Drachtster Boys verliest, Os Lusitanos Landskampioen

Geschreven door Conny Oosting-Wildeboer op . Geplaatst in Nieuwsflitsen

In een bomvolle Lascon hal in Drachten werd vrijdagavond de strijd gevoerd om het landskampioenschap. Drachtster Boys moest winnen, voor Os Lusitanos zou een gelijkspel voldoende zijn. Het werd een zinderend slot waarbij Drachtster Boys van een 1-3 achterstand terugkwam tot een gelijke stand van 3-3. In de slotminuten wist Linda Bos de bal in het lege doel te schieten, waardoor Os Lusitanos de kampioen van Nederland werd.
drachtsterboys
 

Drachtster Boys begon scherp en had ditmaal de zenuwen goed onder controle. Esther van Toledo kon als eerste gevaarlijk opduiken voor het doel van Jesca Willemsen, maar deze was attent. De sfeer in de hal werd gelijk opgevoerd door de aanhang van Drachtster Boys en dat werkte ditmaal niet verlammend. Het tempo lag hoog. Spitsen Petra Verbeek en Eline Keet hielden verdedigers Lotte Donath en Janneke Vellema bezig. Keepster Teuny Bosma kon, na een foutje van Marleen Reenders, Petra Verbeek nog stoppen. Maar even later viel toch de 0-1. Gilanne Louwaars kon de bal vlak voor het doel achter het standbeen langs binnen tikken na een voorzet vanaf de achterlijn. Petra Verbeek raakte later nog de lat en Jessie Prijs zag haar inzet naast gaan. In de slotminuten waren de grootste kansen op de gelijkmaker voor Esther van Toledo, maar zij schoot naast of keepster Willemsen kon redding brengen. Brenda Eefting kon een bal voorlangs op aangeven van Toledo net niet binnen schieten. Dus was de ruststand 0-1.

De tweede helft begon Drachtster Boys goed. Janneke Vellema kon de gelijkmaker scoren door met een verdekt schot keepster Jesca Willemsen te verrassen; 1-1. De hele tribune zat op het puntje van de banken. Even leek Drachtster Boys verslagen te zijn. Eline Keet kon een profiteren van onoplettendheid in de verdediging (1-2) en even later was het opnieuw Gilanna Louwaars die de bal achter haar standbeen langs het doel in tikte; 1-3. Vanaf toen was het alles of niets voor Drachtster Boys. Met nog acht minuten op de klok besloot trainer Jos Alkema om met een meespelende keepster te gaan spelen. Lotte Donath kwam er bij balbezit in als vijfde veldspeler. Hierdoor kon de bal in overtal rond gespeeld worden. Jessie Prijs maakte hierdoor de aansluitingstreffer door goed weg te draaien van haar tegenstander en de bal binnen te schieten; 2-3. Daarna volgde een hard schot van Esther van Toledo. Keepster Jesca Willemsen keerde de bal maar kon deze niet controleren waardoor Brenda Eefting de bal hard in het dak van het doel kon schieten; 3-3. In de slotminuten leed Jessie Prijs gevaarlijk balverlies. Linda Bos kon hiervan profiteren en schoot de bal over alles en iedereen in het lege doel; 3-4. Os Lusitanos speelde het daarna slim uit en mocht zich na het fluitsignaal landskampioen van Nederland noemen. Dhr. Jaap Verkroost mocht namens de KNVB de kampioensschaal overhandigen aan aanvoerder Jesca Willemsen.

Het meegereisde publiek uit Amsterdam kon hun feestje vieren. Keepster en aanvoerder Teuny Bosma nam haar team mee naar het publiek om hen te bedanken. Teleurstelling was er, maar ook het relativeren. Het was een machtig mooi seizoen.

Voorafgaande aan de wedstrijd tekende trainer Jos Alkema zijn contract voor nog een jaar Eredivisie met de zaalvrouwen van Drachtster Boys. Het team blijft zo goed als compleet, alleen Kim Gall heeft aangegeven te gaan stoppen. De doelstelling voor volgend seizoen is nu al bepaald.

Eindstand:   Drachtster Boys VR1 Os Lusitanos VR1  -  3-4

De statistieken:

Selectie Dr.Boys :Teuny Bosma, Janneke Vellema,  Sylvia van der  Geest, Marleen Reenders,

Esther van Toledo, Lotte Donath, Lutske de Vries, Jessie Prijs, Kim Gall en Margrythe Beute