Groninger scheidsrechters Noordelijk spelregelkampioen

Geschreven door Marcel Bellinga op . Geplaatst in Nieuwsflitsen

Het spelregelteam van de Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken heeft 25 april in Wildervank de Noordelijke spelregeltitel voor scheidsrechtersverenigingen veroverd.
logo covs


 In een spannende finale werd het de afgelopen jaren heersende team van COVS Drachten met één punt verschil verslagen. Centraal Drenthe eindigde als derde. Het Groninger team werd gevormd door Sam Dröge (Zuidlaren/Groningen), Marc van der Haak (Groningen) en Victor Ris (Haren), terwijl Evert IJspeert (Groningen) als coach fungeerde. Individueel was er opnieuw winst voor Sam Dröge, voor de derde achtereenvolgende keer. Als Noordelijk kampioen mogen de Groninger scheidsrechters district Noord nu vertegenwoordigen op het NK spelregels, 31 mei aanstaande in Boxmeer.

Het is voor het eerst sinds 2006 dat Groningen de titel pakt. Toen waren het Alex Traa, Erik de Vries en Marcel Bellinga die wonnen. Op het daarop volgende NK spelregels in Groningen eindigden ze op slechts vier punten als tweede. Ook in 2005 waren de Groningers Noordelijk kampioen en werd op het NK een derde plaats veroverd. Het wordt de 8e keer in de historie dat Groningen meedoet aan de landelijke finale. Tweemaal (in de jaren zestig en zeventig) mochten de Groningers zich de beste spelregelkenners van Nederland noemen. De afgelopen jaren heerste in het noorden het team van Drachten.

De spelregelwedstrijden worden al sinds begin jaren zestig van de vorige eeuw georganiseerd om zo de spelregelkennis onder leden van de scheidsrechtersverenigingen op een speelse manier te testen. Tijdens de wedstrijden doen teams van drie leden per scheidsrechtersvereniging mee. Ze maken schriftelijke meerkeuzevragen, krijgen een aantal quizvragen en moeten bij de mondelinge vragen zelf een zo volledig mogelijk antwoord formuleren.

De Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken is met zo'n 200 leden de grootste scheidsrechtersvereniging van Nederland. De vereniging is aangesloten bij de overkoepelende organisatie COVS en opgericht op 8 maart 1933. De vereniging organiseert trainingen en andere activiteiten, behartigt de belangen van scheidsrechters, zorgt voor begeleiding en coaching en realiseert faciliteiten als kortingsregelingen, sportmedische begeleiding et cetera. De vereniging is bovendien actief in de discussies rondom respect in het voetbal en wil de spelregelkennis onder alle voetballiefhebbers vergroten. Dat doet de club onder andere via de drukbezochte website www.covsgroningen.nl.