Leekster Eagles ziet toekomst met vertrouwen tegemoet

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Nieuwsflitsen

leekstereagles-beter_6462a

Toen Robert Herder  aan het begin van dit seizoen werd aangesteld gold er maar één doelstelling: handhaving. Dit doel is met nog een enkele competitiewedstrijd op het programma inmiddels al lang veilig gesteld. Doordat dit al enkele weken geleden vaststond vallen de resultaten in de afgelopen wedstrijden wat tegen. Hierdoor is Leekster Eagles afgezakt naar de tiende plaats in de zaalvoetbal topdivisie. Over het gehele jaar gezien lieten de Leeksters zien mee te kunnen door goede wedstrijden te spelen, maar de ploeg was nog niet bij machte om mee te strijden om een plekje in de play-offs.

Herder nam het stokje over van Marino Pusic en was na drie jaar afwezigheid weer volop betrokken bij het voetbal en heeft inmiddels zijn contract met een jaar verlengd. Doordat iedereen binnen de club hem nog kende van zijn actieve periode bij de Eagles was de overgang naar het trainersschap relatief eenvoudig. "Uit eigen ervaring weet ik hoe belangrijk het is om de spelers vooral mentaal het nodige bij te brengen, " aldus Herder. "In mijn carrière als veldvoetballer heb ik onder andere veel geleerd van Frits Korbach en Foppe de Haan. Van hen leerde ik dat iedereen een verschillende benadering nodig heeft. Sommige jongens moet je met een schouderklopje benaderen en anderen, oneerbiedig gezegd, met een schop onder het achterwerk. Natuurlijk doe je ook veel technische en tactische trainingen, maar het mentale aspect weegt voor mij extra belangrijk mee. Hierin moeten we ook het volgende seizoen verder groeien."

Ameland

De nieuwbakken coach roemt de eensgezindheid in de ploeg. Om dit te bereiken ging de hele selectie voorafgaand aan het seizoen voor een teambuilding trip naar Ameland en werd het tijdens de winterstop nog eens dunnetjes overgedaan met een korte skivakantie in het Oostenrijkse Gerlos. "Vooral op Ameland zijn we in korte tijd erg naar elkaar toegegroeid," vervolgt de gedreven trainer zijn verhaal. "Dan heb ik het over samen paardrijden, een wedstrijd organiseren wie het eerste bovenop de vuurtoren kon staan, mountainbiken. Heel veel dingen dus die niet meteen direct iets met voetbal te maken hebben, maar je wel dichter bijelkaar brengt. Ik had bewust geen bal meegenomen. Natuurlijk wordt er wel veel over voetbal gepraat, dat is toch iedereen zijn passie, echter op deze manier kom je ook veel over elkaar te weten en individueel leerde ik de jongens ook beter kennen. Op Ameland hebben we de fundamenten gelegd." Lange tijd draaide Leekster Eagles goed mee in de competitie. Er werd uit gewonnen bij favoriet Veerhuys en topteams als Hovocubo en Marlène werden op een gelijkspel gehouden. Toen zich halverwege het seizoen echt de kans voordeed om mee te doen om de bovenste plaatsen werd de ploeg hardhandig teruggewezen door VDL uit Eindhoven. Toen was duidelijk dat dat nog een stapje te hoog gegrepen was. "Na dit duel was duidelijk dat we gewoon voor handhaving moesten gaan en verder geen illusies over de play-offs hoefden te koesteren. We zijn nu al een aantal weken veilig, hierna is de concentratie ook wat weggezakt omdat de doelstelling behaald is. We hopen nog op een mooie afsluiting aanstaande vrijdag in de uitwedstrijd tegen Rotterdam."

Versterkingen

Om volgend seizoen progressie te maken is het belangrijk voor de club dat er versterkingen komen. Tot nu toe is bekend dat smaakmaker Erolind Derguti stopt, hij gaat veldvoetbal spelen bij Harkemase Boys, en Ite Hoolsema gaat in een lager team spelen. Hiervoor in de plaats is tot nu toe alleen Majid Allaui van Avanti vastgelegd. Herder is hoopvol dat hij voor het begin van volgend seizoen nog een aantal extra versterkingen kan begroeten. "De mensen die geïnteresseerd zijn moeten het echt doen voor zichzelf en de club. Op financieel vlak kunnen we vanwege ons budget gewoon niet veel bieden. (Jonge) Spelers kunnen zich bij ons ontwikkelen en beter worden, dat moet de insteek zijn. Verder hebben we een heel talentvolle jeugdopleiding waarvan we hopen dat een aantal spelers van het kampioensteam van de A1 ook door kunnen stromen naar de eerste selectie. Ik zie de toekomst van Leekster Eagles dan ook zonnig in en ben blij dat ik ook volgend seizoen hoofdcoach mag zijn van deze mooie club."