Modou Cham Foundation

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Nieuwsflitsen

Een speciaal rondje langs de velden was in Gambia er een van zou ik het wel, of zou ik het niet doen. Niet omdat er niet genoeg te schrijven was maar meer omdat het in het West Afrikaanse land nu eenmaal allemaal een beetje anders werkt dan bij ons in Nederland.

Een speciaal rondje langs de velden was in Gambia er een van zou ik het wel, of zou ik het niet doen. Niet omdat er niet genoeg te schrijven was maar meer omdat het in het West Afrikaanse land nu eenmaal allemaal een beetje anders werkt dan bij ons in Nederland.

Kwam in het eerste gedeelte van dit speciale rondje langs de velden de bescheidenheid en de gastvrijheid van Hattib Sanyang al ter sprake zijn gastvrijheid zette zich voort bij de oprichter van de voetbalacademie thuis. De overige trainers waren ook te gast en we kregen het over de verschillende clubs in Europa waar de Nederlandse topspelers voetbalden. De Gambianen waren stuk voor stuk goed op de hoogte wie waar voetbalde en zien in Nederland dan ook een grote kanshebber voor de Europese titel. Toch kwam het gesprek al snel op de voetbalacademie en de problemen die het succes met zich meebracht.

Improviseren

Te weinig materialen om echte voetbaltrainingen te geven dwongen: ‘PA” en zijn assistenten steeds weer tot improviseren. Daar werd stevig over gediscussieerd waarbij het qua taal soms niet te volgen was. Habib was dan de tolk die alles in het Engels vertaalde zodat iedereen aan het gesprek kon deelnemen. Iedereen was er van doordrongen dat er wat moest gebeuren want met beperkte middelen had de‘Footballtalents Sportsacademy” het finale weten te behalen in de provinciale kampioenschappen. Deze werd na een spannende strijd weliswaar verloren met 2-1 maar allen waren het er over eens dat met nog gerichter trainen er meer in had gezeten. Ondertussen was door Alysa, de vrouw van Hattib Sanyang, een heerlijke Gambiaanse maaltijd bereidt en werd iedereen aan tafel verwacht.

1326651644N052

 

Modou Cham Foundation

Het gesprek kwam uiteraard weer op onze plannen richting de voetbalacademie want, samen met Marine, had ik een foto uitgezocht die symbool zou staan voor het project in Gambia. Een foto die duidelijk liet zien waar behoefte aan was op de voetbalacademie. We vroegen naar de naam van de jonge Gambiaan en het bleek om de 12 jarige Modou Cham te gaan.

1326651901N021

Zo werd op zondag 15 januari 2012 dus de Modou Cham Foundation ‘opgericht” want we besloten de jonge voetballer als symbool te gebruiken voor ons project. Dat gaf een goed gevoel en na de heerlijke Gambiaanse lunch was het op de terugweg naar Kololi stil in de auto van Habib en we luisterden naar de mooie Gambiaanse muziek, alle drie met onze eigen gedachten.

We namen bij ons appartement voor enkele uren afscheid van Habib want s, avonds zouden we, samen met hem, het duel tussen de winnaar van de League Cup en die van de FA Cup bezoeken. Brikama United en FC Camtel waren de namen van de teams en ik moet eerlijk bekennen het zei mij niets. Maar rond vier uur zou Habib ons oppikken voor de wedstrijd die er voor zorgde dat er ook een deel vier van dit speciaal rondje kwam.