Stedum voor de derde keer in de historie winnaar Boshal-toernooi.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Nieuwsflitsen

 Boeli de Sturler was samen met Wouter de Vroome en Jacco Santing een van de smaakmakers op het 17e Boshal-zaalvoetbaltoernooi. De Stedum-doelman bezorgde met zijn fantastisch optreden Stedum voor de derde keer in de historie de toernooiwinst op een goed georganiseerd toernooi dat in de scheidsrechters Tom Winkel en Hendrikus Huisman zijn echte uitblinkers had.

Boeli de Sturler was samen met Wouter de Vroome en Jacco Santing een van de smaakmakers op het 17e Boshal-zaalvoetbaltoernooi. De Stedum-doelman bezorgde met zijn fantastisch optreden Stedum voor de derde keer in de historie de toernooiwinst op een goed georganiseerd toernooi dat in de scheidsrechters Tom Winkel en Hendrikus Huisman zijn echte uitblinkers had.

 

 Stedum

 

 Bron: Ommelander Courant                                                                     door: Johan Staal

Na de poulewedstrijden van dinsdag 27 en woensdag 28 december bleven er zes teams over die op donderdag 29 december uit mochten maken wie de winnaar werd van het 17e Boshal-zaalvoetbaltoernooi. Van de dinsdagavondpoule gingen Stedum, Middelstum en het organiserende De Fivel door en daar kwamen een dag later titelverdediger Poolster, Loppersum en de Heracliden bij. Dit betekende voor ’t Zandt en TEO dat het toernooi  voor beide clubs na de poulewedstrijden erop zat.

Voor aanvang van de finalewedstrijden waren Loppersum en Poolster de grote favorieten voor de eindoverwinning met als outsiders De Fivel en het jeugdige team van de Heracliden. In de eerste wedstrijd van de avond zorgde het organiserende De Fivel direct voor een daverende stunt. De ploeg van trainer Jeroen Korpershoek won namelijk met 3-1 van Poolster dat de voorgaande twee edities had gewonnen. Dit was een lelijke streep door de rekening van de ook nu weer in het roze spelende Poolster.

In wedstrijd nummer twee kwamen Stedum en Loppersum in actie. Dit werd ook een wedstrijd met een verrassende uitslag want de vierde klasser wist Loppersum op een 3-0 nederlaag te trakteren. In dit duel kwam Stedum door Matthijs Coldstee op een 1-0 voorsprong. Stedum kwam even later op 2-0 door een bijzondere goal van doelman Boeli de Sturler. De Stedum-doelman ruimde de bal met een ferme trap op richting het doel van zijn collega Herman Vegter. De Loppersum-goalie leek de plofbal ogenschijnlijk gemakkelijk op te pakken maar dit ging faliekant mis. Want tot verrassing van alles en iedereen die in de Boshal aanwezig was gleed de bal door de handen van Vegter in het doel:2-0. Dit leverde redelijk wat hilarisch commentaar op waarbij de term ‘hete oliebol regelmatig viel. Loppersum was duidelijk even van slag na deze curieuze goal en kwamen ook niet meer in de wedstrijd. Jacco Santing bepaalde de einduitslag uiteindelijk op 3-0 voor de Stedumers die hierdoor een uitstekende stap richting een eventuele finaleplaats maakten.

Na de verrassende zege van Stedum kwam ‘het andere oranje”, De Fivel, voor de tweede keer in actie tegen Middelstum. De Middelstumers begonnen sterk aan het duel en stonden na zeventig seconden op een 2-0 voorsprong. Aanvoerder Erwin van der Laan was twee keer succesvol voor het team van trainer Frank Konneman. De Fivel herpakte zich echter en in de 9e minuut kwam de organiserende vereniging terug in de wedstrijd. Wouter de Vroome scoorde de 2-1 die even later gevolgd werd door de 2-2 van Marco van der Ploeg. Na deze gelijkmaker kregen beide teams de nodige kansen om aan de leiding te komen maar door prima keeperswerk van Alwin Zwerver en Johnny Balkema werd er vooralsnog niet gescoord. Dit gebeurde wel in de 16e minuut van de wedstrijd en De Fivel voor het eerst in de wedstrijd aan de leiding kwam. Een goed uitgevoerde aanval van de ‘Riepsters” bracht de bal bij Jacob Havinga die de bal snoeihard achter doelman Zwerver schoot. Een goal die De Fivel dicht bij de finale bracht want bij winst zouden Korpershoek en zijn mannen in de finale staan.

Middelstum gaf zich echter niet gewonnen en De Fivel moest alle zeilen bijzetten om een tegendoelpunt te voorkomen. Met iets meer dan twee minuten op de klok was Middelstum dicht bij een treffer maar Michel de Graaf zag zijn schot op de paal uiteenspatten. Zo bleef het bij de 3-2 voor Fivel wat betekende dat Poolster en Middelstum uitgeschakeld waren voor de finale.

