Remise Potetos 9 ondanks debuterende Jaap Dijkema

Geschreven door Marcel Mulder op . Geplaatst in Nieuwsflitsen

Vrijdagavond werd er door Potetos 9  afgereisd naar Drachten waar in een prachtige accommodatie werd aangetreden tegen de nummer drie van de ranglijst: ONT/CHZ 5. Voor diegene die het zich net als velen van ons af vraagt, dat betekent iets van Opende Nijega de Tike. Waar CHZ voor staat is nog steeds een vraagteken.
potetos


Vele weken was het ook een vraagteken waar al die selectiespelers van Potetos 9 uit hingen. Tot deze avond, want maar liefst acht spelers hadden zich beschikbaar gesteld. En ondanks dat de 17e wedstrijd van het seizoen gespeeld ging worden, was er een debutant bij. En niet de minste. Na zijn rode kaart in het shirt van Stedum en een daaropvolgende schorsing van vier wedstrijden besloot Jaap Dijkema zich de rest van het seizoen volledig te gaan focussen op Potetos 9. De jongste Dijkema zei daarover: "Ik hunker al weken naar mijn debuut, maar ik zag het niet zitten om zaterdags als een ouwe kerel uit bed te komen en dan ook nog eens 90 minuten te maken. Ik mag dan wel een jonge vent zijn, lichamelijk voel ik me na een wedstrijd als een bejaarde. Ik baalde van de rode kaart tegen ZEC, maar ieder nadeel heb z'n voordeel, want spelen in het groen-wit van Potetos is als een droom die uit komt. En als je dan ook nog eens ziet met wie ik samen kom te spelen, dat zijn echt niet de minsten hoor. Van een aantal mag ik nog niet eens de veters strikken en stond ik als klein kereltje vroeger langs de lijn om ze aan te moedigen."

Deelname van Jaap deed zijn broer Siebrand besluiten zich ook aan te melden voor dit duel, ondanks dat hij een dag later tegen het Manchester City van het noorden op moest draven in Oostwold. "Of ik nu wel of niet fit ben, tegen Pelikaan S. hebben wij natuurlijk geen schijn van kans morgen. Dus kan ik net zo goed mee doen. Ik snap er trouwens niets van dat die Bulten mij nog niet heeft benaderd. Maar hij is nu mooi te laat, ik ga lekker ballen bij Middelstum volgend seizoen, die lieten tenminste wel zien volledig voor mij te gaan. En dus kies ik niet voor het geld, het gevoel moet goed zijn." Geruchten dat ook Jaap binnenkort zijn overstap naar Middelstum zou maken kunnen de prullenbak in volgens Jaap: "Ik wilde wel, maar Middelstum zag mijn komst simpelweg niet zitten. Twee spelers die om de haverklap met hun knie zitten te klooien  konden ze er niet bij gebruiken, kreeg ik te horen. Er was namelijk geen budget voor een extra fysiotherapeut. Ik blijf waarschijnlijk bij Stedum op het veld spelen, alwaar ik op mijn leeftijd volgend seizoen al als één van de routiniers gezien mag worden. En laten we eerlijk zijn, met alle respect, ik zie Middelstum niet echt als een vooruitgang.”

De naam Middelstum is gevallen. Het begint er op te lijken dat Potetos 9 een opleidingsteam begint te worden voor de vierdeklasser. Want na het interview met Tom Havinga na afloop van de overwinning tegen Nieuw Roden 2, kwam zijn overgang in een stroomversnelling. Een week later was er namelijk al een overeenkomst en werd een heuse persconferentie belegd om dit bekend te maken. Het is te hopen dat het hierbij blijft.

Terug naar de wedstrijd. We werden ontvangen in een sporthal waar je u tegen zegt. Alleen was het eerst wel even wachten totdat de beheerder arriveerde. Waarschijnlijk hadden ze niet verwacht in Drachten dat wij Groningers graag ruim op tijd aanwezig te zijn. Met zoveel kneusjes in een team in een langdurige warming-up namelijk geen overbodige luxe. Vanavond weer eens een heuse KNVB-scheidsrechter, de heer Tromp. Spontaniteit was ver te zoeken en wanneer er een WK zuurpruimen kijken georganiseerd gaat worden is de nummer 1 al bekend. Een hele avond lachend langs de lijn huppelen hoeft ook weer niet, maar een beetje uitstralen plezier in je hobby te hebben zou toch moeten kunnen. Gelukkig was er verder niet zo veel over het functioneren aan te merken.

