Frits Tiekstra(Futsal de Heracliden): Futsal is echt mijn ding geworden

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Nieuwsflitsen

Het zaalvoetballen is voor Frits Tiekstra echt zijn ding al is een uitwedstrijd op maandagavond rond elf uur iets minder leuk. Dat en nog veel meer vertelt Frits die trainer/coach van het damesfutsalteam en begeleider van het eerste zaalteam van de Heracliden is in onderstaand vraaggesprek

314423 187986271282663 100002138742391 408129 973280414 n

Frits Tiekstra als trainer/coach van het damesteam Futsal de Heracliden

Jij bent begeleider van Futsal de Heracliden 1. Wat is dat voor een team: Het huidige team van Futsal Heracliden 1 is voortgekomen uit een vriendenteam. We zijn ongeveer 7 jaar geleden in de 4e klasse begonnen. Na 3 seizoenen zijn we door het bestuur gevraagd of wij het 1e team wilden worden en dit hebben we toen direct aangenomen. In de afgelopen seizoenen zijn er aardig wat wijzigingen geweest qua spelers maar altijd waren we bekenden van elkaar op misschien 3 a 4 mensen na. Het huidige team speelt nu voor het 4e seizoen in de 2e klasse en dat gaat heel goed! Sinds vorig jaar ben ik begeleider van dit team omdat ik last heb van een hernia in de onderrug. Normaal gesproken ben ik aanvoerder.

Jij begeleidt ook het dames Futsalteam van de Heracliden als ik goed ben ingelicht: Klopt, ik coach en train de dames nu 3 seizoenen. Ik heb dit overgenomen van Wendy Gustina die het 's avonds druk kreeg. Na 2 seizoenen de dames te hebben gecoacht zijn we gepromoveerd naar de 1e klasse, een behoorlijk verschil met de 2e klasse. Het zijn nog jonge meiden die veel kunnen leren en er zit nog steeds een stijgende lijn in wat betreft het voetbal, mede daarom vind ik het nog erg leuk!

Zaalvoetballen, of Futsal zoals het ook genoemd wordt, krijgt te weinig aandacht in de media: Ja, vind ik wel. Zaalvoetbal is altijd al een ondergeschoven kindje geweest maar de afgelopen jaren is het wel wat populairder geworden. Wel vind ik dat het inderdaad wat meer aandacht mag krijgen in de media. Heel af en toe wordt er op eurosport Futsal uitgezonden, maar ik zou ook wel graag eens willen zien dat het zaalvoetbal bijvoorbeeld in programma's zoals Voetbal International aandacht krijgt.

Jij gaat volgend jaar de cursus Futsal coach 3 doen. Betekent dat jij verder gaat als coach richting andere clubs: Ik ben inderdaad van plan om de cursus te gaan volgen. Ik ben er in de afgelopen jaren wel achter gekomen dat zaalvoetbal echt mijn ding is. Mijn doel is om op den duur het 1e en 2e van Futsal de Heracliden gericht training te geven zodat wij misschien op een hoger niveau kunnen gaan voetballen. Nu zijn er nog geen gerichte trainingen, alleen een potje onderling zaalvoetballen op de woensdagavond.

Vaak moet er laat gevoetbald worden in de zaal wat de publieke belangstelling niet ten goede komt: Helemaal mee eens maar ik denk niet dat het alleen aan de tijd ligt. Zoals ik eerder al aangaf is het zaalvoetbal altijd al een ondergeschoven kindje geweest. Vrijdagavond 21:00 uur is voor een thuiswedstrijd wel een redelijk mooie tijd maar er zijn ook wel eens uitwedstrijden op maandagavond 22:00uur die bijvoorbeeld in Bellingwolde gespeeld worden. Daar word je niet blij van..

Andre Heslinga: Ik hoop dat "Venje" ooit nog weer kan voetballen maar hij moet eerst maar eens goed revalideren, dat is prio 1. Ben me wezenloos geschrokken toen ik hoorde dat hij een vreselijk auto ongeluk had gehad. Het ongeluk was op een donderdagavond en ik ben de vrijdag erop 's middags direct naar het UMCG gereden om even bij hem te kijken. Hoop voor hem dat alles snel weer achter de rug is! COME ON "VENJE"!

Wat denk jij van de kansen van Oranje op het EK: Kan ik heel kort over zijn, WE WORDEN KAMPIOEN!

Als we met Futsal 1 niet zoveel blessures hadden gehad stonden we nu bij de eerste drie: Daar ben ik eigenlijk wel een beetje van overtuigd want wij hebben gewoon een heel goede ploeg als we op volle sterkte zijn. Aan het begin van het seizoen misten we Frank Elzinga, Albert de Jonge, Hilko de Jonge en Peter Heeres. Jordi Dijkstra, een hele goede speler was ook eventjes geblesseerd en dat kom je gewoon tekort wat betreft scorend vermogen. Gelukkig zijn Hilko en Peter weer helemaal fit maar op (08-02-2012) heeft Jordi Dijkstra een gescheurde enkelband opgelopen tijdens een wedstrijd met het 4e. Die zijn we voorlopig wel even een tijdje kwijt. Marco Consten is helaas nog steeds niet fit genoeg om te voetballen en op Albert de Jonge hoeven we ook nog lang niet te rekenen want die is net aan zijn knie geopereerd. Voor vrijdag wordt Ilyas Bahar de vervanger van Jordi. Ook onze vaste "hulp" Enno Braam doet weer mee. Grote kans dat hij volgend seizoen een vaste waarde voor ons is.

Ajax kan eindelijk verder na de uitspraak van de rechter. Is dat de redding van de club of moet er nog meer gebeuren: Ik heb me er heel weinig mee bezig gehouden maar wel kon men de laatste tijd zien dat het "gezeur" bij de raad van commissarissen ook invloed had op de spelers van Ajax. Of er meer moet gebeuren weet ik niet. Het boeit me eerlijk gezegd vrij weinig.

Vorige week was de Elfstedentocht het enige waar Nederland over kon praten maar wat vind jij van de huidige benzineprijs: Schandalig! Het is bijna niet meer te betalen!

FC Groningen uit en thuis is een groot verschil. Dat is de reden dat FC Groningen dit jaar geen Europees Voetbal gaat halen: Ik ben een zogenoemde " teletekst" supporter dus ik weet er niet het fijne van. Maar ik denk wel dat FC Groningen te wisselvallig aan het voetballen is, jammer want ik gun het de FC wel!!

Wat wil je verder nog kwijt maar heb ik niet gevraagd: Ik hoop dat het zaalvoetbal in de toekomst nog populairder wordt in de voetbalwereld. De tijd van "zoalvoetbal is goin voetbal" is nu wel voorbij dus kom gewoon eens op vrijdag bij Futsal de Heracliden kijken!