Wedstrijd nummer vier was die tussen Loppersum en de Heracliden dat met een erg jong team aantrad. In het doel stond de enige routinier van het team, Evert-Jan Bolt, maar voor de rest was het, jong spul” wat de Heracliden had afgevaardigd naar het Boshaltoernooi. De jeugdige onbevangenheid van ‘de Meisters” zorgde er voor dat Loppersum ook zijn tweede duel van de avond verloor en de spelers van de tweede klasser rustig in de kantine van de Boshal aan de alcoholische versnaperingen konden gaan genieten. In dit duel was Robert de Vries de grote man aan de kant van de Heracliden door alle drie de doelpunten voor zijn rekening te nemen. Dat Jeffrey de Vries de spreekwoordelijke eretreffer nog op zijn naam kreeg was louter voor de statistieken want de Lopsters hadden het niet op de finaleavond en verdwenen met twee nederlagen roemloos uit het toernooi.

Zo waren de beide favorieten voor de eindzege al snel van het toneel verdwenen en werd het vijfde duel van de avond, tussen Middelstum en Poolster, er een om des keizers baard. Middelstum en Poolster maakten er echter een doelpuntrijk duel van. Middelstum won dit duel uiteindelijk met 5-2 terwijl Poolster, naast het verlies in de wedstrijd, Johan de Groot met een lelijke enkelblessure naar de kant zag gaan. Na dit doelpuntenfestival kwamen De Heracliden en Stedum voor de tweede keer in actie. Stedum had aan een gelijkspel genoeg om de finale te bereiken terwijl de Heracliden moest winnen omdat de ploeg van gelegenheidscoach Jaap Dijkema een beter doelsaldo had. Yannick van der Berg brak al snel in de wedstrijd de score open zodat de Heracliden aanvallend meer risico moest nemen om kans te maken op de finale. Die kansen werden halverwege de wedstrijd nog kleiner toen Jacco Santing zijn team met een miraculeuze hakbal op 2-0 bracht. De Heracliden gaf zich echter niet gewonnen en kwam door Jeroen Linstra en Robert de Vries weer terug tot 2-2. De spanning steeg nu in beide kampen want een treffer van de Heracliden zou betekenen dat de ‘Meisters” in de finale terecht zouden komen. In deze fase toonde Stedum-doelman Boeli de Sturler zijn klasse, want met enkele formidabele reddingen wist hij een treffer van de Heracliden te voorkomen. In de slotfase kwamen de Stedumers echter weer op voorsprong dankzij een treffer van weer Jacco Santing. Nadat Nikki Riepma namens de Heracliden beide patijen weer op gelijke hoogte(3-3) had gebracht sloeg de vlam in de slotseconden in de pan. Jan Spijk maakte in de ogen van de prima fluitende Tom Winkel een overtreding die hem een rode kaart opleverde. Die kaart betekende dat Spijk, mocht Stedum de finale halen, niet mee mocht spelen in deze finale. Hoewel de in het zwart spelende de Heracliden nog van alles probeerde bleef het 3-3 en bereikte Stedum de finale dankzij een fantastisch keepende Boeli de Sturler die samen met zijn teamgenoten een vierde treffer wist te voorkomen.

Zo werd de finale de derby tussen Stedum en De Fivel waarbij beide teams elkaar in de poulewedstrijden ook al hadden getroffen. Dat duel werd door de Fivel met 4-1 gewonnen en de ‘Riepsters” werden dan ook als de grote favoriet gezien. Stedum toonde echter aan dat het een uitstekend toernooi speelde en gaven in de beginfase uitstekend partij tegen De Fivel dat de betere kansen creëerde. Maar doelman De Sturler was echter ook in de finale uitstekend op dreef en behoedde zijn ploeg voor een achterstand. In de 11e minuut kwam Stedum verrassend op een 1-0 voorsprong toen Matthijs Coldstee zijn teamgenoot Yannick van den Berg vrij voor De Fivel-doelman Johnny Balkema zette. Van den Berg passeerde Balkema, tot grote vreugde van de Stedum-supporters met een strakke schuiver: 1-0.

Na deze openingstreffer probeerde De Fivel van alles om langzij te komen en de sterk spelende Wouter de Vroome was een paar keer dicht bij een treffer. Maar op het moment dat iedereen in de Boshal dacht dat De Fivel langzij zou komen sloeg Stedum wederom toe. Een uitstekende uitworp van Boeli de Sturler bracht de bal bij Jacco Santing. De snelle spits was zijn tegenstander, Thomas van der Veen, te snel af en wist ook doelman Balkema in de luren te leggen:2-0.

De wedstrijd was nu bijna gespeeld hoewel Stedum zwaar in de verdediging werd gedrukt door De Fivel dat uit alle macht probeerde om terug in de wedstrijd te komen. Toen Jacco Santing, na prima voorbereidend werk van Matthijs Coldstee, echter in de 22e minuut de 3-0 op het scorebord schoot werd duidelijk dat Stedum het 17e Boshaltoernooi voor de derde keer in de historie zou gaan winnen. De Fivel probeerde nog wel om een eretreffer te scoren maar De Sturler die de hele avond al goed in vorm was liet zich ook in de slotseconden van de aantrekkelijke finale niet verrassen en was dan ook uitermate blij met de zege. ,,Dinsdag speelden we al goed in onze poulewedstrijden maar vanavond ging het helemaal fantastisch. We hebben als team gevoetbald en ik hoop dat we dat straks ook richting de tweede helft van het seizoen in goede resultaten kunnen vertalen. Want hoewel het prachtig is dat we hier gewonnen hebben, de competitie is veel belangrijker.”