de Pelikanen moeizaam langs de Fivel

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Nieuwsflitsen

pelikanen_17812a                                           Bron: www.tweenul.nl

De Pelikanen heeft een moeizame 0-1 overwinning op De Fivel behaald. Beide ploegen werkten hard, maar kwamen nauwelijks aan fatsoenlijke aanvallen toe. Het doelpunt van aanvoerder en libero Jan Vriemoedt was in de 65e minuut het absolute hoogtepunt van de wedstrijd. Daarna kreeg De Pelikanen legio kansen om het duel te beslissen, maar dat lukte niet en daarom bleef het tot en met laatste fluitsignaal van de goed leidende Fokkens zeer spannend. Maar liefst 11 minuten blessuretijd voegde de leidsman aan het treffen in Zeerijp toe. De Fivel is door dit resultaat op een degradatieplaats beland.

De Pelikanen begon zonder de geblesseerde spits Joshua Rebel en linkermiddenvelder Danny Schudde. De laatste zat wel weer op de bank. Jermaine Bos maakte zijn debuut in de basis in de competitie voor de Damsters en hij maakte aanvoerder Marko van der Ploeg van de thuisclub onzichtbaar. Bij de Fivel ontbrak centrumspits Jacob Havinga, hij moest eerst aardappels rooien en kwam in de pauze zijn ploeg versterken. Beide ploegen speelden onder een fraai najaarszonnetje veel de lange bal. De Fivel omdat het koos de fantastische trap van doelman Ruud Kuizenga als wapen te gebruiken en De Pelikanen omdat het er voetballend niet uit kwam. Daardoor werd het een duel met veel kopduels, balverlies, strijd en helaas weinig oogstrelende combinaties. De eerste kans was voor de gasten. Na een prima actie van Danny Kremer schoot Thijs Zuidema te zacht in en Kuizenga kon het balletje zo oprapen. Even later moest Rody Bos ingrijpen na een corner van de Fivel en deed dat in twee keer. Na een kwartier was Zuidema wederom dreigend, maar na de pass van Kremer ging zijn schot naast. De Fivel was vooral gevaarlijk na ingooien en hoekschoppen en rond de 20e minuut leverde een scrimmage voor het Peli – doel niets op. Danny Kremer zag zijn kansrijke schot een minuut later gestopt. Een vloeiende tegenaanval in de 27e minuut leverde uiteindelijk een kopbal van Niels Breedijk op, na de voorzet van Ruben Kuiper. Op slag van rust waren beide teams nog een keer gevaarlijk. Eerst schoot Richard van Kaam over na voorbereidend werk van Jermaine Bos en aan de andere kant scoorde Stefan Groenwold zowaar. Op advies van de assistent keurde Fokkens de treffer af en dat leek geheel terecht. Bij De Fivel bracht Jeroen Korpershoek Havinga, die de landbouwmachines had gelaten voor wat ze waren. Groenwold mocht douchen en daar zal rechtsachter Nick Veentjer niet rouwig om geweest zijn, want hij had in het eerste bedrijf zijn handen meer dan vol aan ‘Stevie Wonder’. Veentjer kwam na de thee ook aanmerkelijk beter uit de verf. Thijs Zuidema liep nog tegen een gele kaart aan, omdat hij (overigens geheel terecht) een ingooi claimde door de bal ( geheel onterecht)uit de handen van een Fiveliaan te tikken.

Tweede helft

Het eerste gevaar van betekenis na de theepauze kwam van De Fivel, maar Rody Bos snelde met zijn 16- meter conditie attent z’n doel uit en transporteerde de bal richting Loppersum. In de 55e minuut een knappe Peli- aanval. Zuidema bracht de bal bij Van Kaam, maar een treffer leverde het niet op. Even later vuurde Nick Veentjer net over en dacht Havinga via een slecht uitgevoerde schwalbe Jan Willem Nielsen een kaart en een penalty aan te kunnen smeren, maar daar trapte de arbiter uit Borger niet in. Het hoogtepunt van de wedstrijd was de enige treffer. In de 64e minuut werd Danny Kremer in zijn rush aangetikt en nadat Fokkens zag dat het voordeel voor Kremer niets opleverde besloot hij alsnog een vrije trap te geven. Vriemoedt zwiepte de bal van de zijkant fraai in de bovenhoek: 0-1. En daarmee was alle moeite om een vervanger voor de storingsklus ( de captain werd om 2 uur nog gebeld) niet voor niets geweest. Het duel werd grimmiger, Niels Dijkstra kreeg het aan de stok met Van der Veen en Fokkens moest handelend optreden. Jermaine Bos en Ruben Kuiper kregen geel en in dat opzicht kwam de thuisclub een paar keer aardig weg. De Fivel nam veel risico in hun poging de achterstand te neutraliseren. Echte kansen leverde dat nauwelijks op. Wel enkele hachelijke situaties. De Pelikanen kreeg in de tegenaanval meer ruimte en de ene na de andere fraaie kans werd om zeep geholpen. In de 74e minuut kwam Niels Breedijk moederziel alleen op doelman Kuizinga af , die als een angstig hertje in de geweerloop van een groep jagers keek. Thijs Zuidema liep ook nog mee. Het leverde echter geen treffer op voor de gasten doordat Breedijk tegen de goalie opschoot. Erik Plat kwam in de ploeg voor Richard van Kaam en even later bracht trainer Kees Bouma Steven Venema voor de lichtgeblesseerde Zuidema. In de slotfase moest ook Ruben Kuiper gekwetst van de iets te lange grasmat. Danny Schudde verving hem. De kansen waren allemaal voor de Peli’s. Een kopbal van Jermaine Bos over na een hoekschop van Niels Dijkstra, Danny Kremer naast na een pass van diezelfde Dijkstra en in de 88e minuut strandde diezelfde Kremer op de prima keepende Kuizinga. Ook Steven Venema had zijn debuut in de 4e klasse C op kunnen luisteren met een doelpunt, maar hij kreeg de voorzet van Kremer niet langs Kuizenga, de rebound evenmin. Het duurde lang eer de scheidrechter er een einde aan maakte, zelfs Kuizinga verliet zijn doel en toog mee ten aanval, maar het bleef 0-1. Een compliment voor de piepjonge Peli – ploeg, niet voor het vertoonde spel, maar voor de vechtlust, daar viel niets op aan te merken. Volgende week wacht Poolster in Spijk en de duels tussen beide ploegen zijn altijd spannend en beladen.