Scheidsrechter Anita Hadders zet zich in voor dovenvoetbal in Ethiopië

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Nieuwsflitsen

Anita Hadders uit Stadskanaal is sinds een paar jaar actief als KNVB-scheidsrechter. De 19 jarige inwoonster van Stadskanaal is echter op meerdere fronten actief want ze is nog maar net terug van een bezoek aan Ethiopië. In dat Afrikaanse land was Anita actief betrokken bij diverse projecten om het dovenvoetbal, op vooral het gebied van meisjesvoetbal, op de voetbalkaart te zetten en waar Puurvoetbalonline haar een aantal vragen over stelde.
                         1383576731N1375024 10202387346431228 2120728957 n
 

Anita jij bent sinds kort net terug van een verblijf in Ethiopië. Kun je in uitleggen wat het doel van deze reis was:  Het doel van deze reis was voor mij om dovenvoetbal op de kaart te zetten in Ethiopië en dan vooral meisjesvoetbal vooral voor mijzelf omdat ik ook scheidsrechter ben heb ik in Ethiopië ook een workshop gegeven aan Ethiopisch scheidsrechters om uit te leggen hoe je moet handelen met het fluiten van dove mensen. Andere jongeren in de groep waren ook gericht op gebarencafé opzetten en de ontwikkelingen in kaart brengen. Het algemene doel van deze reis was activiteiten gericht op de ontwikkeling in de dovengemeenschap van Ethiopië en de ontwikkeling voor onszelf.

Jullie waren daar aardig actief zoals op Facebook te volgen was maar was er daarnaast voldoende ruimte om van het land zelf iets te zien:  Elke dag stonden we om 7 uur op en vertrokken vaak rond 8 uur. Hierbij was er ruimte voor de activiteiten maar werden er ook activiteiten gedaan om van het land dingen te zien. Zo hebben we het eerste weekend van de reis in Duba in de heuvels/bergen geslapen, waarbij een busreis van 2 á 3uur stond, hierbij zijn we over het platteland gereisd en dat was echt prachtig om te zien. Ook hebben we een stadswandeling gemaakt en een voetbalwedstrijd in het stadion bezocht. Kortom ook dingen gedaan die los van de activiteiten stonden maar voor onszelf als ontwikkeling was.

Hoe werden jullie inspanningen door de Ethiopiërs ontvangen:  De mensen daar waren dolenthousiast. Ook de meiden vonden het leuk dat zij eens in ‘’the picture’’ stonden. Op dagen dat we voetbaltraining aan meisjes gaven moesten we eerst de jongens duidelijk maken dat het echt alleen voor de meiden was. Erg grappig en leuk om te zien dat de meisjes zich zichtbaar enthousiast maakten. Overal waar we kwamen werden we enthousiast onthaald en iedereen maakte contact met ons. Het gaf mij een heel apart en goed gevoel dat mensen zo blij konden zijn met iets kleins.

Wat is het moment dat jou het meest is bijgebleven aan je trip naar Ethiopië: Wat mij het meest bijgebleven is , was de dankbaarheid voor iets kleins. In Nederland zijn wij niet gauw tevreden met iets, maar daar waren ze bijvoorbeeld al blij met 1 PER, dat is amper €0,04 maar heel veel geld in Ethiopië. De kern: ‘’geniet van de kleine dingen en wees blij met wat je hebt’’

Zit de kans er in dat er nog een vervolg op deze trip komt: In Ethiopië zijn momenteel ook Nederlandse studenten die in ‘’The house of sports’’ zitten, en hierbij activiteiten doen. Onze activiteiten worden door hun verder opgepakt om uiteindelijk een voetbal competitie op te zetten, het gebarencafé wordt onderhouden via mailcontact en ook blijven de activiteiten gewoon doorgaan. Er is dus kans dat Wesemann Travel en Respo International ( de organisatoren van de reis) de reis in 2014 weer inplannen met andere dove studenten.