Mijn mening: Ik geloof er niets van

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Nieuwsflitsen

Dit weekend was een groot gedeelte van de leden van het COVS Groningen en omstreken op trainingskamp op Ameland. Een trainingskamp waar naast dat er getraind werd ook ruimte voor ontspanning was. Maar ongetwijfeld zal er ook gesproken zijn over datgene wat ons allemaal bezig houdt, de toenemende excessen op de voetbalvelden.
johan


De excessen nemen, anders dan de KNVB ons wil doen laten geloven, alleen maar toe. De agressie op de velden is niet meer te stoppen en de maatregelen, hoe mooi bedacht, hebben weinig tot geen invloed op het gedrag van veel voetballers, voetbalsters, trainers, begeleiders en publiek.

De visuele kaartcontrole is een grote farce want reken er maar niet op dat er in de lagere regionen veel kaarten gecontroleerd gaan worden. Daar wordt het digitaal wedstrijdformulier gecontroleerd en verder geloven ze het allemaal wel en met alle gevolgen van dien. Zo gaat het werken want zo werkte het, als we de verhalen mogen geloven, in sommige gevallen ook in de A-categorie.

Een groot aantal jaren op de velden rondhuppelen, zorgt voor een beeld van dat ja roepen en nee doen ook binnen het scheidsrechterskorps enkele volgers heeft. In je broek poepen met de baas in de buurt en de grote meneer uithangen als de baas vertrokken is. 
De visuele controle zal ook op Ameland over gesproken zijn en dat is alleen maar goed. Persoonlijk denk ik dat de heren en dames die daar aanwezig waren wel volgens de regels te werk gaan. Maar ook zei hebben een opvoedkundige taak want ook zij moeten de durf hebben om een collega-scheidsrechter, lees clubscheidsrechter, er op te wijzen dat hij of zij ook de visuele controle moet doen zoals is afgesproken.

Ik denk echter dat zoiets te sporadisch zal gebeuren maar het zou mooi zijn dat het gebeurde. Want daar waar de meeste brandhaarden zitten, in de lagere regionen van het amateurvoetbal, moet er het meest geblust worden. Om dat te voorkomen moet het accent daar ook liggen, qua rapportage. Als er bij een bepaalde club veel excessen zijn dan zou daar eens een rapporteur bij die vereniging rond kunnen lopen en daar rapport van van maken. Een rapporteur die eens niet met wilde verhalen de bestuurskamers in komt stuiven maar iemand die discreet de problemen signaleert die helaas alleen nog maar toenemen.