De 'Poten" moeten van het bureau af!

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Nieuwsflitsen

De wedstrijd tussen de meisjes B1 van Ens en Meppel is zaterdag door de scheidsrechter gestaakt. 

Dat gebeurde na een opstootje, waarbij Ens-speelster Romy de Steur hardhandig bij de nek zou zijn gegrepen door de leider/grensrechter van Meppel. ‘Je hebt als leider een voorbeeldfunctie en moet met je handen van spelers afblijven’, meldt SV Ens op haar website.

De wedstrijd tussen de meisjes B1 van Ens en Meppel is zaterdag door de scheidsrechter gestaakt. 

Dat gebeurde na een opstootje, waarbij Ens-speelster Romy de Steur hardhandig bij de nek zou zijn gegrepen door de leider/grensrechter van Meppel. ‘Je hebt als leider een voorbeeldfunctie en moet met je handen van spelers afblijven’, meldt SV Ens op haar website.

 

johanfoto

 

Bovenstaand berichtje las ik op www.tweenul.nl en dan denk je direct dat de wereld gek aan het worden is. Een meisjeswedstrijd gestaakt omdat een grensrechter/leider even dacht hij voor eigen rechter moest optreden. Je wordt er toch niet goed van dat dit soort excessen hand over hand toenemen. Dat kan er voor zorgen dat kinderen straks denken van, laat dat voetballen maar zitten. Ik heb geen zin in een sport waar vaders elkaar naar het leven staan of een wedstrijd waarin er een of andere rare leider/grensrechter voorbij komt vliegen. Een schone taak is hier weer weggelegd voor de grootste sportbond die ons land kent, de KNVB. Maar dat is ook een fenomeen want mag de amateurvoetbalwereld nog wel wat van de KNVB verwachten. Je mag hopen van wel maar dat is ook echt alles alles want bij de bond zijn ze kanjers in het schrijven van declaraties, met opperbobo Beng Korthals voorop, maar meedenken met de amateurs, ho maar. Het weekend van 10 en 11 december was daar weer een prachtig voorbeeld van. De gehele week werden we getrakteerd op veel regen en wind. Zelfs een pasgeboren baby had in de gaten dat het voetballen in het weekend weleens een lastig verhaal zou kunnen worden. Dan praat ik even niet over de eerste elftallen maar vooral over de jeugd. Die wisten bijna zeker dat hun duels werden afgelast en prepareerden zich al voor andere activiteiten. Dit gold ook voor leiders/trainers/kantinepersoneel enz. De verwachting was bij de al jarenlang op een voetbalveld rondlopende deskundigen dat het een algehele afgelasting zou worden. Maar de almachtige besliste anders, hij liet het aan de consuls over. Lekker is dat iets wat jezelf kan bedenken en uitvoeren laat je aan anderen over. Een regelrechte schande want je laat jeugdspelertjes van rond de zes jaar niet voetballen onder omstandigheden zoals op zaterdag 10 december. Dan "flikker" je het gehele zaterdagprogramma wat de jeugd betreft eruit. Nee, de almachtige besliste anders en zijn, slaven” moesten hem volgen. Ik heb velen gesproken dat weekend en steeds was de strekking hetzelfde: ‘Zijn ze bij de KNVB helemaal gek geworden.”

Een opmerking die ik hoorde vond was een geweldige want de persoon in kwestie vond dat de Bobo’s en kleine Bobootjes eens hun’ poten” van het bureau moesten halen en een keer moesten gaan nadenken. Een waarheid als een koe maar nu komt het mooiste van het verhaal. Je denkt dat de KNVB zijn lesje wel geleerd heeft maar dat is niet waar. De almachtige heeft namelijk besloten om de afgelaste duels naar 17 december door te schuiven. Dank denk ik persoonlijk, kijk even naar de weersvooruitzichten. We krijgen nog geen vorst in Nederland de komende dagen. Dat betekent volgens de helaas al overleden Jan Pelleboer dat regenfronten en depressies ons land gemakkelijk kunnen bereiken. Dat betekent dat de velden alleen maar natter worden. Dan is in mijn beleving 1+1= 2 en zal precies hetzelfde ritueel zich gaan herhalen. Maar de reden snap ik wel, het EK komt eraan! Het amateurvoetbal moet voor het EK gereed zijn. Dat is, krijg ik wel eens idee, bijna het enige wat telt binnen de gelederen van de almachtige die al aardig dezelfde streken krijgt als de FIFA met aan het hoofd Sepp, steekpenning” Blatter. Schijt aan de wereld en jezelf verrijken aan het voetbal. KNVB-medewerkers denk nou eens mee en lees de voetbalsites. Overal worden vanaf zaterdag grote zaalvoetbaltoernooien voor de jeugd georganiseerd. Grote toernooien waar duizenden voetballers en voetbalsters aan deelnemen. En dan plannen jullie ‘gewoon” een inhaalronde voor de jeugd. Schandalige actie vind ik dat omdat ik denk dat jullie geen notie hebben wat er komt kijken voor het organiseren van een groot toernooi. Eigenlijk maak ik mij een beetje kwaad om dit soort acties. De KNVB is er voor de clubs wordt er gezegd. Steeds vaker hoor ik andere geluiden en dat is niet goed. De almachtige moet dus aan zijn imago werken denk ik dan. Daar kunnen ze mooi vrijdag 16 december mee beginnen door in ieder geval het jeugdprogramma eruit te gooien. Maar wordt wakker KNVB want bij je achterban, het amateurvoetbal, is jouw populariteit tanende door de berichtgeving rond de declaraties. Het kan toch niet zo zijn dat het amateurvoetbal er voor moet zorgen dat een Beng Korthals en zijn complete boerenfamilie als een koning gefêteerd wordt in Zuid-Afrika en ook in Nederland declaraties schrijft, dit valt allemaal te lezen in de VI, waar je misselijk van wordt. In een tijd dat het iets minder gaat met Nederland (prachtig citaat van Kloosterburen-trainer Willem Pettinga) moet dat niet kunnen. Daarom een raad almachtige, trap die dure ‘opvreters” eruit en keer terug naar je basis, het amateurvoetbal. Denk mee met de clubs en haar leden die er voor zorgen dat jullie beleg op je brood hebben. Je ‘poten” van het bureau af en meedenken is het advies dat ik jullie wil geven want in december horen jeugdige voetballertjes en voetbalsters niet meer buiten maar in een zaal te voetballen!