ZEC leidt geflatteerd verlies tegen Pelikaan S

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Nieuwsflitsen

ZEC verloor in Oostwold met 6-0 van middenmoter Pelikaan S. De wedstrijd werd op kunstgras gespeeld waardoor ZEC duidelijk in het nadeel was. Dit zorgde dan ook voor een ruime, maar geflatteerde, nederlaag in een wedstrijd waarbij de gevoelstemperatuur voor de toeschouwers op een gegeven moment ver onder het vriespunt lag.

ZEC verloor in Oostwold met 6-0 van middenmoter Pelikaan S. De wedstrijd werd op kunstgras gespeeld waardoor ZEC duidelijk in het nadeel was. Dit zorgde dan ook voor een ruime, maar geflatteerde, nederlaag in een wedstrijd waarbij de gevoelstemperatuur voor de toeschouwers op een gegeven moment ver onder het vriespunt lag.

       PelikaanS                                                                              ZEC1

 

Een van de wedstrijden die zaterdag, ondanks de vele regen wat er gevallen was, wel doorging was het duel Pelikaan S- ZEC. De wedstrijd werd in Oostwold op kunstgras afgewerkt en de aan het eind van het seizoen bij ZEC vertrekkende Wout Kluin had geprobeerd om zijn team zo goed mogelijk te preparen op de veldomstandigheden. ,,Ik heb bij Noordpool nog gevraagd of we daar deze week op het kunstgras konden trainen om op die manier een beetje aan de omstandigheden te wennen maar helaas was er in Uithuizen geen ruimte.”

ZEC had echter wel vertrouwen geput uit het duel van vorige week tegen ’t Zandt dat met 4-0 gewonnen werd. Daar kwam nog eens bij dat bij tegenstander Pelikaan S trainer Bert Nout was opgestapt. Dit zorgde uiteraard voor enige onrust bij de thuisclub waar de gasten uit Zandeweer van hoopten te profiteren. Dat moest echter gebeuren zonder de geblesseerde Rein van Kleef en Michel Timans die het niet aandurfde om op kunstgras te spelen.

Op het ongewone tijdstip van drie uur floot scheidsrechter Klaas Sjoerdsma uit Leeuwarden voor het begin van de wedstrijd die voor een handjevol toeschouwers maar matig op gang kwam. Een paar kansjes voor beide teams en een ZEC wat duidelijk niet onderdeed voor de thuisclub was het beeld van de eerste dertig minuten. De bezoekers probeerden hun spits, Robert Bakker, steeds in stelling te brengen maar de verdediging van Pelikaan S had het achterin goed onder controle. Dit gold echter in defensief opzicht ook voor ZEC dat verder het geluk had dat Pelikaan S-aanvaller Jos Bulten te zelfzuchtig speelde en steeds voor eigen roem ging. Zo ging het spel in het eerste half uur heen en weer en zag het er niet naar uit dat er snel gescoord zou worden op het, qua gevoelstemperatuur, snel afkoelende sportcomplex in Oostwold. In de 31e minuut viel dan toch de eerste treffer voor de thuisploeg. Jos Bulten begon eindelijk te begrijpen dat het voetballen bedoeld is om ook je medespelers in het spel te betrekken. Bulten zag namelijk dat Noël Kailola goed vrijliep en speelde zijn teamgenoot uitstekend aan. De technisch vaardige Kailola liet vervolgens doelman Ferdi Wit kansloos en zette Pelikaan S op een 1-0 voorsprong.

Na deze tegentreffer bleef ZEC uitstekend tegengas geven tegen een technisch iets vaardiger thuisploeg. Er kwamen, via Robert Bakker en Marcel Wit, enkele kansen op een tegentreffer maar doelman Ronald Renkema toonde zich een betrouwbare doelman aan de kant van de gastheren. Vijf minuten na de 1-0 kreeg ZEC echter een nieuwe tegenslag te verwerken. Jos Bulten kreeg op ruim twintig meter van het ZEC-doel de bal goed aangespeeld door centrale verdediger Ruben Flooren. De aanvaller speelde zich goed vrij en schoot de bal vanaf de rand van het strafschopgebied achter een kansloze Ferdi Wit: 2-0. Deze stand bleef gehandhaafd tot het rustsignaal van de goed fluitende scheidsrechter Sjoerdsma.

