De ingooi

op . Geplaatst in Nieuwsflitsen

 Begin jaren 80 staat een jongetje van ongeveer 12 jaar aan een Hardenbergs voetbalveld met de bal in zijn handen. De bal was zojuist uitgegaan en een snelle ingooi was vereist omdat hij uit zijn ooghoeken de uiterst snelle rechtsbuiten van zijn team zag vertrekken.

Begin jaren 80 staat een jongetje van ongeveer 12 jaar aan een Hardenbergs voetbalveld met de bal in zijn handen. De bal was zojuist uitgegaan en een snelle ingooi was vereist omdat hij uit zijn ooghoeken de uiterst snelle rechtsbuiten van zijn team zag vertrekken. 

balpen           Door Jan ten Caat 

De linksback van de tegenpartij was even zijn veters aan het strikken. Als de jongen hem wist te bereiken kon hij zijn ploeggenoot alleen voor de keeper zetten, dus hij moest snel zijn. De rechterspits verdween steeds verder bij hem vandaan. Een aanloop, een oerkreet en een uiterste krachtsinspanning hadden als resultaat dat de missie geslaagd was. Zijn teamgenoot kon rechtstreeks richting doel lopen met de bal aan de voet. Een snerpend fluitsignaal deed echter alles en iedereen even stilstaan. Een man, met een zwarte trainingsjas en een veel te klein sportbroekje, waarvan iedereen de leeftijd rond de 80 schatte, kwam in een klein drafje vanaf de middenstip aangewaggeld. In een plat Twents accent klonk op strenge toon: “Voeten aan de grond, overnieuw gooien!!!” De jongen kreeg de bal opnieuw in zijn handen en was zo vriendelijk een paar seconden te wachten. Het overbruggen van een afstand van 30 meter had zichtbaar en hoorbaar zijn tol geëist bij de man in het zwart. Een blik op de nieuw ontstane situatie leerde echter dat de tegenstander lering had getrokken uit het voorgaande. Bijna alle tegenstanders bevonden zich op minder dan 20 meter van de jongen die moest ingooien. Twijfel alom bij de nummer 8 van de oranjehemden. Iedereen staat gedekt en over deze groep spelers heen gooien is geen haalbare kaart. “Wordt het nog wat jongeman?” De oude man in het zwart had zijn adem teruggevonden en kon weer praten. Teruggooien naar de verdedigers dan maar? Dat mag niet van de trainer. Dat had hij in de vorige training nog gezegd. Altijd vooruit gooien bij een ingooi. Waarom dat precies moest werd niet uitgelegd, maar de trainer zal wel gelijk hebben. Weer een fluitsignaal. Hoe kan dat nou? Denkt de jongen. Ik had nog niet eens ingegooid… “Als jij niet wil ingooien mag de tegenpartij dat doen” klonk een oude stem van dezelfde man in het zwart. De bal wordt uit de handen van de jongen gegrist en via een snel lopende aanval van de tegenpartij kwam een simpel doelpunt. De zeer teleurgestelde jongen loopt naar het midden om de aftrap te nemen. De trainer houdt hem echter middels een ferme ruk aan zijn arm tegen. “Blijf jij maar even aan de kant staan! Je hebt ons zojuist een doelpunt gekost!”

 

Wie heeft de ingooi bedacht, en waarom is hij nog niet afgeschaft? Voeten aan de grond, bal in de nek, op het juiste moment loslaten en dan ook nog de goede richting geven. Lekkere opdracht als je 6 jaar oud bent. En als het fout gaat: Overnieuw! Tenminste.. als de scheids in een goede bui is anders heeft de tegenstander de bal. Op zich nog niet eens een ramp, want 80% van de ingooien bij het jeugdvoetbal komen bij de tegenstander. Dit vanwege het feit dat een bal uit de lucht moeilijker te controleren is. Vooral bij de kleintjes.

 

Wat meer zorgen baart is dat je soms ziet dat er in een wedstrijd 5 minuten achter elkaar wordt ingegooid. Dit omdat het steeds overnieuw moet, of omdat er steeds weer een nieuwe ingooi ontstaat omdat kinderen de bal niet uit de drukte weg krijgen. Er zijn zelfs jeugdtrainers die de ingooi tot het vaste trainingsrepertoire maken. Allemaal op een rijtje en voetjes aan de grond houden! Nee dribbelen en acties maken is niet zo belangrijk. De ingooi moet goed, de bal moet uit de nek gegooid worden.

 

Laat kinderen op hun eigen manier ingooien. Met 1 hand of springend of vanaf de borst, maakt niet uit als de bal maar weer snel in het veld is om te voetballen. Beter is nog om de ingooi af te schaffen. Het hoort niet bij voetbal. Ik zie een volleyballer en een handballer ook niet beginnen met een inschop. Daar doen ze het keurig met de ledematen die voor die sport bedoeld zijn. Ruim baan voor de indribbel. Makkelijker voor jeugdspelers, meer kans om de bal te houden en het spel is sneller aan de gang. Weg met de ingooi!