Prachtig!!

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Nieuwsflitsen

 

 

GISTEREN WAS HET OOK AL KERST

Kerstwens vanuit het bestuur                           Bron: www.viboa.nl

 

Gisteren heb ik voor Kerst iets op de site geschreven onder het kopje: “Het is beter een kaars aan te steken dan de duisternis te vervloeken” met daarin het prachtige lied van John Lennon  ‘Imagine’ en vandaag schrijf ik alweer iets voor Kerst op onze Viboa site.  Alweer Kerst??

Ik lees in een krant een advertentie over een auto die in 5,2 seconden naar 100 km/uur optrekt. Een artikel over Zwitserland en Einstein, deeltjes sneller dan het licht! Oh ja  een klein artikeltje over iemand die zijn rijbewijs moest inleveren omdat hij 65 km/uur te snel reed. Bel met nummer…en uw internet snelheid verdubbeld. “Reageer vandaag nog en één van onze medewerkers zal u snel antwoord geven”. Allemaal in diezelfde zaterdagkrant! En vandaag…vandaag is het alweer Kerst en ik heb gisteren net een stukje geschreven op onze Viboa site onder het kopje: “Het is beter een kaars aan te steken dan de duisternis te vervloeken”.

Even wat gas terug nemen is van de oude stempel, ‘Old school’. Stilstaan is niet meer van deze tijd zo lijkt het wel. Agenda’s vol, plannen maken voor morgen en overmorgen en.. is het al weer zo laat? Ik moet nog…! En vandaag?  Vandaag is het alweer Kerst. Voor de één Kerst met een zucht en voor de ander iets om naar uit te zien. U kunt inmiddels weten dat ik tot die tweede groep behoor. Maar of je nu tot die eerste of tot die tweede groep behoort, met de onvermijdelijke  ‘Kerst rituelen’  word je geconfronteerd. Boodschappen, familie, kaartjes, boom, ballen en natuurlijke prachtige wensen en evenzo mooie Kerstliederen. Allemaal hetzelfde als gisteren, want gisteren was het immers Kerst. Met een aantal mensen hadden wij hier eens een gesprek over en iemand zei zoiets als: “Gisteren of vandaag dat maakt niet zoveel uit. Het gaat erom wat je daartussen hebt gedaan en vooral of je je daar bewust van bent geweest”.  Wat heb je tussen gisteren en vandaag gedaan met je wensen en op welke wijze heb jij invulling gegeven aan dat wat je gisteren zong?  Zij gaf ons daarbij het volgende verhaaltje mee:

“Op een dag vroeg een kleine muis aan een wijze egel: “Waar gaat het eigenlijk om? Gaat het erom dat je zoveel mogelijk nootjes verzamelt, zodat je heel veel hebt als je oud bent?  Of dat je zo vaak mogelijk zo ver mogelijk weg gaat, zodat je daarna weer naar huis kunt?  Gaat het erom dat je zoveel mogelijk vrienden maakt, zodat je nooit alleen bent? Dat je zoveel mogelijk leert, zodat je later alles weet?  Of gaat het er misschien om dat je zo weinig mogelijk doet, zodat je niet moe wordt? Nou?” De wijze egel dacht na, en dacht nog wat, en nog wat en zei tenslotte: “Het gaat om aandacht!” “Aandacht?” vroeg de muis. “Voor wat?” “Aandacht voor de nootjes die je verzamelt, aandacht voor de reizen die je maakt, aandacht voor je vrienden, aandacht voor wat je leert, en aandacht voor het nietsdoen” zei de egel.

 

Ik moest aan die wijze egel denken toen ik op die zaterdagochtend achteloos de krant zat te lezen. Aandacht voor aandacht. Juist nu. Juist met Kerst dacht ik. En terwijl ik mijn tweede kop koffie voorzichtig opdronk las ik in diezelfde krant, verscholen in een column in de boekenbijlage, het volgende ‘piepkleine’ stukje:

“…als je denkt dat vrede en geluk ergens anders zijn en je rent er achteraan, zul je nooit aankomen. Alleen wanneer je beseft dat vrede en geluk hier in dit moment beschikbaar zijn, zul je in staat zijn je te ontspannen. In het dagelijks leven is er zoveel te doen en zo weinig tijd. Je voelt je misschien gedwongen de hele tijd te rennen. Stop er gewoon mee!
Raak de diepste grond aan van het huidige ogenblik en je zult ware vrede en vreugde aanraken”. 

Namens het bestuur van onze voetbalvereniging wens ik jullie allemaal hele fijne Kerstdagen toe.

 

Rik Carmio  voorzitter CVV Viboa