Wissels

Na de thee kwamen gek genoeg de twee doelpuntenmakers aan de kant van Pelikaan S, Noel Kailola en Jos Bulten, niet terug in het veld. Zij werden vervangen door Mortaza Akbari en Nabor Steen. ZEC-trainer Wout Kluin besloot dezelfde elf spelers ook aan het begin van de tweede helft het vertrouwen te geven. Een keuze die zeker te rechtvaardigen was want ZEC deed in het eerste part zeker niet onder voor de gastheren.

Helaas kwamen de Zandeweersters in de 50e minuut op een 3-0 achterstand door een treffer van John Veldsma. De middenvelder kreeg teveel ruimte van de ZEC-defensie waardoor Ferdi Wit even later een kansloze doelman was op het schot van Veldsma. Zeven minuten later was de wedstrijd definitief gespeeld toen scheidsrechter Sjoerdsma de bal, na een overtreding in het strafschopgebied van Arjan Wieringa, op de stip legde. Vanaf de zijkant zag het er naar uit dat de arbiter uit Leeuwarden snel was met het nemen van deze beslissing. Maar na afloop gaven de ZEC-spelers zelf aan dat het een juiste beslissing was geweest van Sjoerdsma. Hierdoor mocht Mahdad Al Djejab de strafschop achter doelman Ferdi Wit proberen te schieten wat de technisch begaafde voetballer feilloos lukte. Na deze vierde treffer was het duel in Oostwold duidelijk gespeeld en werd door beide teams veelvuldig gewisseld. Dit kwam de kwaliteit van de wedstrijd niet ten goede en ook de temperatuur daalde gevoelsmatig duidelijk onder het vriespunt. Pelikaan S behield uiteraard volledig de regie over het duel al probeerde ZEC, via afstandschoten van Robert Bakker en Arjen Knol, wel om de spreekwoordelijke eretreffer te realiseren. Een treffer die de ploeg ook zeker verdiende want de bezoekers bleven proberen om met combinatievoetbal de verdedigende linies te verlaten. In de slotfase van het duel moesten de mannen van trainer Wout Kluin echter nog twee tegentreffers incasseren. In de 85e minuut moest doelman Ferdi Wit het antwoord schuldig blijven op een enorme pegel van rechtervleugelverdediger Mark Jansen. Twee minuten later wees onpartijdige Sjoerdsma weer na de beruchte stip na een overtreding in het strafschopgebied van ZEC. Ook nu plaatste Mahdad Al Djejab zich achter de bal en even later was de goed keepende Ferdi Wit voor de zesde keer deze middag kansloos. Zo liep ZEC tegen een 6-0 nederlaag aan die gezien het spelbeeld zeker geflatteerd genoemd mocht worden.

Geflatteerd

Dezelfde mening was ook Wout Kluin toegedaan al plaatste de oefenmeester van ZEC er wel een kanttekening bij. ,,De uitslag was iets geflatteerd naar mijn mening. Ik vond wel dat wij wat feller hadden moeten en kunnen spelen. We toonden teveel ontzag voor de tegenstander en het kunstgrasveld. Dat was niet nodig geweest in mijn beleving en was de uitslag zeker niet zo hoog uitgevallen.”

Pelikaan S- ZEC: 6-0( 2-0)

31. Kailola 1-0, 36. Bulten 2-0, 50. Veldsma 3-0, 57. Al Djejab 4-0(Str.), 85. Jansen 5-0, 87. Al Djejab 6-0 (Str.)

Scheidsrechter: K Sjoerdsma( Leeuwarden)

Pelikaan S: Renkema; Jansen, Flooren(58. Wobbes), Stolwijk, Krijnen; Veldsma, Oosterhof, van Putten; Bulten(46.Steen), Kailola(46.Akbari), Al Djejab.

ZEC: Ferdi Wit; Wieringa, Knol, Koolhof, Luke Werkman; Buitenwerf(62. Jan Wieringa), Luth(72. Noeken), Weijermars, Boelema; Marcel Wit( 80. Dennis Werkman), Bakker