In Memoriam: oud-scheidsrechter Harm Frikken

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Nieuwsflitsen

Zaterdag 10 september overleed oud-scheidsrechter Harm Frikken op 75 jarige leeftijd.

Zaterdag 10 september overleed oud-scheidsrechter Harm Frikken op 75 jarige leeftijd.1299572396N2011___jaarvergadering_8_maart_046

 Harm Frikken ( achterste rij tweede van rechts) tijdens de jaarvergadering van de COVS samen met de andere jubilarissen

Tijdens de jaarvergadering op acht maart 2011 werd hij nog gehuldigd in verband met zijn veertig jarig lidmaatschap van de COVS. Harm was, zo begreep ik uit de mail van secretaris Marcel Bellinga, nog steeds een trouw lid van de COVS waar hij in zijn actieve periode een regelmatige bezoeker van de centrale trainingen was. Naast de trainingen was Harm Frikken ook een graag geziene deelnemer van de voetbaltoernooien die de COVS organiseerde. Ook in de technische commissie speelde hij in het verleden een actieve rol wat ik mij bij Harm Frikken heel goed kon voorstellen.

Want toen ik de mail van Marcel las gingen mijn gedachten terug naar ongeveer veertig jaar geleden. Jaren waarin wij als jeugdige voetballers van de voetbalvereniging Eenrum jaarlijks naar de KNVB-voetbalkampen in Hoek van Holland gingen. Tijdens een van de kampen hadden wij het geluk dat Harm Frikken uit Groningen een van de stafleden was in de week dat wij te gast waren in Hoek van Holland. De in de stad Groningen wonende Harm Frikken was mateloos populair bij de jonge voetballers die in het kamp aanwezig waren. Voor iedereen had hij een goed woord en met een grap en grol en een aai over de bol loste ’meneer Frikken’ zoals als wij hem noemden de probleempjes die er soms waren op.

De stafleden zorgden er toen al voor dat we een mooi programma voorgeschoteld kregen waar onder andere het vriendschappelijk duel ADO tegen West Ham United toe behoorde. Een wedstrijd die bij ons voor de nodige spanning zorgde want een enkeling van ons was weleens in het Oosterpark-stadion geweest maar meer ook niet. Met alle teams naar het Zuiderpark en waarbij wij het geluk hadden dat‘Meneer Frikken’ bij ons in de bus zat. Wat een feest werd dat want de bus barstte bijna uit zijn voegen van het gezang dat door Harm Frikken steeds weer werd ingezet. Op de terugreis van hetzelfde laken een pak en tot verhoging van de feestvreugde kregen we ook nog eens te horen dat ‘meneer Frikken’ samen met ons terug zou reizen naar Groningen.

Alvorens we teruggingen richting Groningen stelde ‘meneer' Frikken’ voor dat we hem Harm zouden noemen, want zo vond hij, we waren nu Groningers onder elkaar. De terugreis, ik herinner het mij nog als de dag van gisteren, was een feest waar nog lang over gesproken werd in Eenrum. Liedjes zingend en mooie grappen vertellend zorgde Harm ervoor dat hij toen we op de Hoogte aankwamen, waar hij toen woonde, onder een staande ovatie de bus verliet.

Ik kwam hem nog weleens tegen ergens op een voetbalveld maar de laatste jaren ook in het UMCG. Dan maakte ik nog graag een praatje met hem hoewel het praten de oud-arbiter de laatste jaren wat moeilijker afging. Natuurlijk kwam Hoek van Holland tersprake waar ik me iets meer van herinnerde dan, meneer Frikken’. Natuurlijk had ik Harm mogen zeggen maar als ik hem trof ik in het UMCG kon ik dat niet. Ik kon dat niet omdat Harm Frikken in mijn ogen een ‘grote meneer; in het amateurvoetbal was en een grote meneer noem je niet bij zijn voornaam. Daarom zeg ik dan ook: Beste meneer Frikken bedankt voor een prachtige week in Hoek van Holland waar ik veertig jaar later mede dankzij u nog steeds met veel plezier op terugkijk.