Leekster Eagles2 overleeft Vanenburg-kunstjes

op . Geplaatst in Nieuwsflitsen

leekstereagles-beter_6462aZaalvoetbalwedstrijden kunnen vaak zeer aantrekkelijk zijn door de snel op elkaar volgende spelacties, aantrekkelijke combinaties en het hoge baltempo. En het wordt nog leuker wanneer er twee ploegen zijn die de wil hebben om er samen een leuke pot van te maken. Maar vrijdagavond in Leek waren het alleen de reserves van Leekster Eagles die er een echte zaalvoetbalwedstrijd van probeerden te maken. Tegenstander Ter Beek was vooral gekomen om zijn “kunstje” te doen. En dan vooral het “kunstje” van Jermaine Vanenburg. Want deze zaalvoetballer gedraagt zich vooral als een over het paard getilde voetbalvedette die door zijn manier van spelen en gedrag een wedstrijd meer vernield dan goed doet. Het leverde zijn ploeg ook nog eens niets op. Leekster Eagles won verdiend met 11-8 en pakte daarmee drie uiterst belangrijke punten in de strijd om de nacompetitie in de eredivisie A te ontlopen.

door Leo de Walle

Door het optreden van de gasten kreeg de wedstrijd tussen de beide laagvliegers in eredivisie A een hoog irritatie gehalte. Hoofdrolspeler Vanenburg was kennelijk vooral naar Leek gekomen om zijn eigen show op te voeren, want één keer in balbezit was hij vooral gericht op zijn eigen actie met de bal en het uitspelen van zijn directe tegenstander. Dat gebeurde veel te vaak vanuit stilstand waardoor de wedstrijd zich in een uiterst laag tempo voltrok en als kijkspel steeds minder ging boeien. Overigens had hij ook een aantal keren uiterst knappe acties, waardoor hij zelf in scoringspositie kwam of een medespeler een vrije schietkans boot. Maar uiteindelijk was het rendement van zijn toverstukjes te laag. Bovendien heeft de balvirtuoos een broertje dood aan hard werken en meeverdediging, zodat zijn ploeggenoten nogal eens te maken kregen met een overtal situatie voor eigen doel.

Eagles te slordig en onrustig

Leekster Eagles profiteerde daar alleen in de eerste fase van de wedstrijd optimaal van. De ploeg van coach Jan Brouwer begon scherp en nauwkeurig en had halverwege de eerste helft al een 6-1 voorsprong te pakken. Daarna drongen de gasten meer en meer aan. Vooral door toedoen van de snelle Grootfaam wist Ter Beek het verschil bij de rust binnen de perken te houden: 7-4. En naarmate de wedstrijd vorderde werd het bij Leek allemaal veel slordiger en onrustiger. Waarschijnlijk geprikkeld door de trage en onorthodoxe aanvalsopbouw van de gasten, waren de Eagles vaak te gehaast in balbezit. Daardoor was er veel balverlies. Desondanks bleven de Leeksters wel aan de goede kant van de score. Halverwege de tweede helft zette Martijn Alsema met een prachtige schijnbeweging twee spelers weg en bracht hij zijn ploeg ogenschijnlijk al bijna in veilige haven: 9-6. Maar door onnauwkeurig verdedigen van o.a. Ommar Elargouby en Noel Kailola kon Ter Beek opnieuw scoren en bleef het lang spannend.

Eigen graf gegraven

Typerend was echter de wijze waarop Ter Beek zijn eigen graf groef in de persoon van de deze avond in meerdere opzichten opvallende Vanenburg. Met nog ruim 2 minuten op de klok kreeg hij rood na zijn zoveelste misbaar over een scheidsrechtelijke beslissing. Vervolgens gooide zijn ploeg met aanvoerder Ahannach voorop als een soort protestactie de figuurlijke handdoek en mocht Jeffrey Visser simpel de eindstand op 11-8 bepalen. Na eerst het publiek op de tribune voor de zoveelste keer te hebben beschimpt meende Vanenburg na afloop op het veld “de wereld” nog maar eens tot “zijn orde” te moeten roepen.

Voor Leekster Eagles maakte dat allemaal niet meer uit. Door de drie wedstrijdpunten is de ploeg Ter Beek tot op twee punten genaderd. Met nog de uitwedstrijd tegen hekkensluiter Sedap voor de boeg hebben ze dus nog steeds kans op rechtstreekse handhaving.