Lainnstermannenkoor wint 27e FC LEO- kersttoernooi

op . Geplaatst in Nieuwsflitsen

1325176362NDSC_0388

Het winnende Lainstermannenkoor van het 27e FC LEO-kersttoernooi

Het jaarlijkse zaalvoetbal kersttoernooi van FC LEO was dit jaar ook weer een succesvolle dag! Veel (goed/leuk/mooi) voetbal, sportiviteit, plezier en gezelligheid waren kenmerkend voor deze dag. Met dit jaar ook veel jeugdige teams en andere spelers was het weer een dag om niet te vergeten. Het toernooi is dit jaar gewonnen door Lainster Mannenkoor gevolgd door Team Tuma (U.V.V.), als derde is geëindigd de Wok Nok Helden. Hieronder een verslag van deze dag...

Twaalf teams

Dinsdag 27 december (3e kerstdag) is in de Sporthal te Leens, het traditionele kersttoernooi van FC Leo gehouden. Een toernooi dat hoog aangeschreven staat in Leens en omstreken. Vooral voor (oud)Leo-leden is het een prestigieus toernooi. Al weken voor het toernooi wordt er over niets anders gepraat. Dit toernooi op je naam schrijven betekent in Leens bijna net zo veel als het behalen van het kampioenschap in de reguliere competitie. 12 teams, verdeeld over 2 poules, streden om de wisselbokaal, maar dus zoals gezegd, meer nog om de hoogste eer. Er waren dit jaar 11 vertegenwoordigde teams van FC Leo en er was één gastenteam. Dit team kwam uit het buurdorp Ulrum. Deze hadden uit nostalgie hun team de naam UVV’70 gegeven 

Om 10.00 uur werd er afgetrapt voor de eerste wedstrijd. De teams van UVV’70 en FC Denemarken stonden nog wat brak van de kerstdagen, maar wel gemotiveerd op het veld. Het werd een benauwde 2-1 overwinning voor de gasten uit Ulrum. Nadien werden er nog vele spannende, maar bovenal sportieve wedstrijden afgewerkt voordat begonnen kon worden aan de finalerondes. In poule A was het team van Ulrum als eerste geëindigd. Ze hadden maar één wedstrijd verloren en de overige wedstrijden waren in winst omgezet. Nummer 2 van poule A was het team van Classic XI. Ook zij mochten aantreden in de halve finale. Het team bestond uit louter A junioren van FC Leo. Poule B (vooraf gezien als de Poule des Doods) werd overtuigend gewonnen door de heren van “Het Lainstermannenkoor”. Dit team bestond uit spelers van FC Leo1, dus zij waren ook aan hun stand verplicht om zich te plaatsen voor de halve eindstrijd. Ook de winnaar van het afgelopen jaar, de Wok Nokhelden plaatsten zich voor de halve finale. Deze halve finaleplaats stelden ze veilig in de slotseconden van hun laatste poulewedstrijd. Hun tegenstander, “de Stoeptegels” waren hierdoor uitgeschakeld.

De halve finales 

De eerste halve finale werd gespeeld tussen UVV’70 en de Wok Nok Helden. Na een spannende wedstrijd waren het de mannen uit Ulrum die de eerste finaleplaats opeisten. Ze wonnen de wedstrijd uiteindelijk met 3-1. De tweede halve finale werd een redelijk eenvoudige overwinning voor “Het Lainster Mannenkoor”. Ze versloegen de jonge gasten van FC Leo (Classic XI) die waarschijnlijk het eerste gedeelte van het toernooi teveel gegeven hadden. Wat maar weer eens duidelijk maakte dat ervaring zeer belangrijk is. De troostfinale werd uiteindelijk gewonnen door de Wok Nok Helden, die er dus met een kleine troostprijs vandoor gingen. Een duidelijke misrekening voor de helden die op voorhand zichzelf tot grote favoriet hadden gebombardeerd.

De finale

Om 18.30 uur was de sporthal in Leens compleet volgelopen voor de finalewedstrijd van dit toernooi. Een prachtige finale natuurlijk, tussen de eeuwige rivalen uit Ulrum en Leens. Aan de ene kant stonden de talenten uit Ulrum (UVV”70) en aan de andere kant de grote favoriet, 7 spelers van FC Leo 1. Vele fans uit Ulrum en Leens hadden hun avondmaal laten schieten om deze wedstrijd te kunnen zien. Waarbij aangetekend moet worden dat er ook alleen maar gesproken werd over UVV’70 en niet over de fusieclub VVSV. Na een aftastende fase was het toch de ploeg uit Leens die steeds meer de aanval zocht en nadrukkelijk de keeper van UVV testte. Na ongeveer 8 minuten viel dan ook de eerste goal. Op aangeven van Rowan Rozema produceerde Peter Kolkena een droge knal vanaf de cirkellijn. Door een woud van benen belandde de bal onhoudbaar voor de UVV-goalie in de linker benedenhoek. Het antwoord van UVV liet niet lang op zich wachten. Vanuit ongeveer dezelfde positie als even daarvoor werd de bal snoeihard in de bovenhoek gepegeld (1-1). De Leenster mannen, enigszins geschrokken van deze tegengoal, probeerden toch weer op voorsprong te komen. UVV hield echter eenvoudig stand en het leek uit te draaien op een verlenging. 3 minuten voor het einde van de wedstrijd scoorde het Lainster Mannenkoor dan toch de verdiende 2-1.

Zeilen bijzetten

Spannende minuten braken aan waar scheidsrechter Martin Rozema alle zeilen moest bijzetten om iedereen in het gareel te houden. De mannen uit Ulrum wilden natuurlijk de gelijkmaker forceren, en gooiden alles in de strijd. Het “Mannenkoor” stelde hier, zoals we wel gewend zijn in Leens, hier veel werklust tegenover. Deze werklust had wel tot gevolg dat ze wat slordig werden en al dan niet nuttige overtredingen moesten maken (zonder dat het hierdoor onsportief werd overigens). Als eerste werd Rik Oost slachtoffer van zijn eigen werklust. Hij trapte een bal weg na een fluitsignaal van de scheidsrechter en hij mocht van Martin 2 minuten toekijken vanaf de kant. Nog geen 30 seconden later maakte Peter Kolkena een sliding op de cirkel. Aanleiding voor de scheidsrechter om ook Peter naar de kant te sturen. Met 5 tegen 3 had UVV nu een duidelijk veldoverwicht. De spanning was duidelijk voelbaar op de tribunes en de supporters van UVV begonnen zich meer en meer te roeren. Met nog één minuut te spelen zag het er naar uit dat UVV toch nog op gelijke hoogte zou komen, doordat de druk op het doel van het “Mannenkoor” wel heel erg groot werd. Juist op dat moment maakte een speler van UVV de fout om door te lopen op keeper Mart Buikema. Vooropgesteld dat we weten dat Mart een uitstekende toneelspeler is, was de 2 minutenstraf niet onterecht. Dit hield de angel uit de aanvalsdrift van UVV en de laatste 20 seconden wist “Het Lainster Mannenkoor” simpel te overleven. Na een turbulente wedstrijd klonk voor de mannen uit Leens de verlossende zoemer en kon het feest beginnen. De beker bleef in Leens en dit werd tot in de vroege uurtjes gevierd in de plaatselijke horeca!