Futsal Marum geeft visitekaartje af tijdens open Friese kampioenschappen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Nieuwsflitsen

logo_futsal_marum

De Open Friese Kampioenschappen, voorheen Midwintercup, in Franeker is de Friese tegenhanger van het Leekster Voetbalgala. Meer dan 100 teams uit Friesland en daar buiten (Urk, Marum, Groningen) strijden voor de felbegeerde eerste prijs. Het grote verschil met het Leekster Voetbalgala is dat zowel veld- als zaalvoetbalverenigingen zich voor dit toernooi kunnen inschrijven. Naast ploegen als Avanti en Leekster Eagles, schrijft Futsal Marum zich dan ook elk jaar in. In 2007 werd een historische derde plaats behaald (met uitzending op Omrop Fryslan), andere jaren wist Futsal Marum ook vrijwel altijd de finaledag wel te bereiken. In 2012 maakten de Marumers wederom naam in Friesland.


Vrijdag 6 januari speelde Futsal Marum de voorronden. Vooraf was duidelijk dat het zat ingedeeld in ‘de poule des doods’, later ook door de organisatie zo betiteld. Tegenstanders waren namelijk Drachtster Boys (1e divisie zaal), De Herauten (hoofdklasse zaal) en Exstador (hoofdklasse zaal) en de veldploegen Holwerd en Nieuweschoot. Zowel Drachtster Boys, Futsal Marum, De Herauten als Exstador wisten in de afgelopen jaren zich al eens in de prijzen te spelen met een top 3 klassering. De eerste poulewedstrijd was gelijk een kraker: Drachtster Boys. In een onvriendelijke wedstrijd kreeg Noël Kailola een rode kaart en kreeg Futsal Marum twee keer een overtal tegen. Na een 2-0 achterstand kwamen de Marumers terug tot 2-1 in ondertal (!). Om te forceren ging Futsal Marum in de laatste twee minuten met een meevoetballende keeper spelen. In een tegenstoot schoof Drachtster Boys de bal in een leeg doel: 3-1 nederlaag. De tweede wedstrijd was tegen Nieuweschoot. In een lastige beginfase hield keeper Erwin Veninga Futsal Marum op de been. Daarna trok Futsal Marum het initiatief naar zich toe en won uiteindelijk, mede dankzij een zeer goed spelende Rick Spoelman, met 3-0. Vervolgens was Holwerd aan de beurt. Na een 0-1 achterstand boog Futsal Marum in de laatste zeven minuten deze achterstand om in een 4-1 overwinning. Erwin Bandringa maakte voor de aanwezige vrouwelijke supporters met enkele hoogstandjes er nog een ware show van. Op dat moment ging Futsal Marum met 7 punten aan de leiding in de poule. Hierna braken de cruciale wedstrijden aan: Exstador en De Herauten. Futsal Marum wijzigde de tactiek in deze wedstrijden van het press spelen naar het inzakken. Tegen Exstador had dit succes. Lang bleef het 0-0, maar vervolgens was het Rinze Boonstra die na een mooie kaats van Rick Spoelman de ban brak. In de slotfase maakte Futsal Marum er ook nog 2-0 van. Zodoende had Futsal Marum in de laatste wedstrijd aan één punt genoeg. De wedstrijd tegen De Herauten (vorig jaar nog derde) was een lastige. Het werd een fysieke wedstrijd, waarin Futsal Marum de beter voetballende ploeg was. Uiteindelijk betaalde dit zich uit. Na een 1-0 voorsprong kwam De Herauten via een overtal terug tot 1-1. Hierna braken spannende minuten aan. Bij een overwinning voor hun ging De Herauten door, bij een gelijkspel of meer voor de Marumers, ging Futsal Marum door. Door vanuit een intrap de 2-1 binnen te knallen in de lange hoek, maakte Marc Boonstra aan alle onzekerheid een einde. Futsal Marum gaat voor Drachtster Boys als poulewinnaar door naar de finaledag! Exit Exstador en De Herauten.

