Alleen maar winnaars tijdens Energiewacht Challenge Cup 2011

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Nieuwsflitsen

Tweede pinksterdag stond wat Eurovoetbal betrof in het teken van de finale wedstrijden. Finale wedstrijden die vanaf 12.45 gespeeld zouden worden.

Tweede pinksterdag stond wat Eurovoetbal betrof in het teken van de finale wedstrijden. Finale wedstrijden die vanaf 12.45 gespeeld zouden worden.

 1308115779N13062011DSC6279

 Hoogezand D1 en FC Groningen / Cambuur gezamelijk op de foto.   Foto Sportphoto Agency:  Bart Oosterveld

De belangrijkste finale werd echter een uur eerder gespeeld toen Hoogezand D1 op de Esserberg zijn opwachting mocht maken. De ploeg uit Hoogezand was in het voortraject richting de finale om de Energiewacht Challenge Cup als beste uit de bus gekomen en mocht op het 35e Eurovoetbaltoernooi de finale spelen tegen FC Groningen/Cambuur D3. Een kroon op een werkelijk prachtig seizoen voor het team  van trainer Henk Mulder en leider Herman Bodewes want Hoogezand was enkele weken geleden ook al gekroond tot Nederlands Kampioen bij de D-junioren van de teams die in de hoofdklasse spelen. Naast dit resultaat, en het bereiken van de finale van de Energiewacht Challenge Cup was er op de finaledag nog een prijs te winnen waar de jeugdige voetballers uit Hoogezand kanshebber voor waren.

Stichting 'Doe een Wens"

De Energiewacht Challenge Cup is namelijk een initiatief van het GasTerra Eurovoetbal Toernooi om op die manier zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de ‘Doe een Wens Stichting” dat sinds september 2010 maatschappelijk partner is van FC Groningen. De ‘Trots van het Noorden stelde dan ook een bijzondere prijs ter beschikking voor de ploeg die het meeste geld had ingezameld. De winnaars zouden in het seizoen 2011-2012 een wedstrijd mogen bezoeken van FC Groningen met aansluitend een ‘Meet And Greet” met de spelers van de eerste selectie. Alvorens bekend werd  wie van de veertien deelnemers aan de Challenge Cup het meeste geld had ingezameld kwamen, onder grote publieke belangstelling, om 11.45 uur de D3 van FC Groningen/Cambuur en Hoogezand D1 het hoofdveld op, aangevoerd door scheidsrechter Michel Winter. De D1 speelde in prachtige, door Energiewacht aangeboden tenue,s, en nadat Michel Winter het eerste fluitsignaal had gegeven kreeg het publiek direct twee ploegen te zien die allesbehalve een afwachtende houding aannamen.

1308116676N13062011DSC6078

Spelmoment uit de wedstrijd Hoogezand D1- FC Groningen/ Cambuur D3   foto: Sporphoto Angency: Bart Oosterveld

 

Avontuurlijk Spel

Beide teams kozen duidelijk voor het avontuur waarbij Hoogezand liet zien dat het over het nodige talent beschikte. Ook de D3 van FC Groningen/Cambuur had de nodige talentvolle spelers aan boord zodat er voor beide doelen gevaarlijke situaties ontstonden. Halverwege de eerste helft zag het er naar uit dat Hoogezand op 1-0 zou komen toen Ibrahim Dumbuya  zijn teamgenoot Ruben Oldenburger met een werkelijke magistrale pass een vrije doortocht richting het doel van FC Groningen/Cambuur bood. Helaas voor de ploeg uit Hoogezand werd deze grote kans door de defensie van Groningen/Cambuur verijdeld waardoor de stand 0-0 bleef. Een stand die enkele ogenblikken later een andere wending kreeg toen Hoogezand-doelman Joeri Lokken een hard ingeschoten bal niet voldoende onder controle kreeg. Aanvaller Alex Breize reageerde zeer attent voor FC Groningen en schoot, voordat de verdediging van Hoogezand kon reageren, de 1-0 tegen de touwen. Hoogezand bleef onder aanvoering van uitstekende spelende Ibrahim Dumbuya  prima tegengas geven om te proberen voor het rustsignaal de gelijkmaker nog op het scorebord te krijgen. Helaas lukte dat de ,mannen “ van trainer Henk Mulder niet zodat de Nederlands kampioen bij de D-junioren met een 1-0 achterstand de rust inging.

