Een wedstrijdverslag maar wel een beetje anders

op . Geplaatst in Nieuwsflitsen

Bij het ‘surfen” over de diverse voetbal gerelateerde sites kom je vaak wedstrijdverslagen tegen. Doelpuntenmakers, prachtige acties, blunders en andere belangrijke zaken worden genoemd. Maar ook kom je weleens verslagen tegen die verder gaan. Die andere zaken rond het voetballen beschrijven. Zo eentje vond ik op www.voetbalnederland.nl en was geschreven rond de wedstrijd VHK- The Knickerbockers die ik de bezoekers van www.puurvoetbalonline.nl niet wil onthouden.

Bij het ‘surfen” over de diverse voetbal gerelateerde sites kom je vaak wedstrijdverslagen tegen. Doelpuntenmakers, prachtige acties, blunders en andere belangrijke zaken worden genoemd. Maar ook kom je weleens verslagen tegen die verder gaan. Die andere zaken rond het voetballen beschrijven. Zo eentje vond ik op www.voetbalnederland.nl en was geschreven rond de wedstrijd VHK- The Knickerbockers die ik de bezoekers van www.puurvoetbalonline.nl niet wil onthouden. Trouwens,maar dit even terzijde, het werd 4-3 voor de The Knickerbockers.

 TKB

Schrijven over voetbal zou het leukste moeten zijn wat er is. Immers, je schrijft over iets wat de meeste voetballers het leukst vinden en het liefst doen. Namelijk; Voetballen. Die liefde voor voetbal, ik verbaas me er steeds vaker over. Wat maakt ons zo dat wij minimaal drie keer in de week de eeuwenoude ‘klossen’ weer uit de kast halen? Onszelf helemaal gek kunnen maken bij een foute pass of actie? En dit zelfs allemaal op een veld waar twee van de drie keer niet eens echt gras op ligt!
Ik zou het niet weten. Nouja, Misschien dan toch!? Er werd net al even kort op in gegaan maar ‘liefde’ is het woord waar ik naar zoek. Wat is liefde eigenlijk? Van Dale zegt er het volgende over:
lief·de de; v -s, -n 1 warme genegenheid: tussen die twee was het ~ op het eerste gezicht; (de) ~ bedrijven seks hebben 2 oprechte en warme belangstelling; het prijs stellen op: ~ voor de kunst 3 voorwerp van liefde: zijn eerste ~

Ik ga er van uit dat iedereen deze definitie van liefde begrijpt. Wel wil ik verder gaan op de woorden ‘liefde bedrijven’ maar dat is niet relevant voor dit stuk tekst. Bijgezegd moet worden dat men een onderscheid dient te maken tussen liefde en verliefdheid, dat zich laat beschrijven als een tijdelijke chemische reactie in de hersenen.
Beide fenomenen zijn wetenschappelijk verklaard, hoewel vanuit bijvoorbeeld de systeemwetenschap het terugbrengen van verliefdheid tot 'chemische reactie' te sterk reductionistisch is. Het zijn immers niet de chemische reacties zélf die de zeer invloedrijke interactie tussen twee verliefde mensen teweegbrengen; tussen chemie en geslachtsgemeenschap zit een hele keten van (al dan niet cultureel bepaald) gedrag, die nog niet volledig verklaard is. Maar dit geheel terzijde.

Liefde, mooi man. Wat een woord. Liefde, zeg nog eens?! Liefde. Liefde voor elkaar, daar gaat het om. Liefde voor het spel. Vaak merk ik aan mensen dat ze vergeten waar het eigenlijk om draait bij voetbal, dat was toch lol maken? Oh ja! Lol, lachen met elkaar. Heerlijk! Wat is er nu mooier dan thuis te spelen bij The Knickerbockers en te genieten van de half lamgeslagen bende voor het flop? Of de tegenstander die met een bus naar TKBello afreist en tijdens het bestellen van een koffie of broodje kaas een plens bier over zich heen krijgt? Het moet toch allemaal niet gekker worden hoor je ze denken. Fantastisch ook, de zwarte kunstgras ballen als reserve wedstrijdbal. Moet ik nog doorgaan? Ik denk het niet. Laat ze maar komen!

Het mooiste moment is misschien wel de zaterdag morgen waarop je je tas inpakt en denkt: het zou wel weer eens zo’n dag kunnen worden. Een dag waarin alles zit. Waar je de hele week naar uit kunt kijken. Waarin je je vrienden ziet, voor de wedstrijd, tijdens de wedstrijd, en niet te vergeten na de wedstrijd. Waarin je na het laatste fluitsignaal gezellig met je team (en tegenstander) kunt drinken op een welgeslaagde dag en proosten op wat er die avond nog komen gaat. Juist, zaterdag is en blijft de mooiste dag van de week.