Rene Battjes(v.v.Holwierde): Ik had een bewogen carrière

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Waar zijn ze gebleven ?

De derde in de rubriek waar zijn ze gebleven is Rene Battjes die zijn carriere als bewogen betitelt. De oud-doelman van Holwierde, FC Groningen en Godlinze vertelt dat en nog veel uit zijn carriere. Verder vertelt hij waarmee hij nu nog actief is binnen het voetbalwereldje en wat zijn tegenwoordige passie is

1330537153NRENE

Rene Battjes in actie voor Holwierde in een duel tegen Oranje Nassau

Rene kun je jouw voetbalcarrière beschrijven: Een bewogen voetbalcarrière actief als doelman Zoals elk jongetje en tegenwoordig ook meisjes, ben ik al vroeg begonnen. In de jaren 70 hadden ze kaboutervoetbal nog niet uitgevonden. De vraag waar onze toenmalige trainer flauw van werd, was natuurlijk 'wanneer' mag ik nu meedoen? Eenmaal in het grote veld, werd het snel duidelijk. Rene was meer een keeper, dan veldspeler. Eenmaal in het doel, altijd in het doel gebleven. Als jochie de selectie-elftallen van de KNVB door lopen en het B-elftal bij de club overgeslagen. Samen met de grote jongens van de A-junioren twee keer achter elkaar kampioen geworden, waardoor we in de selectie klasse uitkwamen. De FC Groningen wist me over te halen om een jaartje voor hun jeugd en voor het tweede elftal reservekeeper te worden... Natuurlijk hoefde ik niet lang nadenken. Bas Roorda nam mijn plaats in en ik ging weer terug naar mijn cluppie v.v Holwierde 1. Zoals elke speler is de overgang van jeugd naar het grote senioren voetbal toch even wennen. Het leverde onder de toenmalige trainers ook wisselende prestaties op. Op mijn verjaardag speelden we tegen koploper LTC 1, ik hield de bril standvast, waarna ik mijn aanpassingen/problemen in het seniorenvoetbal had overwonnen. 

 Ben je nog steeds binnen het voetbal actief: Niet als actief voetballer, maar wel als fotograaf en website beheerder.

Vaak wordt er gezegd dat er te weinig tijd aan het opleiden van keepers wordt besteed. Deel jij die mening.  Volledig mee eens!.Je Speelt hoe je traint... Opleiding van keepers is zo belangrijk, spelers steunen op een goede keeper. Je ziet verdedigers groeien,als ze een goede keeper achter hun hebben staan.

Als je terug kijkt op je carriere zijn er dan zaken die je met je kennis van nu anders zou hebben gedaan: Nee, niet echt. Misschien had ik in mijn Groningen jeugd tijd brutaler moeten zijn.  

Wat vind jij van het niveau van keepers in de eredivisie: Goeie vraag. Ik kijk heel weinig wedstrijden, waardoor het moeilijk is om te bepalen of het nivo goed is. Het is wel minder geworden. Je kunt dit zien aan de constante vorm waarmee keepers hun wekelijkse wedstrijden spelen.

Was jij een lijnkeeper of een heerser in de zestien: Ik had met beide stijlen geen probleem, zeg maar. Wel moet ik zeggen, dat ik gezien de vorm of blessures het spel soms moest aanpassen.

Jouw vader, Hemmo, was ook doelman. Wat heb jij van hem geleerd: Motivatie heb ik bij de geboorte van hem mee gekregen - Meebewegen tijdens het spel, het vangen van de bal (hoofd, buik hoogte) Gaan duiken in de baan van het schot waren de punten waar hij altijd op doorhamerde.  

Wat was vroeger voor jou een voorbeeld en waarom: Walter Zenga van Inter Milan. Ja, waarom trekt een bepaalt sportman je aan. In ieder geval was het de lenigheid van Walter Zenga, dat me bij gebleven is. Veel en goed rekken, tijdens zijn warming ups en de ballen die hij daarna uit het doel hield... prachtig. Van Breukelen vond ik goed om zijn psychologische gedachten gang. Hij bestudeerde zijn tegenspelers en probeerde zijn voordeel er mee te doen. Weten welke voet de speler schiet, welke aktie’s maakt hij veel etc... denk als hij zeg ik altijd, je kunt er zoveel voordeel meedoen.  Voorbeelden: kijk maar es naar oude beelden, waar hij penalty’s stopt.

1330538102Nbattjes 14092g

Rene Battjes als fotograaf

Je bent je later toe gaan leggen op fotografie. Kun je uitleggen waarom je die keuze hebt gemaakt. Actie fotografie trekt me aan. In mijn pubertijd was ik al bezig met plaatjes maken. Van mijn eerste verdiende geld als vakantiewerker, heb ik dan ook een fototoestelletje gekocht. Nadat ik eenmaal was gestopt met keepen, ging het snel.  De kick om een goede actie foto te maken trok me aan. Foto's maken van het voetbal spelletje was niet een dergelijk probleem. De actie kun je vaak vooruit voorspellen, dit komt natuurlijk door de ervaring van het zelf spelen. Foto's maken van andere sporten is iets anders! Je moet op hele andere facetten letten om een goede, maar toch ook leuke foto's te krijgen. Het werkt als verslavend.... iets om zeker mee door te gaan. 

Wat doe je in het dagelijks leven: Mechanisch operator bij BAT Niemeijer in de stad. 

Op welk niveau zou jij als je weer fanatiek ging trainen nog mee kunnen denk je: Veteranen hahaha 

Op welke periode kijk je met het meeste plezier op terug als keeper: Het kampioenschap gevoel bij alle elftallen, Mijn FC Groningen tijd onder Sief Ronde, Mijn debuut in het 1e elftal, Een toernooi op Gran Canaria met v.v. Godlinze op uitnodiging van dhr. Santera en K. Stulp.

 Wie was jouw favoriete trainer en waarom: Een favoriete trainer wil ik niet echt noemen, alle trainers hadden wel iets waar ik iets van heb geleerd.  Douwe Maat, waarmee ik elke week echte stevige keeperstrainingen heb doorlopen en daardoor mijn overgang naar de FC heb afgedwongen. Rinie Jurna zijn enthousiasme, Kees Bouma zijn sociale uitstraling/benadering. Uuldrik Kuiper was de hoofdtrainer die me, als 15 jarige knuppel bij het 1e team heeft gehaald. De wedstrijd thuis tegen de Heracliden zal ik ook niet snel vergeten. 4-1 winst. Met fantastische voetballers als Jaap en Roelf Folkersma - Jan en Jaap van de Linde. Rienko, Jan en Evert Mulder etc... Daarom zet ik Uuldrik op nummer 1.