5 GOUDEN TIPS VOOR GEDRAG LANGS DE LIJN

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Nieuwsflitsen

'Laat Maandag  t/m Vrijdag op Zaterdag thuis' staat boven het onderstaand artikel op www.viboa.nl .

1329893535N89779

De auteur, Hans Kloosterman, is voorzitter van de commissie voetbalzaken binnen de zaterdagvereniging en Hans stelde 5 gouden tips op voor ouders langs de lijn. Tips die aan duidelijkheid niets te wensen overlaten en niet alleen op de ouders langs de lijn bij Viboa van toepassing zijn. 
1.    Plezier gaat voor presteren: In plaats van "heb je gewonnen"en "heb je gescoord?"kun je ook vragen: "was het leuk"en "hoe ging het?". Zo haal je de nadruk van het presteren af en leer je de kinderen dat plezier voorop staat. Vanuit het plezier voor een sport gaat een kind presteren naar kunnen.

2.    Moedig aan, maar coach niet mee: Aanwijzingen geven is verwarrend en afleidend. Hoe goed bedoeld ook, als ouder je kind vanaf de kant coachen en vertellen wat hij moet doen is geen goed idee. Als er een coach is maakt die afspraken met het team en die kunnen anders zijn dan wat jij roept. Daarnaast kan het je kind uit zijn spel halen of er voor zorgen dat hij zijn zelfvertrouwen kwijtraakt. Zeker als dat wat je roept negatief is ......

3.    Moedig alle kinderen aan, niet alleen die van jezelf: Niet alle ouders zijn erbij of kunnen erbij zijn. Als iedereen die er staat het hele team aanmoedigt is dat wel zo leuk voor allemaal.

 4.    Geef zelf het goede voorbeeld: Houd je mond tegen de scheidsrechter. Soms moeilijk maar echt een must: bemoei je niet met de arbitrage! Soms zit het mee en soms tegen, dat hoort bij de sport en wij zijn er om onze kinderen te laten zien en zo te leren dat een scheidsrechter zijn best doet en dat we daar met respect mee om moeten gaan.

5.    Laat je kind zijn of haar sport zelf beleven: Zelf het eerste nooit gehaald en nu is je missie dat jet kind het wel haalt? Of wil je dolgraag dat de sporttalenten van je kind tot uiting komen? Allemaal heel logisch en prima zolang je die wensen en ambities voor jezelf houdt. Laat je kind zelf aangeven en de leiding nemen in hoe intensief en hoog het wil sporten. Dan beleeft het echt plezier aan zijn sport!.