Warffum winnaar in tegenvallende derby

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Nieuwsflitsen

Een balende Warffum-trainer Marnix Bakker, een zwaar te bespelen veld, twee rode kaarten en een prima fluitende scheidrechter Wuite waren enkele ingrediënten van een verder tegenvallende derby tussen Warffum en Usquert. De thuisploeg won uiteindelijk met 3-0 maar had in de slotfase het geluk aan zijn zijde toen Usquert bepaald pech had in de afwerking.

Een balende Warffum-trainer Marnix Bakker, een zwaar te bespelen veld, twee rode kaarten en een prima fluitende scheidrechter Wuite waren enkele ingrediënten van een verder tegenvallende derby tussen Warffum en Usquert. De thuisploeg won uiteindelijk met 3-0 maar had in de slotfase het geluk aan zijn zijde toen Usquert bepaald pech had in de afwerking.

      vb_Warffum_Usquert_Warffum_11-12-11-4611

     Spelmoment uit de derby tussen Warffum en Usquert. Foto: Ommelander Courant   Ronnie Afman Baflo

Bron: Ommelander Courant                                                      door : Johan Staal

In het seizoen 2008-2009 werd de derby tussen Warffum en Usquert voor de laatste keer gespeeld. Na dat seizoen besloot Usquert richting de reserveklasse af te dalen en bleef Warffum uitkomen in de standaardklasse. Maar dit seizoen was Usquert teruggekeerd in de standaardklasse en stond de wedstrijd Warffum-Usquert weer op het programma. Een beladen duel want niet alleen liggen beide plaatsen hemelsbreed maar een paar kilometers van elkaar vandaan ook de resultaten spraken deze keer een hartig woordje mee. Thuisploeg Warffum is al acht wedstrijden lang ongeslagen en de bezoekers uit Usquert wisten vorige week, door een 5-1 zege op Westerbroek, de eerste drie punten te behalen. Ingrediënten die er voor zorgden dat er wat op het spel stond op Sportpark Westervalge. Warffum-trainer Marnix Bakker verwachtte dan ook een spannend duel waarbij zijn team favoriet zou zijn. ,,We hebben een serie van acht wedstrijden staan waarin we ongeslagen zijn gebleven. We zijn het dan ook aan onze stand verplicht om de drie punten in eigen huis te houden. Het enige waar ik wat bang voor ben is dat het zware veld in het nadeel van ons is omdat een fysiek en verdedigend spelende ploeg als Usquert daar voordeel bij heeft.”

Bakker kon niet beschikken over routinier Klaas de Boer, die andere verplichtingen had, en de pas vader geworden Martijn Woltjer.Trainer Martijn Elzinga verwachtte net als zijn collega Marnix Bakker een lastig duel omdat het veld door de overvloedige regen van de afgelopen week zeer zwaar te bespelen zou zijn.,,Het veld is zwaar en Warffum zal daar iets meer dan wij door in het nadeel zijn denk ik. Zij zullen echter, wat ze ook een beetje aan hun stand verplicht zijn, het heft in handen nemen. Wij hopen na de overwinning op Westerbroek ook vandaag op een stuntje wat natuurlijk geweldig zou zijn.”

Bij Usquert waren Jos van der Molen en Kevin de Jong nog even een vraagteken en trainer Martijn Elzinga moest tijdens de warming up besluiten dat Kevin de Jong niet zou starten. Hij werd in de basis vervangen door Adi Mainassy. 

Snelle voorsprong

Om drie minuten over twee gaf arbiter Wuite uit Heerenveen het startsein van een derby die in de 1e minuut al een vroege goal kreeg. Genrick Wawoe kwam goed door op links en rechtsback Gert- Jan Dijkhuizen was uitstekend mee opgekomen. De goed voorgegeven bal werd door de Warffumer verdediger bij de tweede paal uitstekend binnen getikt zodat de thuisclub de opening kreeg die het graag wilde:1-0

Na deze snelle voorsprong moest het aanwezige publiek tot de 15e minuut wachten tot er weer een grote kans te vermelden was. Warffum-aanvaller Mark Ramirez De Los Santos kwam alleen voor doelman Antoon Koning maar de Usquert-goalie hield het overzicht en redde bekwaam. De thuisploeg behield een duidelijk veldoverwicht wat in de 22e minuut in een 2-0 voorsprong werd omgezet. Joris Bos kwam op zijn eigen helft in balbezit. De jonge verdediger werd op het middenveld geen strobreed in de weg gelegd en besloot vanaf een metertje of dertig maar eens op doel te schieten. De door Bos verzonden bal nam een eigenwijze koers aan en besloot langs de graaiende handen van Usquert-keeper Koning in de rechterbovenhoek te verdwijnen:2-0. Een voorsprong overigens die volledig in overeenstemming was met het spelbeeld in de moeizaam op gang komende derby. Na deze snelle 2-0 voorsprong voor Warffum werd aan de kant van Usquert centrale verdediger Meindert Koning geslachtofferd door trainer Martijn Elzinga en vervangen door Martijn Dijk. Usquert probeerde na de tweede tegentreffer wel wat meer aanvallende acties te ontplooien maar tot echte grote kansen kwam het niet. De wedstrijd kende in het verdere verloop van de eerste helft verder weinig hoogtepunten of het moest al een schot op de lat zijn van Warffum-speler Joey Peerholte. Nadat in de slotfase van de eerste helft Marcel Meuken namens Usquert een gele kaart in ontvangst mocht nemen werd door beide teams even later de nieuwe kleedkamers op Sportpark Westervalge opgezocht.

