Ouderwetse Apenkooi groot succes in Uithuizermeeden

op . Geplaatst in Nieuwsflitsen

HERACLIDEN_31034h                                                                            

‘Gezonde spieren zetten zich in voor zieke spieren'

Zaterdagmiddag 28 januari was het een drukte van belang in de Scherphornhal in Uithuizermeeden. De begeleiders van de F-pupillen en de Kabouters van SV de Heracliden organiseerden een ouderwetse Apenkooi in de Scherphornhal. Voor deze actie waren leerlingen van basisscholen in Uithuizermeeden, Oldenzijl, Uithuizen en Roodeschool uitgenodigd. Deelname aan de Apenkooi kostte 2 euro en de totale opbrengst zou ten goede komen aan de seizoensactie van de Meister voetbalvereniging: “Heracliden voor Spieren”.

Apenkooi_064

Een voetbalseizoen lang zamelt de vereniging geld in voor de stichting Spieren voor Spieren. Alle teams, zowel jeugd als senioren, veld en zaal, worden betrokken bij deze actie waarbij elk team op eigen wijze acties op touw zal zetten.

150 kinderen kwamen af op dit evenement en genoten deze middag met volle teugen van dit oud Hollandse zaalspel. Met behulp van gymleraar Vincent Tel was een prachtig Apenkooi-parcours uitgezet en werd in 3 leeftijdscategorieën gestart om te voorkomen dat de oudere jeugd de jongere jeugd zou overvleugelen. Door Alma Werkman en Kelly van der Veen werd de spelregeluitleg verzorgd voor de kinderen. In de zaal stonden allerlei klauter-, behendigheids- en klimtoestellen opgesteld met daartussen matten en ringen. Ook de touwen, bruggen, kasten en dikke matten bleken populaire onderdelen bij de jeugd. Het was verboden om buiten de gymtoestellen op de vloer te komen en daarbij waren er 2 tikkers die zoveel mogelijk kinderen probeerden af te tikken. De afgetikten konden even uitrusten totdat andere getikten hun aflosten. Iedere leeftijdscategorie mocht 40 minuten lang ravotten op het Apenkooi-parcours en dit leverde kostelijke hoogrode koppies op. Doordat de voetbalvereniging ruim geflyerd had op de genoemde scholen kwamen niet uitsluitend voetbalkinderen op dit evenement af. Zo kwamen ook 2 groepen kinderen van Zorgboerderijen op de Apenkooi af en was het prachtig om te zien hoe leuk dit behendigheidsspel voor alle kinderen nog is. Enkele begeleiders gaven aan dat ze bij het aanschouwen van al die inzet opeens weer wisten waarom zij vroeger als kind Apenkooi ook altijd zo leuk vonden.

Eén onderdeel op de Apenkooi was niet opgenomen in het circuit. De ringen. Heracliden-vrijwilliger Erik Kooi had vooraf uitgelegd dat hij als kind altijd in de ringen klom om er vervolgens niet uit te durven komen. Erik heeft hier nog met regelmaat nachtmerries van en dat wilde de organisatie voor andere kinderen zeker voorkomen… Geen ringen in het parcours dus.

De 150 deelnemers zorgden voor een opbrengst van 300 euro wat tot 400 euro werd aangevuld door enkele gulle gevers. In een periode dat het jeugdvoetbal nog winterstop heeft was dit Apenkooi een prima alternatief waarbij de totale opbrengst van de seizoensactie inmiddels is opgelopen naar € 6400,=. Doel van de vereniging is om dit seizoen minimaal 10.000 euro bij elkaar te krijgen om een groep kinderen met een spierziekte een dag (met medische begeleiding) mee uit te nemen naar een groot pretpark in Nederland.

De seizoensactie zal afgesloten worden met een uniek 24-uurstoernooi welke wordt georganiseerd op vrijdag 22 juni 2012 t/m zaterdag 23 juni 2012 op het voetbalcomplex te Uithuizermeeden. Oud-FC Groningen zal hierbij de finalewedstrijd spelen tegen de selectie van SV de Heracliden 1. Uniek is het feit dat dit 24-uursevenement op het veld plaatsvindt.  24-uurstoernooien vinden doorgaans plaats in de zaal, maar in Uithuizermeeden gaan ze dan lekker op het veld voetballen, 24 uur achter elkaar…