Moment van het jaar tijdens mijn rondjes langs de velden in 2011

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Nieuwsflitsen

Een trainer die in 2011 veel stof deed opwaaien was de trainer van FC LEO, Jaap van der Ploeg.

Een trainer die in 2011 veel stof deed opwaaien was de trainer van FC LEO, Jaap van der Ploeg.

 fcleo1_hs88_08-10-2011_10

 Jaap van der Ploeg met de pupil van de week voor de wedstrijd FC LEO- HS'88

De in Leens woonachtige oefenmeester wist FC LEO na tien jaar weer terug te brengen in de derde klasse. Een prestatie van formaat waar Jaap van der Ploeg en zijn team de nodige credits voor kregen.

Handhaven

Handhaven in de derde klasse was dat wat hij uitsprak in de voetbalbijlage van de Ommelander Courant wat FC LEO betrof maar stiekem hoopte hij op meer. In de eerste periode zag hij, gezien het programma, kansen richting een periodetitel. Kansen die niet op gebakken lucht gebaseerd waren maar op pure logica. Doordat het noorden als laatste aan de beurt was qua zomervakanties viel voor veel verenigingen de voorbereiding op het nieuwe seizoen in het water. Dat gold ook voor FC LEO waar men een week later dan Van der Ploeg gepland had met de training begon. De afspraak was echter wel dat op de eerste trainingen alles en iedereen aanwezig zou zijn van de selectie. Dit lukte echter niet zodat Jaap van der Ploeg, ambitieus als hij is, aangaf dat hij uit de eerste drie duels zeven punten van zijn pupillen verwachtte. Gebeurde dat niet dan zou hij daar de consequentie aan verbinden dat het seizoen 2011-2012 voorlopig zijn laatste als trainer van FC LEO zou worden. Het werden echter maar vier punten uit drie duels waardoor Jaap van der Ploeg de eerste trainer was die aangaf dat hij zou vertrekken bij zijn club.

Als een bom

Het nieuws sloeg in als een bom ;toen ik het hoorde dacht ik ook even dat het een geintje was. Maar niets was minder waar want Jaap van der Ploeg hield voet bij stuk en FC LEO kon voor het seizoen 2012-2013 op zoek naar een andere trainer. Enkele weken later troffen we elkaar bij een duel van FC LEO en uiteraard kwam zijn besluit om te vertrekken bij FC LEO ter sprake. Jaap legde mij uit hoe hij tot zijn besluit gekomen was en ik moet eerlijk zeggen, zijn uitleg begreep ik wel. Een man een man woord is woord geldt zeker voor Jaap van der Ploeg. In de competitie ging het vervolgens prima met de equipe uit Leens en trainer Jaap van der Ploeg had, althans als we de sprookjesvertellers op twee nul mochten geloven, de clubs voor het uitkiezen. Zijn naam werd namelijk genoemd als opvolger van Egbert Darwinkel die zou vertrekken bij Hunsingo. Je hoeft je opleiding niet op Windesheim genoten te hebben om te snappen dat je een gerucht als deze even bij Egbert moet navragen. Egbert was in de maand oktober duidelijk in zijn antwoord door te vertellen dat hij daar nog niet mee bezig was. Een verklaring die ik wel had verwacht maar beter zekerheid dan gebakken lucht. Zo bleef het bij geruchten tot zaterdag 10 december. Op die dag kwam via Twitter het bericht dat voorzitter Eppe Scholtens van de voetbalvereniging Corenos uit Roodeschool ‘breaking news” naar buiten zou brengen. De voorzitter van Corenos kennende betekende dat niet dat Corenos voor het seizoen 2012-2013 een karrenvracht aan nieuwe spelers zou hebben gecontracteerd. Dat betekende in mijn beleving dat de nieuwe trainer gepresenteerd zou worden. Een trainer die de opvolger moest worden van Klaas van der Ploeg die na dit seizoen vertrekt bij Corenos. In de kantine van Pelikaan S was een grote groep voetballers van Noordpool en hun trainer, Willem Kluin, aanwezig die de wedstrijd Pelikaan S- ZEC bezochten. Willem had het nieuws gehoord en vroeg dan ook: ‘En Johan wie wordt de nieuwe trainer van Corenos.” Mijn antwoord was: ‘Jaap van der Ploeg.”

Eerlijk antwoord

Willem keek mij aan en vroeg of ik dat toevallig al eerder wist. Daar kon ik een eerlijk antwoord op geven en dat was, nee. Corenos en Jaap van der Ploeg hadden namelijk op 7 december voor de eerste keer met elkaar gesproken en twee dagen later was de deal rondgemaakt en had Corenos zijn nieuwe trainer binnen. Een gedreven trainer haalt Corenos zeker binnen want toen ik voor de Ommelander Courant in Sneek was voor een verslag van het bekerduel ONS Sneek- Middelstum was mijn buurman langs de lijn Jaap van der Ploeg. Een week later speelde hij namelijk met zijn team tegen de Middelstumers en hij wou Middelstum nog een keer zien spelen. Velen zullen denken wat moet je in een wedstrijd die door Middelstum met 10-0 verloren werd nu analyseren. Maar staande naast Jaap van der Ploeg hoorde ik opeens: ‘Alle uittrappen van Zwerver (doelman Middelstum) komen twintig meter over de middenlijn.”

Details

Op die details lette de oefenmeester van FC LEO dus. Mooi was ook dat hij, ondertussen de vijftig gepasseerd, ook over een fotografisch geheugen beschikte en alles in zijn hoofd opsloeg. Ik heb veel wedstrijden gezien in 2011 waar mooie momenten in voorkwamen, maar dat moment in Sneek is mijn moment van het jaar 2011 tijdens mijn rondjes langs de velden.