Potetos 9 begon furieus. Met drie wissels op de bank moet menig speler voor het eerst dit seizoen hebben gedacht eindelijk vol gas te kunnen geven. En lat leverde al heel snel een 0-1 voorsprong op. Bas Bous, wederom aanvoerder, was de man die scoorde en dus leek zijn leidinggevende rol hem goed te doen. Potetos bleef druk zetten met attractief, aanvallend voetbal waar ook nog eens veel strijd werd geleverd. Het was echter wel denken om de omschakeling, want ONT/CHZ bleek toch ook wel een aardig balletje te trappen en stond niet voor niets veel hoger op de ranglijst. Kansen op een ruimere voorsprong  waren voldoende aanwezig, maar het ontbrak een beetje aan geluk (bal op de lat) en nauwkeurigheid. De thuisploeg liet ook van zich horen en zo ontstond een gelijk opgaand duel. Doelman Kiers, weer tussen de palen na een avontuur als spits tegen Nieuw Roden, kon helaas niet voorkomen dat de beste man van het veld tegen wist te scoren. Potetos bleef kansen creëren, maar ook ONT/CHZ deed dat. Eerst was het Jaap Dijkema die vol op de vuisten van de doelman schoot, aan de andere kant stond Kiers z’n mannetje. Beide teams wisten toch nog één maal voor rust te scoren. Siebrand Dijkema deed dit met een echte spitsengoal en zo werd er gerust met een 2-2 stand.

In de rust werden de koppen even bij elkaar gestoken. Tevredenheid heerste over het vertoonde spel, alleen de omschakeling was voor verbetering vatbaar. Als er nog meer energie in de wedstrijd gegooid zou worden was een stunt meer dan mogelijk.

De tweede helft was vergelijkbaar met de eerste. Twee ploegen die aan elkaar gewaagd waren en beide doelmannen werden meerdere keren onder vuur genomen. Er was dus sprake van een terechte tussenstand. Maar toen Ronald Werkman de 2-3 binnen wist te schieten werd de hoop op een overwinning steeds groter. De klok tikte door en de gastheren begonnen met meer druk naar voren te spelen. Potetos werd wat slordiger en besloten werd om sneller door te wisselen om vermoeidheid te voorkomen. Kiers moest menig maal handelend optreden en een niet te missen kans werd toch nog door ONT/CHZ om zeep geholpen. Ook Potetos kreeg nog wat mogelijkheden. Toch kon niet voorkomen worden dat Kiers nog eenmaal moest capituleren ( 1) De strijd opgeven 2) Opgeven 3) Overgeven 4) Uitleveren 5) Zich op een verdrag overgeven 6) Zich gewonnen geven 7) Zich overgeven 8) Zwichten).

Met nog een paar minuten op de klok probeerden beide ploegen voor de winst te gaan, maar eigenlijk was eenieder het er over eens dat een gelijkspel terecht was. Toch geen jubelstemming bij Potetos, omdat een stunt er in had gezeten. De thuisploeg was nog meer teleurgesteld, want een kampioenschap kan nu helemaal in de ijskast. Over twee weken volgt de return in Lewenborg.

Aanvoerder Bas Bous was trots op zijn teamgenoten: “Natuurlijk gaan we elke wedstrijd voor de volle drie punten, maar je moet realistisch blijven. Zij waren minstens zo goed, dus koesteren we dit punt. Ik heb een strijdbaar Potetos gezien, met af en toe oogstrelend voetbal. Jammer dat de publieke belangstelling weer niet zo groot was, maar dat kan nooit lang meer duren. We gaan nu eerst genieten van dit punt, ik ben overigens ook wel toe aan een lekker wijntje.”

Aanstaande vrijdag zal in Groningen gespeeld worden tegen Drs. Vijfje 38. De wedstrijd zal in de Aclo-hal op Zernike gespeeld worden en vangt aan om 20.00uur. Wilt u dit seizoen nog getuige zijn van een wedstrijd van Potetos 9, dan is dit uw kans! Een meet&greet met de spelers behoort dan zeker tot de mogelijkheden.