FC Groningen eert Piet Fransen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Nieuwsflitsen

fcgroningen

Pietje, Pietje!’: oudere Groningers kunnen het zich nog herinneren hoe in het Oosterpark-stadion de naam van Piet Fransen massaal weerklonk. Maar ook in de Euroborg zal zijn naam een begrip blijven. Nu Tonny van Leeuwen nog.

 FC Groningen heeft donderdagmiddag bij het afscheid van clubicoon Piet Fransen een tribune in Euroborg naar hem vernoemd. De oostzijde van het stadion – de lange zijde tegenover de hoofdtribune – wordt de Piet Fransen Tribune. Het eerbetoon aan de voormalige middenvelder van GVAV en FC Groningen werd bekend gemaakt tijdens een afscheidsreceptie in Euroborg.

Naast Fransen nam FC Groningen ook afscheid van drie andere medewerkers, die jarenlang aan de club verbonden waren, te weten spelershomebeheerder Menco Huizinga, materiaalman Antoon Lubben en fysiotherapeut Ton Rozema. De meeste aandacht en belangstelling ging echter uit naar Fransen, die onlangs zijn 75ste verjaardag vierde. Burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen was één van de vele bezoekers, die langs kwamen om onder andere Fransen de hand te drukken.

Piet Fransen speelde vanaf 1957 in totaal 404 officiële wedstrijden voor GVAV en vanaf 1971 nog eens 68 duels onder de naam van FC Groningen. In totaal scoorde hij in die 472 wedstrijden 74 keer. Fransen was ook na zijn actieve carrière lange tijd aan de club verbonden. Hij was chauffeur van de jeugdbusjes bij de jeugdopleiding van FC Groningen en verrichtte scoutingwerkzaamheden. FC Groningen zal ook na zijn officiële afscheid nog regelmatig een beroep blijven doen op Fransen wat betreft de scouting.

FC Groningen zal in navolging van de Piet Fransen Tribune ook twee andere tribunes in Euroborg naar clubiconen gaan vernoemen. De supporters van de Trots van het Noorden krijgen via www.fcgroningen.nl de kans om te stemmen op de namen voor deze twee andere tribunes in De Groene Kathedraal. Nadere details hierover worden in een later stadium bekend gemaakt.