Gerard Bosman geeft voorzittershamer over

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Nieuwsflitsen

leek_gerard_bosman_1_25211g

De beslissing van Gerard Bosman sloeg toch nog wel behoorlijk in bij de rest van het bestuur van het Leekster Voetbalgala. Hij bekeek per jaar of hij door kon gaan en ook na de jubileumeditie van afgelopen winter leek het antwoord hierop ja te worden. Bosman zette alles echter de afgelopen maanden op een rijtje en besloot eind februari op een vergadering vrijwillig een einde te maken aan 25 jaar voorzittersschap van het bekendste zaalvoetbaltoernooi in Noord-Nederland. Dit schreeuwt om een verklaring en die gaf de 56-jarige oud-voorziter graag.

“Na 25 jaar vond ik het alles bijelkaar opgeteld toch echt mooi geweest,” aldus Bosman die net zijn dochtertje, die in de C1 van Leek Rodenburg speelt, met 2-0 heeft zien winnen in Zuidbroek tegen ZNC C1. “Elk jaar moet je er toch weer heel veel tijd in steken en dat heb ik altijd met veel plezier gedaan. Na de jubileumeditie heb ik even gas terug genomen en er goed overnagedacht. Ik laat een prima organisatie achter die het zeker ook zonder mij gaan redden. Ik vond dat het tijd werd dat iemand anders het stokje zou overnemen.” Gelukkig gaat de eigenaar van een boekwinkel in Leek niet helemaal verloren voor het roemruchte gala. Als compromis is afgesproken dat hij als onbezoldigd adviseur beschikbaar blijft voor het huidige bestuur. “Ik kon er ook niet helemaal afscheid van nemen als ik eerlijk ben. We hebben door de jaren heen zoveel samen opgebouwd. Ik zal altijd met dit toernooi verbonden blijven, helemaal omdat ik de eerste vijf edities ook als speler actief was. Ik weet nog dat ik tijdens de eerste editie, in 1986/87, voorzitter was en speler van Leek Rodenburg. Nu wisten wij dit toernooi ook nog te winnen en mocht ik een ereronde maken langs het publiek met een beker die ik zelf had uitgezocht..haha. Dit kunstje wisten we een jaar later te herhalen, toen won Leek Rodenburg opnieuw.”

De cirkel is voor Bosman helemaal rond omdat afgelopen jaar Leek Rodenburg sinds lange tijd weer eens de titel wist te pakken en wel voor 7000 toeschouwers over het gehele toernooi, een nieuw record. Het was voor de groen-witten de achtste eindzege. Roden is recordhouder met negen titels.

Hoedje

Voor Bosman was de tiende editie misschien wel de meest bijzondere. “Toen hebben we de koningin laten komen. Ze kwam binnenrijden in een luxe Rolls-Royce. De toeschouwers wisten niet wat ze zagen en dachten dat het haar echt was. Ook niet het gehele bestuur was op de hoogte en schrok zich een hoedje. We hadden een zeer goed verklede acteur ingehuurd die lang de schijn wist op te houden. Verder heb ik natuurlijk heel veel goede teams en talenten zien komen en gaan. Ik denk dat Duminda Menting, (nu speler van Leekster Eagles, red.) wel het grootste talent is dat ik heb zien spelen. Ach tijdens toernooien was ik met van alles bezig, eerst natuurlijk de voorbereidingen met de rest van het bestuur en tijdens de wedstrijddagen uitslagen bijhouden, contacten onderhouden etc. Een hele, leuke dynamische job die ik voor geen goud had willen missen.”

Ook over de toekomst is hij positief. “We hebben een hele goede basis neergelegd. Ik benadruk altijd dat we dit samen met het gehele bestuur gedaan hebben. Het is ontegenzeggelijk een succesformule. Ik zeg altijd maar gekscherend dat net als Ajax, PSV, Feyenoord en FC Groningen het Leekster voetbalgala ook ieder jaar terugkomt.”