SV Marum schaft eigen AED aan

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Nieuwsflitsen

SV Marum, heeft besloten een eigen Automatische Externe Defibrillator (AED) aan te schaffen.

marum

Tevens worden 10 vrijwilligers getraind en geschoold in het reanimeren zodat zij, mét reanimatiediploma, levensreddend kunnen handelen in een acute situatie ten gevolge van een hartstilstand.

Voorzitter Koert Biermann: ‘’Wij vinden dat wij als voetbalclub ook een sociale rol dienen te vervullen voor dergelijke situaties op of rond ons voetbalcomplex. Vorig jaar is een lid van onze voetbalclub op het trainingsveld overleden. Er is adequaat gereanimeerd door andere sporters, maar het mocht helaas niet baten... Door de aanschaf van de AED en de scholing van vrijwilligers willen wij in de toekomst ook op dergelijke situaties goed zijn voorbereid.’’ Maar waarom bekostigt de voetbalclub dit eigenlijk zélf? Biermann: ‘’In de tijd dat ik gemeenteraadslid was, heb ik aangedrongen op het aanleggen van een AED-netwerk voor de gemeente Marum, maar op dat moment ontbraken de geldelijke middelen en de slagvaardigheid. Vandaar dat wij nu onze verantwoordelijkheid nemen.’’

Hoe werkt het? Biermann:“Door de AED in een noodsituatie uit de bijbehorende kast te pakken gaat er via een ingenieus alarmsysteem een SMS-alarm naar alle 10 de vrijwilligers. Deze personen wonen dicht in de nabijheid van de SV Marum en zijn ook vaak op het terrein te vinden. Na een alarm zullen degenen die beschikbaar zijn snel arriveren. Bovendien wordt in ditzelfde systeem 112 ingeschakeld.”

De AED wordt dit voorjaar geplaatst.