Op deze grote finaledag, 14 januari, (laatste 32 overgebleven ploegen) moest Futsal Marum aantreden tegen Stiens zat., Franeker zat. en Be Quick Dokkum zat. Helaas moest Futsal Marum met een geïmproviseerde selectie naar deze finaledag. Reden hiervoor is dat deze finaledag zowel samenvalt met de finaledag van het Leekster Voetbalgala, als ook met een inhaalronde veldvoetbal. En laat SV Marum nu net een wedstrijd in te halen hebben tegen Scheemda thuis. Zodoende kon Futsal Marum niet beschikken over Noël Kailola (LV Gala), Erwin Bandringa, Melle Kuipers (veldvoetbal), goalie Erwin Veninga (werk) en de geblesseerd geraakte captain Francis Veenema. Als vervangers gingen Gerard Bandringa (keeper), Stephan Latuputty, Daniel Laturiuw en Mart Hoekstra mee naar Franeker, een selectie van 7 spelers. De eerste wedstrijd was direct de openingswedstrijd om 10.00 uur ’s ochtends. Of  Futsal Marum nog niet goed wakker was is lastig in te schatten, maar de scherpte ontbrak duidelijk. Na lange tijd met 0-1 achter te hebben gestaan, was het Daniel Laturiuw die met een individuele actie een man passeerde en de bal in de lange hoek punterde. Er stond op dat moment nog één minuut op de klok. Logischerwijs bleef het dan ook bij dit 1-1 gelijkspel. De tweede wedstrijd moest gewonnen worden om een belangrijke stap te zetten naar de achtste finales. Dit gebeurde ook, Franeker werd met 2-1 verslagen na goals van Mart Hoekstra en Daniel Laturiuw. In de laatste wedstrijd tegen Be Quick Dokkum had Futsal Marum aan een puntje genoeg om zich te plaatsen voor de achtste finales. Verassend was dat tegenstander Be Quick op de laatste plaats in de poule stond, want het was de sterkste tegenstander die Futsal Marum tegenkwam in deze poule. Met hangen en wurgen werd er 1-1 gelijk gespeeld (goal Rick Spoelman) en was kwalificatie voor de achtste finales een feit.

In deze achtste finales moest Futsal Marum aantreden tegen St. Anna Parochie zondag. Een volgens insiders degelijke ploeg en derhalve een lastige kluif. Futsal Marum speelde heel zuinig deze wedstrijd en wilde vooral niets weggeven. Lange tijd bleef het dan ook 0-0. Daarna was het Rinze Boonstra die na een assist van Daniel Laturiuw de ban brak: 1-0. Hierna moest St. Anna komen, echter Futsal Marum stond als een huis. Dit mede dankzij een sterk keepende Gerard Bandringa. In de slotminuten ging St. Anna met een meevoetballende keeper spelen. Bij een counter kon Rick Spoelman in de laatste minuut de bal in het lege doel schieten: 2-0 en einde wedstrijd. Op naar de kwartfinales!

De kwartfinale werd gespeeld tegen het organiserende Z.V.F. (hoofdklassse zaal). De tactiek die Futsal Marum hanteerde was dezelfde als tegen St. Anna. Echter liep het scenario anders dan gehoopt. Al heel vroeg in de wedstrijd kwamen de Marumers met 1-0 achter, terwijl volgens goalie Bandringa de bal niet eens over lijn was geweest. Zuur, maar niets aan te doen. Hierna moest Futsal Marum op jacht. Maar in plaats van zelf te scoren, was het Z.V.F. dat de 2-0 uit een spaarzame counter op het scorebord zette. Futsal Marum drong nog aan, raakte nog paal en lat, maar de nederlaag was een feit. Een wedstrijd die zeker gewonnen had kunnen worden, want voetballend waren de Marumers beter. Echter de uitslag telt en zondoende was de exit er jammerlijk in de kwartfinales.

De finale ging uiteindelijk tussen Avanti en Drs. Vijfje uit Groningen, waarbij de studenten met 0-2 aan het langste eind trokken. Niettemin heeft Futsal Marum een topprestatie geleverd door van de honderd ploegen zich bij de laatste acht te spelen. Gerenommeerde ploegen als Urk, Leekster Eagles, Drachtster Boys laat het achter zich. En eigenlijk had er nog meer in kunnen zitten, maar ‘had kunnen’ telt nu eenmaal niet. Futsal Marum heeft wederom naam gemaakt in Friesland en is volgend jaar op het OFK (www.zvfonline.nl/OFK) zeker weer van de partij.