Warffum in slotfase langs taai Usquert

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Nieuwsflitsen

Het was zeker de verdienste van het team van trainer René de Vries dat Warffum niet in zijn spel kwam. Door hard te vechten voor iedere meter kom je op zich een heel eind. Maar toch gaf het voetballende gedeelte na negentig minuten de doorslag. Warffum voetbalde wel gemakkelijker dan Usquert zonder echte kansen te creëren. Ook het combinatiespel dat Warffum probeerde te spelen werd door een tomeloze inzet van Usquert regelmatig ontregeld. Ook moet gezegd dat Warffum niet goed aan de wedstrijd begon. Veel foutieve passes, verkeerde keuzes makend (wanneer rust in het spel of niet) en onvoldoende voetbalgogme om zich uit de drukte te voetballen. Toch heeft de ploeg van Warffum het in zich om deze drie genoemde elementen op de mat te leggen.
Warffum1


In de 5e minuut had Warffum al kunnen scoren als Maggi bijna op de achterlijn in het vijfmetergebied Klinkhamer wilde aanspelen ipv zelf voor succes te gaan. Deze 100% kans ging dus verloor. Na tien minuten spelen werd Usquert via een dood spelmoment gevaarlijk. Een vrije trap vanaf de rechterkant van het veld werd hoog in de doelmond gebracht en het was maar goed dat niemand van Usquert paraat stond om de bal binnen te werken. Vier minuten later was het raak voor de gastheren. Een verre ingooi voor het doel van Warffum had in principe een prooi moeten worden voor keeper Ritsema van Warffum maar deze bleef op de doellijn staan. De bal kwam voor de voeten van een speler van Usquert en met een halve omhaal verdween de bal via onderkant lat in het doel. 1-0.

Warffum kwam in het resterende deel van de eerste helft steeds in verdedigend opzicht een stap te laat. Iets wat de technische staf zorgen baart. Iedereen zal zich er terdege van bewust moeten zijn dat Warffum de te kloppen ploeg is voor iedere tegenstander gezien de stand op de ranglijst.

In de 40e minuut leek Usquert een 2-0 voorsprong te nemen, maar door al zijn ziel en zaligheid zijn lichaam in de baan van het schot te gooien voorkwam Klaassen erger voor de ploeg uit Warffum.

Geheel onverwachts kwam Warffum in de 45e minuut op gelijke hoogte. Dezelfde Klaassen speelde spits Bakker aan op de helft van Usquert en via wat draai- en kapbewegingen legde Bakker de bal breed op de meegekomen Maggi die met links in de korte hoek scoorde. De keeper van Usquert, die volgens trainer de Vries voor het eerst op doel stond, had dus het nakijken en zodoende werd er gerust met een tussenstand van 1-1.

De coaches Kees Mulder en Marnix Bakker van Warffum probeerden de ploeg ervan te overtuigen dat het allemaal niet vanzelf gaat en dat er met meer inzet gespeeld moest worden. Dit was tegen dovemansoren gezegd want al na drie minuten in de tweede helft lag de bal alweer achter doelman Ritsema in het netje. Een corner verdween zomaar in het doel bij de tweede paal. Volgens de doelman van Warffum zou hij in de rug geduwd zijn door één van de spelers van Usquert, maar scheidsrechter Visscher zag er geen overtreding in en keurde de treffer goed. 2-1 Inmiddels had Warffum in de rust gewisseld. Middenvelder Poel werd in de rust vervangen door Bosma.

Door wat omzettingen bij Warffum werden de duimschroeven aangedraaid en Usquert moest alle zeilen bijzetten om Warffum van scoren af te houden. Zo werd spits Meuken teruggehaald naar de positie van laatste man i.v.m een blessure van zijn medespeler op die positie. De intentie van de zwart-witten was duidelijk. De minieme voorsprong verdedigen. Bijna alle acteurs speelden op de helft van Usquert zodat het voor Warffum moeilijk was om een bres te slaan in de verdediging van Usquert. Het duurde tot de 72e minuut dat Warffum een gaatje had gevonden via Kloosterhuis die de bal voor gaf op Maggi maar Maggi kwam net te laat om de bal te kunnen binnenglijden.

Drie minuten later floot scheidsrechter Visscher voor een indirecte vrije schop in de zestien voor Warffum. De doelman van Usquert treuzelde te lang met het wegschieten van de bal uit de handen zodat de onpartijdige hiervoor floot. Ondanks de opgestelde muur schoot aanvoerder Klaassen op aangeven van Bakker steenhard raak. 2-2. Klinkhamer van Warffum was inmiddels vervangen door de 16 jarige van der Berg.

Veel spelers van Usquert zaten er conditioneel doorheen en Warffum probeerde er nog een slotoffensief uit te persen en in de 84e minuut ging Pieterman op avontuur, kapte een paar spelers van Usquert uit alsof ze er niet stonden en met een bekeken voorzet bracht hij Maggi in stelling die de winnende treffer liet aantekenen. 2-3.

De feestvreugde bij spelers, technische staf en supporters was groot, vooral toen scheidsrechter Visscher voor de laatste keer deze middag op zijn fluit blies. Nadat alle uitslagen bekend werden is het zo dat Warffum samen met Kwiek na twee wedstrijden de ranglijst aanvoeren. Dit betekent dat de koplopers de te kloppen ploegen zijn. Voor Warffum volgende week een goede test tegen kampioenskandidaat WEO in Woldendorp. Aanvang 14.00 uur.