De voorbereiding: Behelpen of valt het mee

op . Geplaatst in Nieuwsflitsen

voetbal3

Geheel volgens traditie zijn de meeste amateurclubs inmiddels begonnen aan de voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen. Het is immers augustus. Het is echter ook nog volop vakantietijd. Behelpen? Of valt het mee? Een rondje langs de velden in de Kanaalstreek.

Door Arie Weits

Nieuw Buinen begon maandag met de eerste training onder leiding van Jan Korte. ,,Ik ben bewust pas afgelopen maandag begonnen zodat iedereen de kans had om op vakantie te gaan", legt Korte uit. ,,Nu blijven er nog vier weken voorbereiding over, waar je normaal zes weken neemt. Die twee weken trek ik door in de competitie. Als trainer ben je geneigd om die twee weken in te halen door meer en harder te trainen, maar dat moet je dus juist niet doen."

,,Deze week beginnen we met drie trainingen en een wedstrijd, dus echt niet iedere dag. Ik houd de arbeid–rust verhouding goed in de gaten. Ik weet nog hoe we in mijn tijd afgebeuld werden. Alleen maar lopen zonder dat je een bal zag. Dat is er niet meer bij. Ik zal inderdaad wat sneller keuzes moeten maken uit de jongens die ik beschikbaar heb. We hebben veel nieuwelingen en daar moeten we een team van zien te maken."

Valthermond kwam donderdag voor het eerst op het trainingsveld. Trainer Rick Slor was aangenaam verrast. ,,Ik moet zeggen dat de jongens er goed op staan. Dat valt mij beslist niet tegen. Ik bouw de voorbereiding rustig op met veel duurwerk met bal in de eerste week. Dat wordt de tweede week uitgebreid. De piek komt in de derde week te liggen. Die week sluiten wij ook af met het trainingskamp in Dörpen. Jongens over de kling jagen heeft geen zin. Dan krijg je alleen maar blessures. Wij trainen nu nog gezamenlijk met de eerste en tweede selectie. Volgende week zal er meer een splitsing in de groep komen."

Slor is een trainer die van lange sessies houdt. ,,Ik train vrij lang. Regelmatig staan we twee uur op het veld. Als ze dat vol kunnen houden, dan kunnen ze ook een wedstrijd tot het einde toe gaan."

Onstwedder Boys trainde gisteren (dinsdag) voor het eerst. ,,Het is roeien met de riemen die je hebt", is Rik Udema, voor het tweede seizoen aan het bewind bij de Boys, realistisch. ,,Op zich valt het nog wel mee met de afwezigen. Jongens die later terugkomen van vakantie zullen de wedstrijden eerst overslaan. Zij trainen dan met de B-selectie. Ik heb natuurlijk al een goed beeld van de groep. Als je nieuw bent, of veel nieuwe spelers hebt, wordt het allemaal wat lastiger. Ook de wedstrijden gebruik ik om minuten te maken en fit te worden. Ze hoeven van mij dan niet voluit."

Chiel Boeser van Alteveer kent geen problemen. ,,Het gaat super met de voorbereiding", vindt hij. ,,De jongens hebben allemaal hun vakantie aangepast zodat ik nu een complete groep heb. Ze hebben allemaal heel veel zin in de vierde klasse. Wij zijn 31 juli begonnen met een training bij Wedderbergen. Ik stond versteld van de conditie die de jongens hadden. Die eerste dag zat er wel wat loopwerk in. Dat hebben we afgesloten met beachvolleybal. Verder doe ik alles met bal. Van alleen maar lopen worden de jongens niet beter. Ik doe heel veel in wedstrijdvormen. Daardoor wordt ook de concentratie van de jongens beter."

Musselkanaal zit inmiddels ook al in de derde week. Wilbert Arends vind zo'n korte voorbereiding maar niks. ,,Ik zit nog met veel spelers die op vakantie gaan. Het gesukkel gaat maar door. Misschien moet de KNVB gewoon later met de competitie beginnen. Het spelen van bekervoetbal heeft nu geen enkele zin. Wij zijn expres zo vroeg begonnen, want toen was de groep redelijk compleet. Die eerste week bestond uit gewenningstraining. Het terugbrengen van het balgevoel. Ook zat daar een ouderwetse duurloop in. De tweede week hebben we veel duurwerk met bal gedaan. Positiespel, pass en trap oefeningen enzovoort. Ook ontkom je niet aan het nodige loopwerk. Jongens die terugkomen van vakantie starten met die trainingen, waarna ze weer aan kunnen sluiten bij de groep."