 

Eurovoetbal_juni_2011_161_1

Oege Sietse van Lingen wordt uitbundig gefeliciteerd na zijn fantastische treffer tegen Hoogezand D1. Op de achtergrond kijkt een van Nederlands kleurrijkste trainers ooit, Fritz Korbach ( zittend beige jack), toe.  foto: Alma van Veen

 

Schitterende goal

Na de verplichte onderbreking kwam FC Groningen/ Cambuur echter al snel op een 2-0 voorspong door een geweldige goal van Oege Sietse van Lingen. De aanvoeder van de D3 stoomde op richting vijandelijk doel en liet even later met een fantastisch schot keeper Joeri Lokken volslagen kansloos. Hoogezand kreeg het nu duidelijk moeilijker tegen FC Groningen/Cambuur D3, waar de handelingssnelheid iets hoger lag,  en moest dan ook nog twee treffers van Daniël Teuge en Martijn van Maastrigt toestaan. Door deze twee tegentreffers wonnen de toekomstige profs uiteindelijk geflatteerd met 4-0 en werden daarmee winnaar van de Energiewacht Challenge Cup 2011. De jeugdige voetballers van FC Groningen/Cambuur waren  uiteraard blij maar ook de teleurstelling bij het team van trainer Henk Mulder en leider Herman Bodewes was snel verdwenen. Nadat ze gehuldigd waren voor hun prestaties in de Challenge Cup 2011 werd even later namelijk door Toernooidirecteur Romke Hoogstra bekend gemaakt dat Hoogezand D1 het grootste geldbedrag binnen had gebracht voor de Stichting ‘Doe een wens.” Het bedrag, 876,= euro betekende dat Hoogezand D1 en begeleiding door FC Groningen uitgenodigd zal worden om in het nieuwe seizoen een wedstrijd te bezoeken met daaraan vast gekoppeld een ‘meet and greet” met spelers van de eerste selectie.

Hoogtepunten

Een prijs waar trainer Henk Mulder trots op was en een nog grotere genoegdoening uithaalde dan alle andere behaalde prijzen in het achter ons liggende seizoen. ,,Voorop gesteld we hebben een fantastisch seizoen achter de rug met deze wedstrijd op de Esserberg als het zoveelste hoogtepunt. We hebben tijdens het nacompetitieduel FC Groningen- ADO Den Haag de halve finale van de Challenge Cup in de Euroborg gespeeld, we zijn Nederlands kampioen geworden en hebben voor een paar duizend mensen op de Esserberg gespeeld. Het mooiste is dat we als eerste zijn geëindigd in de competitie van de ‘Doe een Wens Stichting’. Die prijs is veel meer waard omdat we daar ernstig zieke kinderen meehelpen die we met onze donatie nog een allerlaatste wens kunnen bezorgen.” Drie spelers,Ronald Smit, Gerwin Bodewes en Ibrahim Dumbuya waren het helemaal met trainer Henk Mulder eens dat ze het verlies maar snel moesten vergeten toen ze hoorden dat  het hoogste geldbedrag door Hoogezand D1 verzameld was

Aanvoerder Ronald Smit verwoordde het namelijk mooi:’ Vandaag zijn wij, FC Groningen/Cambuur en de stichting ‘Doe een Wens” allemaal winnaar. Dat vonden ook Gerwin en Ibrahim waarbij Gerwin vertelde dat ze toch als ploeg iets nerveuzer waren geweest. ‘We speelden voor veel publiek en dat is toch wel anders. Maar FC Groningen was ook iets beter vond ik.” Dat vond ook Ibrahim, een van de spelers waarvan de naam in  de scoutingformulieren van FC Groningen voorkomt. ‘De tweede helft was Gronnigen beter maar in de eerste helft hebben we een paar keer de kans gehad om te scoren.” Toch keek ook het drietal terug op een geweldige dag waarop ze uitgebreid in het zonnetje werden gezet voor hun uitstekende prestaties zowel binnen als de lijnen als buiten de lijnen.