Grimmiger

Na de rust werd het allemaal wat grimmiger in Warffum en moest arbiter Wuite, die uitstekend floot, wat vaker handelend optreden. Nadat Leudi Stoepman in de 49e minuut de bal na een prima aanval op de lat schoot kreeg Niels van Berkel even later een gele prent gepresenteerd na een overtreding op Genrick Wawoe. De toon van de wedstrijd werd nu gezet want het trio De Los Santos, Wawoe en Stoepman liet zien over een kort lontje te beschikken. In de 60e minuut sloegen de stoppen door bij Genrick Wawoe die een slaande en schoppende beweging tegen Jos van der Molen maakte. Arbiter Wuite gaf de enige juiste kaart die mogelijk was en Wawoe kon met rood vertrekken. De wedstrijd bleef onvriendelijk en acht minuten later kon ook de notoire kaartenpakker Niels van Berkel met rood vertrekken. Van Berkel maakte werkelijk een schandalige overtreding op Leudi Stoepman en de rode kaart was meer dan terecht.

Brandhaarden

Zo werd de derby vervolgd met tien tegen tien en nam Warffum-trainer Marnix Bakker een juiste beslissing door zijn andere twee brandhaarden, Stoepman en De Los Santos, uit het veld te halen. Als vervangers kwamen Barteld Klinkhamer en Yoeri Kamminga binnen de lijnen. De rust keerde nu weer een beetje terug in het veld en ook Usquert liet opeens zien dat de ploeg voetballend wel wat in zijn mars had. Steeds vaker werd het doel van Rodney Ritsema opgezocht en een treffer van de bezoekers was niet onmogelijk geweest in deze fase. Warffum bleef echter ook jagen op een derde treffer zodat de wedstrijd met nog twintig te spelen een beetje aantrekkelijker werd voor de toeschouwers. Nadat Joey Peerholte in de 75e minuut vervangen was door Timon van der Helm kwam Warffum op een 3-0 voorsprong. Van der Helm speelde in de 78e minuut de op de rechtervleugel vrijstaande Yoeri Kamminga aan. De invaller gaf een uitstekende voorzet op Barteld Klinkhamer die van dichtbij doelman Antoon Koning wist te passeren:3-0

Ook na deze tegentreffer bleef Usquert moedig proberen om de stand een dragelijker aanzien te geven waarbij Marcel Meuken tot twee keer toe in een kansrijke positie kwam. De aanvaller had echter weinig geluk of vond een goed keepende Rodney Ritsema op zijn weg zodat de teller voor de bezoekers op nul bleef staan. Ook Warffum wist in de slotfase geen van de kleine kansjes meer te benutten zodat de tegenvallende derby in een 3-0 zege voor de thuisclub eindigde. Een overwinning waar Marnix Bakker een dubbel gevoel bij had door de rode kaart van Genrick Wawoe. ,,Ik baal enorm van de rode kaart van Wawoe. Je waarschuwt nog zo dat hij niet op provocaties in moet gaan en dan gebeurt het toch. In de eerste helft werd er goed gespeeld en is er niets aan de hand en in de tweede helft is het opeens raak. Daar snap ik helemaal niets van en ben daar ook zeer teleurgesteld over.”

 Warffum-Usquert: 3-0(2-0) 1. Dijkhuizen 1-0, 22. Bos 2-0, 78. Klinkhamer 3-0.

 Scheidsrechter: R. Wuiter (Heerenveen)

 Gele kaarten: Meuken, Kavanagh, van Berkel(allen Usquert) Rode kaarten: Wawoe(Warffum), van Berkel( Usquert

Warffum: Ritsema; Dijkhuizen, Bosma, Dijksterhuis, Bos; Klaassen, Peerholte(75. van der Helm), Korthuis; Ramirez De Los Santos(70. Kamminga), Wawoe, Stoepman(70. Klinkhamer).

Usquert: Antoon Koning; Uilhoorn, van Berkel, Meindert Koning(23. Martijn Dijk, 67. Kevin de Jong), Jos van der Molen; van Sloten, Brink, Kavanagh, de Boer; Marinassy, Meuken.