met een duidelijke visie en op bestuurlijk niveau een uitstekend beleid die gericht is op een mooie toekomst.”