Damsterclubs organiseren jeugdtoernooi

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Nieuwsflitsen

stopper3_12268a

De twee Damster voetbalclubs De Pelikanen en Appingedam gaan voor het eerst samen iets organiseren. Op zaterdag 4 juni staat het Damster jeugdtoernooi op de rol. Zo’n duizend spelers van acht tot 15 jaar komen dan in actie op het door beide verenigingen gedeelde Burgemeester Welleman Sportpark. – Er zijn van beide clubs twee vertegenwoordigers.

Er zijn jaren geleden ook al eens gesprekken geweest tussen de buurclubs om gezamenlijk een dergelijk groot toernooi op poten te zetten. Zo’n anderhalf jaar geleden is dat idee weer opgepakt door de businessclubs van beide verenigingen, de OSA en de BCP.

Het overleg is uitgemond in de vorming van een toernooicommissie, met van beide clubs twee vertegenwoordigers. Sjaak Dorrepaal en Laura Buringa van Appingedam en Gerhard Noordhof en Richard Kok van De Pelikanen werden terzijde gestaan door de clubbestuurders Gerrit Swijghuizen van Appingedam en Bert Schonewille van de Peli’s, van wie de laatste ook een belangrijk deel van de sponsorwerving belangrijk en pr voor zijn rekening heeft genomen. “Voor alle duidelijkheid, de organisatie ligt volledig in handen van de toernooicommissie,” legt Schonewille uit, die de nog wat broze band tussen de beide verenigingen haarfijn aanvoelt. “Het is gewoon mooi dat we nu echt een groot toernooi op poten hebben kunnen zetten. Ook de samenwerking met de buurman op zich, vind ik waardevol. Als je als clubs iets samen wilt, moet je bij de jeugd beginnen.”

Fusie

Schonewille haast zich te zeggen dat van een fusie tussen beide clubs voorlopig zeker geen sprake zal zijn. “Dat zit er nog niet in, zelfs niet bij de jeugd. Maar het zou in de nabije toekomst best zo kunnen zijn dat we mekaar kunnen helpen als je er in een bepaalde leeftijdscategorie niet helemaal uitkomt. Elkaar tegenwerken heeft geen enkele nut. We krijgen tenslotte beide met de Krimp te maken.”

“Gelukkig vinden beide clubs het Damster jeugdtoernooi een leuk initiatief. Er komen in totaal 91 teams van ruim vijftig clubs in actie. Dat vraagt om een toch stevige begroting. Daar gaan 3500 euro in om. We hebben twee hoofdsponsors bereid gevonden het toernooi te steunen, STS Automatisering en het Amerikaanse bedrijf Van Dijk Baler Corp. Die laatste heeft zich overigens spontaan aangemeld.”

Op het Damster jeugdtoernooi is het ’s morgens de beurt aan de F- en E-junioren die op een half veld spelen; ’s middags komen de C- en D-jeugd in actie. De laatste wedstrijden beginnen om 16.20 uur. Het is van beide clubs de bedoeling er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken.