Warffum verliest topduel tegen Engelbert

Geschreven door Kees Mulder op . Geplaatst in Nieuwsflitsen

Afgelopen zondag stond het duel tussen de nr 1 Engelbert en nr 2 Warffum in de 5e klasse D zondag op het programma. Een duel tussen twee ploegen die elkaar in het verleden vaker hebben ontmoet.


Warffum1Engelbert is een goed uitgebalanceerd team. Spelers weten van elkaar waar ze sterk en minder sterk in zijn. Het middenveld en voorhoede voelen elkaar blindelings aan en als je daar als tegenstander niet goed op instelt dan zijn er weinig ploegen die het Engelbert moeilijk gaan maken dit seizoen.

Warffum was met de beste bedoelingen naar Engelbert afgereisd en had voor een behouden tactiek gekozen in tegenstelling tot de andere gespeelde wedstrijden dit seizoen. De tactiek leek zijn vruchten af te werpen want Engelbert was het eerste half uur zoekende. Zoekende naar de sterke (kop)spits Martin, maar youngster Pieterman van Warffum had zijn zaakjes prima voor elkaar. Trouwens de hele ploeg zat het eerste half uur goed in de wedstrijd.

Na twaalf minuten kwam Warffum op voorsprong. Maggi kwam door goed doorzetten aan de linkerkant van het veld goed vrij, gaf de bal breed op de geheel vrijstaande Bakker en deze kon heel simpel de 0-1 laten aantekenen. Engelbert mocht van Warffum van achteruit rustig opbouwen. De ploeg had het hier duidelijk moeilijk mee tot de 36e minuut van de eerste helft. Linkerverdediger Woltjer van Warffum liet zijn directe tegenstander met de bal heel gemakkelijk bij hem wegdraaien, gaf de bal voor op Rasterhoff en die wist zich wel raad met dit buitenkansje. 1-1

Op dat moment zag je vanaf de kant al dat Warffum moeite heeft om met tegenslagen om te gaan. In plaats van de mouwen met elkaar op te stropen valt men terug in vertwijfeling. Optisch had Engelbert wel een overwicht. Bewust, omdat Warffum niet in de gevaarlijke counter wilde lopen van de gastheren. Toch gebeurde dit in de 42e minuut. Het was Jamie House die de 2-1 op het mooie scorebord van Engelbert liet aantekenen. De bal werd door spits Martin teruggelegd op House en de ingeschoten bal werd aangeraakt door een verdediger van Warffum waardoor de bal achter doelman Ritsema verdween. 2-1

Vlak voor het rustsignaal werd vanuit de achterhoede van Engelbert een diepe bal gegeven op spits Rasterhoff. De bal leek een makkelijke prooi te worden voor verdediger Woltjer maar deze miste de bal volledig. Rasterhoff kreeg een vrije schietkans doch de bal werd nog getoucheerd door doelman Ritsema. De aansluitende hoekschop bracht geen gevaar.

In de rust werd bij Warffum middenvelder Zantingh vervangen door laatste man Klip. Afgesproken werd om vanaf het begin van het fluitsignaal van de bekwaam leidende Venema het heft in handen te nemen. Alle plannen konden al na 4 minuten in de tweede helft de koelkast in.

Een onschuldige voorzet van Danny Kits was lang onderweg en de bal moest eigenlijk een prooi zijn voor keeper Ritsema van Warffum. Doch de sluitpost bleef op de doellijn staan en de kleinste man van het veld mocht de bal ongehinderd naar de grond koppen. De bal ging tergend langzaam de verste hoek in. 3-1 Eén minuut later mocht Ritsema van geluk spreken dat hij niet met rood van het veld moest toen hij de bal buiten de zestien met zijn hand beroerde. Tot opluchting van heel Warffum kreeg Ritsema de gele prent voorgehouden.

Warffum probeerde door wat omzettingen er toch nog een wedstrijd van te maken. Maar de overtuiging en de wilskracht, zo leek het vanaf de kant, ontbrak. Er zijn geen kansen meer geweest voor Warffum om een aansluitingstreffer te maken. Halverwege de tweede helft kreeg Bos van Warffum nog een mogelijkheid maar Bos had het niet deze middag. Ook kan de ploeg (nog) moeilijk met tegenslagen omgaan. Daarom moeten veel spelers maar eens goed voor zichzelf in de spiegel gaan kijken. Inherent aan het voetbal is dat wanneer de tegenstander je op alle fronten aftroeft, (vooral was dit in de tweede helft het geval), dat er dan andere dingen van je als speler worden gevraagd, namelijk strijd en werklust leveren ipv commentaar tijdens de wedstrijd op je medespelers

Achteraf gezien had de Warffum veel meer lef en durf moeten tonen. Er was teveel respect voor de tegenstander, behoudens het eerste half uur van de wedstrijd. Wanneer het voetballend niet zo loopt als verwacht dan worden er andere aspecten van je gevraagd als voetballer. Er is dus nog genoeg werk aan de winkel voor zowel spelers als staf van Warffum om ervoor te zorgen dat men geen kleurloze competitie tegemoet gaat. Voetbalkwaliteiten voor vijfdeklasse begrippen genoeg. Helaas kom je hier alleen niet mee.

Zondag aanstaande komt Blauw Geel'15 in Warffum op bezoek. De stadjers hadden een moeilijke start van de competitie maar hebben slechts drie punten achterstand op Warffum. Warffum d kan bij winst ook zomaar weer in de top drie staan na afloop van deze speelronde. Dit geeft aan dat iedere ploeg elke zondag vol aan de bak moet. Voorafgaand, als de weergoden het toelaten, speelt Warffum 2 tegen de Vogels 2 en Warffum 4 tegen Kloosterburen 3.