Mister Ommelanderwijk is niet meer

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Nieuwsflitsen

roelof_Meertens_tijd_39739g

Roelof Meertens tijdens de eerste wedstrijd van DWZ

Bron: www.tweenul

Roelof Meertens overleed vorige week op 86-jarige leeftijd. Zijn bijnaam was 'mister Ommelanderwijk'. "Wat vader heeft betekend voor Ommelanderwijk, Zuidwending én Veendam valt bijna niet in woorden te vatten," vindt zoon Albert.

Sommige mensen komen in de krant als ze overlijden. Omdat ze veel betekend hebben voor hun medemens, hun woonplaats, of op een andere manier hun voetstappen hebben achtergelaten. Roelof Meertens, die 16 december op 86-jarige leeftijd overleed, was zo iemand. Hij was een van de grondleggers van DWZ, een van de redders van wat toen nog BV Veendam heette en zeer actief achter de schermen bij activiteiten in Ommelanderwijk, Zuidwending en Veendam.

Roelof kwam in de jaren '60 met zijn echtgenote Leida en hun vijf kinderen vanuit Gieterveen naar Ommelanderwijk. Daar nam hij een manufacturenhandel over en bouwde die later om tot Meertens Meubelen, een bekende naam in de regio. Roelof was meteen al actief in de middenstandsvereniging van Ommelanderwijk. Schoonzoon Henk Bik: "Eigenlijk was hij overal bij betrokken: bij de toneelvereniging, sporten, zakelijke dingen, het oktoberfeest. Maar altijd achter de schermen. Hij was de organisator, de stuwende kracht."

DWZ

Roelof Meertens zette zich vooral in voor sport en in het bijzonder voor de voetbalsport. In 1983 blies hij het in de oorlog ter ziele gegane DWZ nieuw leven in. "Hij maakte van een trapveldje een volwaardig sportveld. Samen met Jan Banus en Henk Apperlo benaderde mijn vader de wethouder van sport, Anne Oldenburger, om de vereniging van de grond te krijgen. Vader zorgde er ook altijd voor dat de BV Veendam de eerste oefenwedstrijd na de zomervakantie tegen DWZ speelde. Maar eigenlijk was er geen sport waar hij zich niet betrokken bij voelde," herinnert Albert Meertens zich. "Er kon geen wedstrijd plaatsvinden of mijn vader zorgde voor de prijzen of was er op een andere manier bij betrokken. Nog steeds sponsort Meertens Meubelen diverse sportevenementen en stellen we prijzen beschikbaar. Mijn zwager Henk is ondertussen voorzitter van DWZ."

Ondersteuning

Een van de organisaties die veel aan Roelof Meertens te danken heeft, is BV Veendam, de huidige SC Veendam. Een woordvoerder van de club: "Roelof is als supporter en sponsor van grote betekenis geweest voor SC Veendam. Vooral in moeilijke tijden kon onze club altijd op zijn hulp en (financiële) ondersteuning rekenen. Zonder de inbreng van Meertens zou SC Veendam zelfs niet hebben bestaan. Hij was een van de ondernemers die de club in jaren '80, toen een faillissement dreigde, overeind hield. Het was Roelof die via externe financiering de komst van een aantal prominente spelers mede mogelijk maakte."

Meertens was ook nauw betrokken was bij het Betaald Voetbal Oost-Groningen (BVOG), waar hij in het bestuur zat met mensen als Otto Faber, Chris van Deursen, Henk Oostland, Gerrit Bakema en zoon Albert. Otto Faber.

Een dienst ter nagedachtenis aan Roelof Meertens werd op 21 december gehouden in de NH-kerk in Ommelanderwijk.